PROFIL

Ručno rađene pregačice za djecu sjajan su dar i uspomena

Upoznajte Slavicu Đunđuš iz domaćeg brenda Coprnica. Izrađuje proizvode od prirodnih materijala, a prednjače dječji tekstil i ukrasi za domaćinstvo.

Slavica Đunđuš iz domaćeg brenda Coprnica djetinjstvo je provela kod Petrinje, u Brestu Pokupskom za koje je emotivno vezana, iako ima prebivalište u Zagrebu. Završila je srednju tekstilnu kao konfekcionar i jedno vrijeme radila u toj struci. Slavica je nedavno pokrenula svoj brend simpatičnog naziva Coprnica unutar kojega izrađuje proizvode od prirodnih materijala, dječje pregačice, ukrase za domaćinstvo i razne predmete za uspomenu. Pitali smo je kako je sve počelo. - Oduvijek sam se jednim dijelom bavila kreativnim radom, većinom bih ispunjavala želje svojih prijatelja.

Prije tri godine igrom slučaja ostala sam bez posla i tako odlučila pokrenuti nešto svoje. Volim prirodu i prirodne materijale, uglavnom koristim pamučne tkanine, jutu, drvo, razne čipke i ostalo. Ideja mi je bila vratiti u domaćinstva prirodne materijale, spojiti tradiciju i moderno kroz ukrase za kuću, a ujedno da budu korisni, kao što su stolnjaci i jastučnice neobičnih kombinacija - kaže Slavica i ističe kako sve radi sama.

UZORAK

- Od dizajna, nabave, marketinga, proizvodnje i na kraju prodaje i isporuke. Oduzima jako puno vremena i zato je potrebna dobra organizacija, ponekad se radi i do kasno u noć - objašnjava, a nama se od svih njezinih lijepih proizvoda posebno sviđaju pregačice za djecu pa smo je pitali kako je došla na ideju za taj proizvod.

- Jedna od ideja bila mi je što pokloniti djetetu koje ima sve, od raznih igračaka do odjeće, a da bude jednim dijelom tradicijski. Budući da djeca vole biti u kuhinji, odlučila sam sašiti pregačicu. Radim ih s uzorcima koji su se koristili od davnina, kao što su točkice, a da bi bile zanimljivije, na njih stavljam razne aplikacije. Sve radim na starim kućnim mašinama tako da ih ukrašavam i vezom pa kad prerastu, pregačica može ostati kao draga uspomena. Kada dobijem povratnu informaciju da su djeca presretna, to mi je najveće zadovoljstvo. Nema više i nema dalje - ističe s ponosom kreativka.

VJEŠTA ŽENA

Zanimljiva je i priča iza naziva brenda jer coprnica je stari zagrebački izraz za vješticu. Pitali smo Slavicu otkud joj takva otkačena ideja. - Sve je krenulo od Gradskog muzeja gdje sam pročitala svoje djevojačko prezime na popisu žena koje su bile posebne i spaljivane kao vještice. U biti, coprnica je vješta žena, što u mom slučaju želim da bude karakteristika mog brenda. Lako je pamtljivo, ali ne misle svi da je simpatično. Jedna gospođa koja je bila oduševljena pregačicama i htjela ih kupiti, kad je pročitala na ušivnoj etiketi kako se zove brend bacila ih i rekla da ne želi - kroz smijeh se prisjeća Slavica.

Ako vam se sviđa sve što izrađuje, posjetite njezin profil Coprnica na Facebooku i naručite svoj unikatni domaći proizvod. Slavici se možete javiti mailom coprnica@hotmail. com te posjetiti njezin web www. coprnica-rukotvorine.hr.

Foto: Krasnodar Peršun / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 22:25