Rustikalni stil

Stil za sve zaljubljenike u prirodu i romantičare

Povratak prirodnim vrijednostima trebala bi biti glavna misao vodilja prilikom uređenja prostora u ovom stilu. Puno i kvalitetno drvo, kamen i glina te topli zemljani tonovi njegove su osnovne karakteristike. Pravila nisu striktna, a nesavršenosti se praštaju.

Kakvim osobama odgovara? Nostalgičnim romantičarima

Radi se o stilu za sve zaljubljenike u prirodu i velike romantičare. On također privlači i ljude koji cijene tradicionalne vrijednosti i traže visoku kvalitetu namještaja. Ako volite unikatne, ručno rađene ukrase, domaće materijale i starinske komade namještaja, te težite povratku zelenilu i prirodi ovo je savršeni stil za vaš dom ili pak vikendicu. Uz njega nećete zaboraviti nijednu važnu uspomenu jer su predmeti s poviješću i pričom njegova osnova, a kako biste u potpunosti uživali u čarima kraja u kojem se prostor nalazi, vrstu rustike, odnosno materijale i način njegove obrade prilagodite podneblju.

Karakteristična boja: Bež

To je mirna, neutralna i pozadinska boja te se vrlo lako prilagođava i preuzima neke od atributa jačih toplih ili tamnih tonova koje ju prate. Riječ je o boji iz prirodne palete s primjesama tople smeđe i neutralne bijele te može biti vrlo opuštajuća, ali i dosadna ako njezina okolina nije dobro osmišljena. Kao podloga pomaže da se tamnije nijanse jače istaknu, a u kombinaciji sa smeđom, zelenom i narančastom kreira paletu zemljanih tonova. No, nemojte se zavarati i pomisliti da se odabirom bež boje ne može pogriješiti jer i ona dolazi u raznim nijansama koje treba dobro uskladiti.

Brzi trik za postizanje ovog stila: Istražite stare tavane i buvljake

Za pronalazak zanimljivih starinskih detalja koji će vam pomoći u postizanju rustikalnog stila nema boljeg mjesta od starih tavana. Oni su često prepuni predmeta pa čak i namještaja koji će idealno upotpuniti svaki rustikalni interijer te uz minimalnu obnovu mogu ponovno biti savršeno funkcionalni. Dobro bi bilo posjetiti i buvljake na kojima se povoljno mogu kupiti najrazličitije dekoracije ili konkretniji komadi. Ukoliko preuređujete moderni objekt, u obzir biste, kao izvor originalnog rustikalnog građevnog materijala poput cigli, kamena ili drvenih greda, mogli uzeti stare ruševne kuće koje se prodaju relativno povoljno.

Odlične primjere rustikalno uređenih interijera pogledajte ovdje i ovdje

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:15