STIL UREĐENJA

Romantičan, rustikalan i nježan shabby chic stil

Stil koji slavi male i slatke nesavršenosti i duh nekih prošlih vremena

Pohabano, iskorišteno i staro, ali istodobno elegantno, ženstveno i moderno. To je shabby chic, stil koji predstavlja potpunu suprotnost današnjem sveprisutnom suvremenom stilu koji odlikuje minimalizam i izostanak suvišnih detalja. On slavi male i slatke nesavršenosti i duh nekih prošlih vremena. Njegova glavna karakteristika je korištenje namještaja, najčešće od punog drva, ili nekih manjih uporabno-dekorativnih predmeta koji djeluju starinski, otrcano, ali sa stilom.

Tu ljepotu nesavršenosti prvo su prepoznali Britanci. Naime, stil se 80-ih godina pojavio u Engleskoj kao dio seoskog namještaja (cottage stil) te je kasnije postao moderan u višim i srednjim klasama. Britanski obrtnici, ali i moderni boemi počeli su ga izrađivati po uzoru na britanske i francuske ladanjske kuće s izbijedjelim foteljama i zavjesama te starom bojom namještaja i zidova. Međutim, shabby chic pronašao je inspiraciju u više stilova i ukrasa iz 18. stoljeća, od francuskih ladanjskih kuća preko švedskog slikarstva do “shaker” stila koji je ustanovila religiozna sekta utjecajna u to vrijeme u Americi, a čije su glavne odlike jednostavnost, funkcionalna forma i drvo kao jedini materijal.

Termin shabby chic prvi se put spominje u časopisu The world of interiors 80-ih godina te se 90-ih širi na SAD, naročito u gradska kulturna središta na zapadnoj obali, kao što su Los Angeles i San Francisco, u kojima je velik utjecaj imala mediteranska kultura poput Provanse, Toskane i Grčke. Njegovoj popularizaciji pridonijela je i britanska dizajnerica Rachel Ashwell, za koju se danas kaže da je svojevrsna začetnica ovog stila. Ona je 80-ih godina osnovala tvrtku, a roba s predznakom “simply shabby chic”, koju je prodavala, ubrzo je postala “mainstream”.

Razlog zbog kojeg je ovaj stil u tako kratkom vremenu postao svjetski poznat zapravo je vrlo jednostavan: lako je ostvariv. Naime, u doba recesije postalo je iznimno popularno, ali i korisno, obnavljati namještaj i izrađivati razne predmete za dom. Shabby chic podrazumijeva nekoliko različitih tehnika kojima se novim stvarima nastoji podariti starinski izgled, a vrlo je jednostavan pa su ga prigrlile prvenstveno žene, koje na taj način izražavaju vlastitu osobnost i kreativnost. Zbog toga vjerojatno i je toliko romantičan.

Najlakši način je obojiti namještaj ili neki manji predmet u više slojeva, između kojih se još nazire podloga. Za to se koriste mat akrilne boje na bazi vode, pčelinji vosak, kist i brusni papir. Od tkanina se najčešće koristi pamuk, i to za jastučnice i posteljinu inspiriranu francuskom, s volančićima, naborima i cvjetnim motivima. Što se tiče boja, bijela je vrlo česta, ali dopuštene su sve pastelne nijasne, od bež, ružičaste i ljubičaste do plave i zelene. Naravno, takav se namještaj i kupuje. To potvrđuje sljedeći podatak: lani je na poznatom globalnom servisu za online aukcije i prodaju, eBayu, najtraženiji termin u kategoriji kuća i vrtova bio upravo “shabby chic”, a svaki se dan prodavalo – vjerovali ili ne – više od 3000 shabby chic predmeta!

U nastavku pogledajte najljepše primjere uočene na Instagramu!

Foto: Instagram @homesweetlife_

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 10:26