Prvi servis za online dizajn interijera

Jednim klikom do uređenja vašeg doma

Kada angažirate arhitekta ili dizajnera za uređenje ili preuređenje vašeg doma, cijeli se proces projektiranja izvodi u više faza. Arhitekt prvo mora izaći na teren, odnosno razgledati o kojem je prostoru riječ, uzeti mjere, fotografirati ga i preuzeti postojeću dokumentaciju. Kada krene s izradom idejnog rješenja unutarnjeg prostora, arhitekt najčešće još jednom izlazi na teren kako bi dobio dodatne informacije od vlasnika, a nakon izrade preostaje izvedba rješenja.

Takav, klasičan način projektiranja mogao bi postati prošlost. Naime, poznata arhitektica i dizajnerica unutarnjeg prostora s radnim adresama u Zagrebu i Frankfurtu, Klaudija Zubčić, uvodi novost na hrvatsko tržište unutarnjeg uređenja: online uređenje stana ili kuće, poslovnog i zabavnog prostora. Riječ je o njezinoj interaktivnoj internetskoj stranici klaudijazubcic.com putem koje svaki klijent može naručiti uređenje svojeg prostora, a cjelokupna komunikacija, od slanja vizualnih materijala, mjera i fotografija namještaja do izrade idejnog rješenja, odvija se online.

Nema sastanaka uživo

– Glavne su prednosti da sve funkcionira brzo i jednostavno, a klijenti ostvaruju uštedu do 50 posto od cijene za usluge dizajna interijera u usporedbi kada bih izlazila na teren, i uopće nije bitno gdje se nalaze. Znači, klijenti udobno s kauča naruče online uslugu dizajna interijera bez ikakvih sastanaka s dizajnerom ili arhitektom. Oni biraju između usluga, prostora i kada je rok isporuke.

Mogu zatražiti neku jednostavnu uslugu kao ideju ili sugestiju za svoj prostor, a isto tako im mogu ponuditi kompletni projekt unutarnjeg uređenja sa svim pripadajućim tlocrtima, 3D slikama i skraćenim troškovnikom – pojašnjava Klaudija Zubčić. Online uređenje, dakle, funkcionira na način da klijent na internetskoj stranici izabere prostor koji želi uredili ili preurediti, to može biti jedna soba ili cijela kuća, poslovni ili ugostiteljski prostor.

Različiti paketi usluga

Zatim se bira paket s uslugama koji mu treba za izabrani prostor, a u ponudi su osnovni, vizualni, prošireni ili paket po mjeri. Nakon toga ispunjava se formular u kojem se opisuju želje, boje ili željeni stil uređenja, dok se plaćanje odvija putem sigurnog servisa PayPal. Na kraju klijent dobije mail s tlocrtima i 3D slikama prostora. Jedina razlika od ‘klasičnog’ načina dizajniranja interijera je procjena. – Ako izađem klasično na teren klijent će dobiti sve ponude izvođača i skraćeni troškovnik za njegov projekt. Online sam u mogućnosti poslati samo linkove izvođača s cijenama namještaja. On sam mora pronaći gdje se što može kupiti u gradu u kojem živi. Ali, u današnje vrijeme se skoro sve svugdje i nudi, tako da to i nije baš neki problem – kaže Klaudija.

Godina dana priprema

Online projektiranje, iako se većinom svodi na dekoriranje prostora, najpopularniji je u SAD-u, ali taj trend stiže i u Europu, gdje se nekoliko arhitekata i dizajnera bave dizajnom interijera putem online komunikacije. A kako je Klaudija došla na tu ideju? – Prije nekoliko godina dragim sam prijateljima pomogla urediti njihov novi dom, ali zbog velike udaljenosti nisam bila u mogućnosti izlaziti na teren.

Može se zatražiti jednostavna usluga kao što je sugestija za neki kutak, ali i čitav projekt uređenja stana ili kuće

Oni su meni putem e-maila slali dimenzije, tlocrte i slike koji su mi bili potrebni za uređivanje njihovog doma, a na kraju su od mene dobili dizajn preuređenog prostora i 3D slike. U tom trenutku sam shvatila da je sve prošlo bez ikakvih komplikacija, jednostavno, brzo i kvalitetno. Pitanje se postavilo: zašto na isti način ne bih svoje usluge ponudila svima? Zašto ne podijeliti svoju strast za lijepim i funkcionalnim interijerom? Kroz kratko vrijeme moja ideja se pretočila u projekt, projekt se pretvorio u nekoliko jednostavnih koraka koji su doveli do ove internet stranice – pojašnjava arhitektica i dizajnerica, koja je na osmišljavanje i realizaciju projekta utrošila više od godinu dana te oko sebe okupila vrhunski tim s kojim će nastaviti razvijati uslugu.

Prostor iz snova

Tako, primjerice, na njezinoj službenoj internetskoj stranici posjetitelji mogu pronaći savjete i odgovore na pitanja, ali i inspirirati se blogom o unutarnjoj arhitekturi ili svakodnevnim trendovima u dizajnu. Klaudija ističe i svoje ‘sobe iz snova’, odnosno dreamroomove s različitim temama, ovisno o njezinoj trenutnoj mašti i inspiraciji. – Obožavam to što svu svoju maštu i energiju mogu unijeti u svoje dreamroomove i želim pokazati kako isti prostor može izgledati totalno drugačije kad se samo promijene neke boje ili materijali.

Rado prenosim svoje znanje i zato su zvjezdice na dreamroomovima zapravo sugestije ili ideje kako nešto možeš i sam napraviti. Mislim da smo razvili dobar i jasan koncept za usluge dizajna interijera putem online komunikacije i nadam se da će klijenti dobiti dovoljno samopouzdanja krenuti prema svojem prostoru iz snova – kaže i dodaje kako će ipak nastaviti raditi i na klasičan način.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Related content
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:39