Prije i poslije

Renoviranje kupaonice od 4 m2 u zagrebačkom stanu: Unatoč ograničenom budžetu, evo rezultata

Dizajn, boja i materijal elemenata usklađivali su se s ormarićem izrađenim od hrasta, što je i bila želja vlasnika
 Privatni arhiv
Kupnja namještaja i keramike za oblaganje poda i zida te ruke majstora, što je uključivalo i odvoz šute, stajalo je oko 3000 eura

Adaptacije su nam uvijek zanimljive i iz njih naučimo puno, pa smo se tako razveselili kada nam je dizajnerica interijera Aleksandra Duduković pokazala kako je odradila makeover jedne kupaonice u zagrebačkom stanu.

- Ja sam radila nadzor radova i uređenje. Budžet je bio oko 3000 eura, što je uključivalo sav namještaj, pločice, ruke vodoinstalatera i keramičara, ali i odvoz šute - objašnjava Aleksandra Duduković.

Dodaje kako je prvim ulaskom u kupaonicu dimenzija 160 cm širine, 260 cm dužine i 260 cm visine primijetila da je u jako lošem stanju i da joj zaista treba detaljna i kompletna obnova i novo ruho.

image
Privatni arhiv

Izazovna adaptacija s potpisom dizajnerice Aleksandre Duduković

image
Privatni arhiv

Kupaonica je bila u jako lošem stanju: ispod starih keramičkih pločica na podu nije bilo hidroizolacije, nego stari linoleum, a zidovi, izrađeni od blokova, popucali su zbog jakih vibracija

image
Privatni arhiv

INSTALACIJE

- Ispod starih pločica nije bilo hidroizolacije, nego samo stari linoleum na podu, a na zidovima ništa. Bile su lijepljene nekim starim ljepilom tako da su se jedva mogle skinuti štemericom. Zbog jakih vibracija popucali su zidovi od blokova jer su te stare zgrade građene s blok-zidovima plus betonski zidovi. Dakle, bilo je određenih izazova, ali u dogovoru s vlasnicima osmislili smo praktičnu i estetski lijepu renovaciju unutar budžeta. Vlasnici su željeli što jeftiniju varijantu tako da su instalacije vode ostale na istome mjestu - priča dizajnerica Aleksandra Duduković.

image
Privatni arhiv

U dogovoru s vlasnicima određen je i već spomenuti budžet od 3000 eura, a dizajnerica otkriva kako su se vlasnici ravnali po ormariću koji je napravljen od hrasta, puno drvo, pa su željeli da u cijeloj kupaonici prevladavaju te boje.

image
Dizajn, boja i materijal elemenata usklađivali su se s ormarićem izrađenim od hrasta, što je i bila želja vlasnika
Privatni arhiv
image
Privatni arhiv

UOBIČAJENA PRAKSA

- Uglavnom u svim projektima radim u budžetima koje mi ljudi odrede ili im predložim koji je budžet dovoljan za koje radove. Tako na kraju svi ispadnemo zadovoljni - ističe Aleksandra Duduković.

Popisala nam je što je sve odradila u sklopu ovog makeovera kupaonice i navela točne iznose za svaki element, komad i akciju.

Ako trebate neki savjet ili i vi planirate adaptaciju, pišite Aleksandri Duduković na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Troškovnik

● Tuš stijena - 1500 kn (kupljeno u Pevexu)

● Miješalice za tuš i lavabo - 1200 kn (kupljeno na www.vbtehna.hr)

● Lavabo - 350 kn (kupljeno u Ferotermu)

Napomena: Ormarić ispod lavaboa je već postojao pa su po njemu birane pločice koje su imitacija sivog mramora i zemljanih tonova

● Pločice - 4000 kn (kupljeno u Ferotermu)

● Postavljanje pločica, hidroizolacije i krpanje rupa tijekom zamjene cijevi - 4000 kn

● Vodoinstalater - demontaža starih sanitarija i zamjena odvodnih cijevi da bi se umjesto kade napravila kanalica za walk in tuš - 2000 kn

● Monoblok -1500 kn (kupljeno u Ferotermu)

Napomena: Geberit ne bi stao zbog dimenzija tuš-kade koja je morala biti širine 70 cm, a odmah pokraj je odvod za WC pa nismo imali dovoljno mjesta za manevar. Tako je umjesto ugradbenog vodokotlića došlo rješenje za monoblok koji izgleda lijepo jer su samo tri stvari bijele boje: monoblok, lavabo i perilica rublja

● Namještaj, ogledalo i police - 2000 kn (kupljeno u Momaxu)

● Odvoz šute i skidanje pločica - 4000 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 20:47