Herman Miller x HAY

Raznobojna reinterpretacija i modernizacija poznate kolekcije voljenih Eamesovih klasika

 Alpha Smoot for Herman Miller
Herman Miller pozvao je Mette i Rolfa Haya da reinterpretiraju osam voljenih Eamesovih klasika iz sredine stoljeća

Da su Ray i Charles Eames danas živi, suosnivači danske dizajnerske marke HAY Mette i Rolf Hay nedvojbeno bi se potrudili raditi sa svojim povijesnim dizajnerskim pretečama. Čini se da su paralele između bračnih parova brojne. Svaki bi ostvario istoimeni pečat u svijetu dizajna svojim naporima da promijene carstvo domaćeg interijera svojim okom za boju, teksturu i oblik, ali uvijek imajući na umu pristupačnost i stupanj zabave.

image
Alpha Smoot for Herman Miller

Herman Miller pozvao je Mette i Rolfa Haya da reinterpretiraju osam voljenih Eamesovih klasika iz sredine stoljeća sa zadovoljavajućom vezom koja obuhvaća generacije. Premošćujući ikonične oblike koje je Eames osmislio prije mnogo desetljeća s Hayevi izbori u nijansama i teksturama predstavljaju moderne interijere današnjice – prenosi Design Milk.

Raznobojni dizajni kolekcije Herman Miller x HAY uključuju legendarni stalak Eames Hang-It-All, ažuriran kuglicama od lijevanog stakla umjesto izvorno obojenog drva. Slično tome, prozračne žičane stolice Eames sada se mogu parkirati vani zahvaljujući novoj završnoj obradi.

image
Alpha Smoot for Herman Miller

Sada je dostupna paleta od sedam boja za 100% postindustrijsku recikliranu plastiku Eames Moulded Plastic Side Chair i Eames Moulded Plastic Fotelju. Kultna Eamesova ležaljka od šperploče dobila je smaragdni prizvuk i navodi se kao osobni favorit obitelji Hays. Štoviše, jedan od prototipova novoosvježenih stolaca trenutno se nalazi u dnevnoj sobi para u Danskoj.

Poštujući naslijeđe Eamesa, Mette i Rolf Hay prvo su započeli projekt konzultirajući se s arhivom Hermana Millera kako bi potražili povijesne reference, dopuštajući paru da modernizira boje bez izravnog ponovnog stvaranja. Nijedan kamen nije ostao neprevrnut, pa su čak i hodočastili u kuću na obalnom brežuljku koju su Charles i Ray Eames dizajnirali za sebe 1949. u Pacific Palisades kako bi dodatno shvatili kalifornijski krajolik i način života koji je utjecao na Raya i Charlesa Eamesa.

image
Alpha Smoot for Herman Miller
image
Alpha Smoot for Herman Miller

Njihovo je istraživanje dobilo dodatne informacije nakon što su zaronila u Eamesovu arhivu koju je katalogizirala arhivistica MillerKnoll Amy Auscherman, dok je također tražila jednokratne prototipove namještaja navedene na aukcijskim stranicama i u muzejskim katalozima.

Rolf Hay jednom je izjavio: "HAY-ova namjera je bila stvoriti sjajne, pristupačne proizvode s najboljim dizajnerima na svijetu.", donekle parafrazirajući riječi Charlesa Eamesa prije nekoliko desetljeća: "Želimo učiniti najbolje za najviše za najmanje."

Svjedočiti tim zajedničkim vrijednostima materijaliziranim u obliku kolekcije Herman Miller x HAY dokaz da dobar dizajn nikada ne izlazi iz mode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:19