made in croatia

PROJEKT VRIJEDAN DIVLJENJA Vesele mozaik klupe na otoku Ugljanu

Profil

INFO: klupe ukrašene mozaikom od keramičkih pločica
LOKACIJA: otok Ugljan
AUTORICA: Božica Kliman
KONTAKT: Facebook profil Mozaik klupe - otok Ugljan, www.boska-art.com


Na otoku Ugljanu pola godine živi i radi Božica Kliman, posebna po kreativnom hobiju kojim se bavi. Gospođa Božica izrađuje mozaik klupe inspirirane španjolskim mozaicima i jadranskim motivima koje su u suradnji s Turističkom zajednicom mjesta Ugljan svoje mjesto počele nalaziti na otoku. Razgovarali smo s gđom Božicom kako bismo saznali kako je njezin pothvat započeo i kakvi su dojmovi turista i mještana kada ugledaju predivne i detaljne mozaike u čijoj izradi su poneki od njih i sudjelovali!

Kako je započeo projekt mozaik klupa na Ugljanu i što vas je nadahnulo za dizajn?

Moja ideja s klupama počela je kada sam prvi put bila u Barceloni, inspirirao me Gaudijev park Guell, njegovi oblici, boje i uzorci. I tako sam prvu klupu napravila u svome dvorištu na otoku Ugljanu, svi koji su je vidjeli su se oduševili. Zajedno s TZ mjesta Ugljan došla sam do ideje da napravimo više klupa, tj. da svaki zaselak mjesta Ugljan ima svoju klupu.

Kako izgleda postupak izrade jedne klupe?

Prvo majstor izlije klupu po mjerama i dizajnu koje sam osmislila prateći standarde, polupam pločice, kupim fleksibilno ljepilo i rad može početi. Prije nego što počnem lijepiti pločice na izlivenoj klupi kredom napravim skicu motiva, tj. onoga što želim prikazati na klupi i prema toj skici počinjem lijepiti pločice. Na kraju dolazi fuga i po potrebi brušenje.

Gdje se sve nalaze klupe koje ste izradili?

Kao što sam spomenula, prva klupa je u mome dvorištu, druga klupa je ispred TZ mjesta Ugljan, treća je u uvali Mostir u mjestu Ugljan i četvrta je u Mulinama.

Koliko ljudi sudjeluje u izradi jedne klupe?

Mnogo! Kako klupe uglavnom radim ljeti, uz mene su tu uvijek moji mali i veliki pomoćnici - članovi obitelji, djeca mještana koja se posebno vesele izradi klupe, sami mještani, ali i mnogo radoznalih turista. Moja ideja je da svatko tko želi zalijepi barem jednu pločicu na klupi, tako da kad ponovno dođe na Ugljan nakon godinu, dvije ili deset, zna da je ostavio svoj trag na umjetničkom djelu koje će, nadam se, tamo stajati mnogo godina i predstavljati svojevrsni simbol mjesta.

Jeste li planirali prodaju izrađenih klupa?

Klupe sam darovala otoku Ugljanu, ono je rodno mjesto mojega supruga, a i sama sam emotivno vezana uz njega i smatram ga svojim drugim domom. No, kroz izradu klupa dobila sam nekoliko ozbiljnih ponuda za izradu klupa na privatnim i javnim mjestima.

Koji su vam planovi za budućnost?

Ne znam što budućnost donosi, no za sada namjeravam pokrenuti ljetnu radionicu gdje će mnogi turisti i domaći naučiti na koje još načine primijeniti mozaik.

Kakvi su dojmovi građana i turista?

Dojmovi su iznad mojih očekivanja. Pokazalo se da su klupe najslikaniji objekt u mjestu Ugljan, a pozitivne reakcije turista i domaćih daju mi dodatnu energiju za daljnji rad.

Imate li možda upite iz inozemstva?

Mnogi su stranci zaželjeli takvu klupu u svome gradu. Nešto ozbiljniju ponudu dobila sam ovo ljeto, kada mi je prišao jedan gospodin iz Bruggea u Belgiji kojemu se moja ideja jako svidjela. Dolazio je par dana sa svojom obitelji kako bi mi pomogli u izradi klupe i, kada je vidio kakvo veselje takav rad izaziva za cijelu obitelj, zamolio me za kontakt kako bismo možda dogodine dogovorili suradnju s gradom Bruggeom. No, o tom-potom.

Foto: Alen Ferina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:34