Blagdanski stol

Rustikalna idila Sanje Vučinić u zagrebačkom stanu koja podsjeća na djetinjstvo u Slavoniji

 Berislava Picek/ CROPIX
Zamišljena je tema pomalo lovačka, s pticama, rogovima i malim grančicama koje nalikuju na umjetna pera

Sanja Vučinić, veterinarka po struci, velika je kreativka koja uživa u tematskom uređenju svojega zagrebačkog donjogradskog stana i divne starinske blagovaonice.

Osim što se svi uoči Božića trude biti radosni, na okupu, više naglasiti one bitne i nematerijalne stvari, čar blagdanskog vremena je itekako i u samom uređenju naših domova. Nije to tek puko kićenje kuće lampicama da bi nas zabavilo žmirkanje svjetala - blagdansko uređenje doma nosi sa sobom jedan odraz poštovanja za ono što se slavi u vrijeme Božića. Iako se obično glavnina gotovo svake priče vrti oko uređenja jele i prozora te poklona, svi dobro znamo da je glavna zvijezda svakog uređenja blagdanski stol. Kako je bila okićena jela prošle godine ili koje ste možda poklone dobili lako ćete zaboraviti, ali ako ste imali divno druženje za još divnijim stolom i ukusnim jelima, to ćete pamtiti još godinama.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Možda zvuči jednostavno postaviti i urediti blagdanski stol, ali da bi on bio vrhunski, to nije nimalo lako. To smo saznali i na licu mjesta kada smo otišli u posjet Sanji Vučinić u njezin zagrebački donjogradski stan i ušetali u divnu starinsku blagovaonicu. Sanja Vučinić, veterinarka po struci, ujedno je i velika kreativka koja uživa u stvaranju raznih kreacija, i to ne samo za Božić.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- To je nešto čime se često bavim, jednostavno volim uređivati svoj stan i stol za svaku prigodu, godišnje doba ili blagdane, uvijek smišljam neke nove kreacije. Moglo bi se reći da sam ove godine odabrala pomalo lovačku temu za uređenje - govori nam Sanja, dodajući sa smiješkom kako je ovo božićna dekoracija, ali sasvim lako može biti kopirana i kao uskrsna. No, za nju pak ona predstavlja podsjetnik na odrastanje u Slavoniji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Nar, jabuke, eukaliptus, pinija, bršljan, čempres, šišarke ariša i čarobni amarilis perfektno igraju svoju ulogu u oslikavanju željenog ozračja, stvarajući i jednu novu dimenziju dekora, a to je miris

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Jako volim ptice pa sam ih odlučila uvrstiti u ovogodišnje uređenje, a dobila sam ih na posudbu iz Lovačkog saveza. Od svojih prijatelja posudila sam rogove, a male grančice, koje nalikuju na umjetna pera, kupila sam pa sam tako zaokružila zamišljenu temu. Svo zelenilo, voće i cvijeće je svježe i postavljeno je u božićnoj kombinaciji crveno-zelene boje. Uvijek radim kreacije od svježih biljaka i voća jer umjetno nikada nije toliko raskošno - objašnjava.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Nar, male crvene jabučice i jabuke, mahovina, eukaliptus, pinija, bršljan, brezove grančice, čempres, šišarke ariša i čarobni amarilis, koji je neizostavan za Božić, osim što perfektno igraju svoju ulogu u oslikavanju blagdanskog ozračja, također stvaraju i jednu novu dimenziju ovog dekora, a to je miris. Znati pomoću dekoracija uključiti i osvojiti sve osjete svojih gostiju je besprijekorno izvršena zadaća svakog domaćina i kreativca. To je ono u čemu je Sanja savršeno uspjela. Na prvi pogled ste očarani bojama i rasporedom, zatim do vas počne dolaziti fina mješavina poznatih mirisa, potom teško možete odoljeti da dotaknete sve što se na stolu nalazi i tako, dok ste uronjeni vidom, njuhom i opipom, imate dojam kao da možete čuti prirodu na tom stolu. Fantastičan kraj svega je okus, kada dobijete svoju zadovoljštinu u finim jelima u dobrom društvu.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:53