PROFIL

Ruke u glini: Unikati od keramike brenda Irki vrijedni pozornosti

 Damir Krajac/Cropix
Irena Horina Đuretek je dizajnerica keramike koja se doskora bavila kozmetikom, a nedavno se odlučila vratiti svojoj staroj ljubavi - keramici

Irena Horina Đuretek kreativna je snaga i ona je ta koja izrađuje svaki predmet nastao u brendu Irki keramika. U svojoj kući nedaleko od Marije Bistrice skicira, izrađuje, pakira i šalje desetke prekrasnih predmeta od keramike. Irki je tek nedavno počeo s radom jer je Irenu život odveo u drugom smjeru.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Po struci je dizajnerica keramike, ali se spletom okolnosti sve donedavno bavila kozmetikom. Zbog privatne situacije u jednom je trenutku bila primorana raditi doma, pa je odlučila kupiti peć i vratiti se svojoj staroj ljubavi - keramici. Tako je, zapravo, njezina priča i počela.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Sreća što je to napravila, jer ponuda Irkija zaista je čarobna. Iako često radi po narudžbi, ima bogatu ponudu zdjela, tanjura, šalica, podloška za kuhače, posuda za maslac, žličica, stalaka za jaja, vrčeva... Zdjelice koštaju od 12 do 30 eura, ovisno o veličini, šalice od 16 do 19, vaze su od 11 do 35, posuda za maslac 20 eura...

Premda uglavnom izrađuje, kako kaže, uporabnu keramiku, radila je i kućice za ptice, ukrase za borove i kućne brojeve. Njezinoj kreativnosti nema kraja i nema toga što ona svojim rukama ne može napraviti.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Sve izrađujem ručno, znači modeliram i radim na kolu bez kalupa. Zbog toga nemam iste šalice ili iste veličine mogu biti jedino slične jer ja i sve ručno oslikavam - kaže nam Irena.

Često joj se kupci jave s određenom željom - hoće, primjerice, šalicu, no da je posebna te da je na neki način sami osmisle. Ona im tu izlazi ususret, pomogne nekim malim savjetom, konzultira se s njima za vrijeme izrade... Sve s ciljem da osoba bude savršeno zadovoljna onim što će dobiti.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

- Najprije sam keramiku poklanjala prijateljima, ali onda sam shvatila da bih trebala otvoriti obrt i početi s prodajom. Tek sam počela, zapravo, ali puno ljudi je zainteresirano i to me čini jako sretnom - kaže Irena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:48