profil

S hrvatskim potpisom: Šareni, pomalo djetinjasti Dubrovnik Mare Cetinića

 Privatna arhiva
Moj Grad moja je najveća inspiracija. Ljubav prema bojama otkrio sam još u ranom djetinjstvu, u vrtićkoj dobi - kaže Maro

Oduvijek sam želio oploviti svijet ručno rađenim brodom. I sagradio sam brod." Iako ovaj citat izvorno potpisuje američki glumac i komičar Will Ferrell, savršeno će nam poslužiti za opis umjetničkog puta Mare Cetinića, talentiranog Dubrovčanina koji je, slijedeći svoj san, izradio brod, ali u minijaturnoj verziji. A upravo taj njegov brod, kao i ostali životopisni, koloritni radovi koje izrađuje, od jedrilica i svjetionika preko magnetića do 3D slika, u nepresušnoj ponudi unificiranih "made in China" proizvoda bez autohtonog identifikacijskog pečata, predstavljaju originalan suvenir. Prije svega, predstavljaju dubrovački suvenir, iako se u njegovim radovima mogu iščitati i neke druge mediteranske lokacije.

image
Privatna arhiva

Suveniri talentiranog, samoukog umjetnika

Potpora obitelji

- Rođen sam u Dubrovniku i cijeli sam život proveo ovdje. Moj Grad moja je najveća inspiracija. Ljubav prema bojama otkrio sam još u ranom djetinjstvu, u vrtićkoj dobi. Taj izražaj bojama i prikaz mojih emocija pojačao se u vrijeme Domovinskog rata i opsade Dubrovnika, tužnog doba za odrastanje, u kojemu su jedini izlaz za mene bili flomasteri i papir - govori nam Maro, koji se nakon srednje ekonomske škole i završenog redovnog vojnog roka posvetio radu u ugostiteljstvu, s obzirom na to da je njegova obitelj imala poznati kafić Talir, koji je bio poprište svih kulturnih događanja grada Dubrovnika.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Živopisni brodići, jedrilice i slike mogu se vidjeti u poznatoj galeriji Talir u Čubranićevoj ulici, koju vodi njegova obitelj

image
Privatna arhiva

Godine su prolazile, a njegova se kreativnost, prepričava, ugasila s vremenom. No, na kraju je spletom okolnosti kafić zatvoren, a kako je obitelj paralelno, od 1989. godine, vodila i Art Gallery Talir, gdje je radila njegova majka, dobio je poticaj napokon početi nešto o čemu je oduvijek razmišljao i potiskivao u sebi, jer su ga životne okolnosti usmjeravale prema drugim stvarima.

- Odlučio sam živjeti svoj san iz djetinjstva iako su počeci bili jako teški, jer sam samouk. Puno sam učio i griješio i danas još učim. Ali sam odlučio pokušati pa što bude. Od samih početka govorio sam 'uspjet ću'. Kupio sam stroj za obradu drva i uložio sve, srce, dušu, kreativnost i ljubav - kaže Maro, dodajući da je imao potporu obitelji kad nitko u njega nije vjerovao, a bez toga ne bi uspio.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Radovi najčešće nastaju recikliranjem starog namještaja ili drva, koje oslikava akrilom i uljem, igrajući se bojama

image
Privatna arhiva

Skromno, ali ponosno

Prvo je, kaže, počeo izrađivati brodiće i magnete brodića, a nakon te igre bojama i materijalima došao je do slikanja akrilom i uljem.

- Radovi prikazuju Dubrovnik kako ga ja vidim, šarenog, djetinjastog, onakvog iz mojih vizija... Sebe ne smatram slikarom, nego jednostavno osobom koja voli svoj grad. Volim koloritet, šarene boje, iz njih izvlačim pozitivu. U današnjem se svijetu sve gleda materijalno, ali ja dodatni posao nemam, od ovoga živim skromno, ali ponosno. Radim ono što volim, okružen sam ljudima koji me cijene i poštuju moj trud. Najljepše mi je mirno zaspati i probuditi se sretan kad vidim rezultat onoga što sam radio do kasno u noć i krenuti u obradu novih suvenira - kaže Maro koji sve radove izrađuje sa svojom životnom partnericom Petrom Farac, akademskom slikaricom.

Osim u Art Gallery Talir u Čubranićevoj ulici, radovi se mogu vidjeti i na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 05:34