TRENDOVI

Recite zbogom sivoj, bijeloj i crnoj, ove će boje u kuhinji biti apsolutni hit

 Shutterstock; Annie Sloan
Zastarjele hladne ili sterilne nijanse zamijenite onim osvježavajućim, toplim i pomalo neočekivanim bojama

Kao i kod većine stvari, i u svijetu interijera trendovi dolaze i odlaze, a ponekad se i vraćaju. Posebice ako govorimo o bojama. Iako je odabir boja u životnom prostoru gotovo uvijek subjektivan, zanimljivo je čuti razmišljanja dizajnera i stručnjaka koji predviđaju nadolazeće trendove. Ovoga puta bavili su se zastarjelim bojama u kuhinji te predložili neke nove nijanse za koje se očekuje da će svoj vrhunac doživjeti 2024. godine.

Nije siva, a nije ni bež

image

Prostor kuhinje i blagoavonice s Breve II blagovaonskim stolom te Panna blagovaonskim stolcima

Caffe Latte

Dugo je vremena trebalo da siva zaživi u interijerima, a onda je krenula njezina višegodišnja dominacija. Ipak, u posljednje vrijeme primijećuje se pomak od hladne sive prema toplijim nijansama. Dakle, koja bi boja mogla zamijeniti sivu? Pomak nije drastičan, ali je primijetan. Naime, riječ je o sivobež nijansi, točnije greige boji. Ona se dobro slaže s gotovo svim drugim nijansama, što ju čini najprilagodljivijom neutralnom bojom, a vjeruje se da će iduće godine tu boju poprimiti mnogi kuhinjski elementi. Štoviše, strani dizajneri idu toliko daleko da ju spominju i u kontekstu "nove bijele".

Topla boja terakote

image

Spoj terakota boje s drvom

Shutterstock

Topla, zemljana boja terakote, kao spoj crvenih i narančastih tonova, ugodna je i ohrabrujuća boja za koju se predviđa da će vladati u kuhinjama. Savršena je podloga za gotovo sve boje: prekrasno funkcionira s toplim neutralnim tonovima, prirodnim drvom i tamnijim nijansama zelene.

Ton na ton

image

Na donjim elementima korištena je Knightsbridge Green boja, a na zidovima Terre Verte satenska boja

Caffe Latte

Odvažne i kontrastne prostorije u ranim 2000-ima bile su apsolutni hit, no sve su poželjnije ton-na-ton boje. To podrazumijeva korištenje različitih nijansi iste boje, što je izvrsna opcija za one koji se bore s kombiniranjem više boja, ali opet ne žele dosadnu, jednobojnu kuhinju. Dizajneri napominju kako tamne boje vizualno smanjuju prostor pa preporučuju da se tamnije nijanse koriste ispod razine očiju, a svjetlije iznad.

Pastelno roza

image

Pastelno roza kuhinja

Shutterstock

Pastelne kuhinje bile su vrlo aktualne u 1950-im godinama, dok je za popularizaciju roza boje najzasužnija prva dama SAD-a Mamie Eisenhower, koju se često naziva i ‘Mamie Pink‘. Veliki povratak roza boje i svih njezinih nijansa, a posebice one pastelne, može se prepisati i nedavnom Barbie fenomenu. Pritom roza ne mora biti energično napadna, nego se može koristiti i kao umirujuća boja. Preporuka bi bila koristiti ju u prostorima koji pate od nedostatka prirodnog svjetla, a ujedno je i dobra podloga za naglašavanje ostalih akcenata.

Prljavo bijela, bež i boja pijeska

image

Kuhinja u boji pijeska prilagođena obitelji ili prijateljima u modernom penthousu

Caffe Latte

Bijela je, naravno, jedna od najsvestranijih nijansi koja se koristi u interijerima, no dizajneri sve češće naginju drugim nijansama iz iste palete boja, kao što su boja slonovače, lana, pijeska i kamena. Opravdanje pronalaze u tome što bijela često ostavlja dojam hladnoće i sterilnosti. Tvrde da kuhinje u krem nijansama, zajedno s rastućim trendom "tihog luksuza", doživljavaju svoj trenutak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:33