made in croatia

Reciklirane rukotvorine NeBo Nevena Borčića

Od starih računalnih komponenti i bicikala do unikatnih satova

Izradu je počeo s materijalima koje je imao u radioni, a sada ih skuplja u servisima među otpadnim dijelovima.

Ozljeda koljena, višak slobodnog vremena i energije, radiona puna alata i materijala koji se godinama gomilao te život u skladu s filozofijom održivog razvoja bili su kombinacija koja je Nevena Borčića potaknula da pokrene kreativni brend NeBo.
Riječ je o rukotvorinama od recikliranih materijala, koje je počeo izrađivati prije nešto više od pola godine.

MALO MAŠTE

- Aktivno treniram borilačku vještinu jiu jitsu i naviknuo sam se na intenzivne treninge, ali ozlijedio sam koljeno pa sam morao mirovati i smisliti novi način kako ću iskoristiti slobodno vrijeme. Kako nisam sklon gubljenju vremena pred televizorom, primio sam se čišćenja radionice u vikendici u Vukomeričkim Goricama. Bilo mi je žao baciti brojne računalne komponente koje sam s vremenom skupio, jer se supruga i ja trudimo sve reciklirati, i tako je uz malo mašte prenamjenom starog hard diska nastao prvi sat - prisjetio se Neven.

Osim toga, svojedobno je supruzi izradio bicikl retro izgleda, ali s električnim pogonom pa mu je i od tog projekta ostalo nešto materijala. I njega je iskoristio te od felge izradio novi sat koji trenutačno krasi jedan frizerski salon u Maksimirskoj ulici u Zagrebu i za njega se mnogi interesiraju.

- Dobio sam pozitivne reakcije i nastavio s radom. Ponekad mi za realizaciju ideje treba jedan dan, a ponekad dugo mozgam i kombiniram što bih mogao sa svim dijelovima ispred sebe. I dalje koristim računalne komponente i dijelove bicikala koje nabavljam u servisima među njihovim otpadnim materijalom - priča autor.
Najčešće izrađuje satove s gotovim satnim mehanizmima, a posebnu pažnju zahtijevaju oni s klatnom jer treba točno odrediti težinu kako bi pokazivali dobro vrijeme. Najteži dio posla je čišćenje dijelova i kasnije svijanje žbica u željeni oblik. Okušao se i u izradi lampa, ali zasad ih ne prodaje.

KREATIVAN HOBI

- Dobivam dosta narudžbi iz inozemstva, pogotovo iz SAD-a. Posebno me veseli što sam nedavno od jedne tvrtke u Zagrebu dobio narudžbu za izradu 20-ak unikatnih satova od hard diskova koje će dijeliti kao poklon posjetiteljima konferencije - rekao je Neven koji se inače bavi operativom i logistikom u tvrtki koja distribuira opremu za kongrese pa mu njegov hobi služi i za bijeg u kreativu.

Više potražite na Facebook stranici NeBo crafts - Reciklirane rukotvorine NeBo ili na Etsyju gdje ih je moguće i naručiti, a cijene se kreću od 200 do 1500 kuna.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:56