šarm bakra

Sada je pravo vrijeme da razmislite o toplim bakrenim detaljima za svoj dom

 Unsplash
Bogati, crvenkasti tonovi bakra zasigurno će zagrijati vaš dom kako temperature padaju

Iako metalni elementi, završna obrada i detalji mogu zasjati tijekom cijele godine, čini se da će ove zime posvuda biti: bakar. Saznali smo što stručnjacima kažu zašto su bakar, bronca i topliji metali poput njih savršena legura za sezonu te kako ih koristiti tijekom cijele godine.

Zašto bakar?

Što čini bakar tako savršenim za jesen i zimu? Kako Ted Bradley kaže za The Spruce: “Bogati, crvenkasti tonovi bakra zasigurno će zagrijati vaš dom kako temperature padaju.”

Leia T. Ward iz LTW Designa se slaže. “Bakar je savršen metal za jesen zbog svojih toplih jantarnih tonova”, kaže ona. “Dok se počinjemo prilagođavati zimi i izvlačimo svoje udobne dekice, u potrazi smo za komadima koji čine da naši domovi izgledaju ugodno. Ali bakar izgleda sjajno tijekom cijele godine i dobrodošla je promjena tempa od mjedi koju smo u posljednje vrijeme viđali u kućama.”

“Bakar, sa svojim zemljanim tonovima, nudi toplinu i ugodan osjećaj”, dodaje Gigi Landau-Royals iz Savill Royalsa. „Uključivanje bakra u svoj dekor izvrstan je način da unesete toplije tonove u svoju sobu. Za razliku od nehrđajućeg čelika, kroma, pa čak i visokog sjaja zlata, bakar daje topliju, mekšu estetiku.”

Zajedno sa srodnim metalima, poput mjedi i bronce, bakar je poznat po tome što razvija patinu. Ovo je tanak sloj mrlja uzrokovanog starošću i izloženošću - i kako Ward objašnjava, sve je to dio šarma bakra. "Većina metala izgleda hladno i oštro, ali bakar je sušta suprotnost", kaže ona.

Landau-Royals se slaže da je to dio šarma bakra i omogućuje veću prilagodljivost od ostalih metala. "Možete zadržati svoj bakreni sjaj ili uživati ​​u različitim tonovima koji se razvijaju tijekom vremena", kaže ona. “Bakar će na kraju razviti zelenkasto - plavi sloj oksidacijom, poprimajući različite tonove boja kako stari. Ovo je prirodan proces, sličan hrđanju željeza, a rezultat je jedinstven za svaki pojedinačni komad – u čemu mi kao dizajneri zaista uživamo.”

Kako koristiti bakar kod kuće

Igrajte se kompatibilnim bojama

“Preporučam korištenje bakra za naglašavanje hladnih boja i bijele za ravnotežu”, kaže Bradley. Amy Hillary iz Wall Saucea radije postavlja svoj bakar prema cijelom spektru nijansi: "Boje koje se najbolje slažu s bakrom su kremasto bijela, mliječno smeđa kava, narančasta, smaragdnozelena, pa čak i tirkizna!"

“Bakar nudi svestranost tijekom cijele godine”, dodaje Landau-Royals, ali savjetuje da je sve u tome kako ga upariti. "Možete ga oplemeniti jarkim bojama, ublažiti neutralnim i drvom ili, za oštriji industrijski dojam, možete ga upariti s betonom ili upotrijebiti uz crnu."

Zapamtite da je malo dovoljno

“Trik ovog trenda je izabrati nekoliko odabranih artikala umjesto preopterećenje bakrom”, kaže Hillary. Ona predlaže miješanje metalnih i bakrenih tonova kako bi se soba spojila. “Stari bakreni vrč može izgledati savršeno na kuhinjskoj prozorskoj dasci ili kuhinjskom stolu. Napunite ga do vrha dugotrajnim suhim cvijećem u krem ​​i smeđim tonovima. Zatim odaberite pozadinu u mjedenim tonovima. Ovo je najlakši i najizrazitiji način za dodavanje bakra u sobu.”

Nemojte se bojati miješati metale

Jade Joyner iz Metal + Petal ne slaže se da bakar treba koristiti štedljivo - ona kaže da je to neophodno. “Upotrijebi samo male komade. Nemojte posvuda postavljati bakar. Pomiješajte ga s drugim metalima”, kaže ona. Ali koji metali zajednički funkcioniraju najbolje? “Bakar, bronca i mjed dijele zajednički sastojak: bakar”, objašnjava Bradley. “Topla boja u bronci i mjedi prvenstveno dolazi od bakra u ravnoteži s hladnijim metalima. Ward je također profesionalka za miješanje metala - ali uz neka pravila. “Ja sam obožavatelj miješanja metala sve dok su isti unutar istog vidnog polja”, kaže nam ona. “Na primjer, sve donje ručke ormarića mogu biti od nikla, a onda ako želite rasvjetno tijelo iznad otoka od drugog metala, to odlično funkcionira. Nisam veliki obožavatelj usklađivanja u kojima su svi metali u jednom tonu u cijeloj kući. Vjerujem da se, ako se postave kako treba, mogu strateški složiti slojevito da daju dubinu prostoru.”

Počnite u kuhinji

Ako niste sigurni odakle početi, Ward predlaže kuhinju: „Bakreni akcenti najbolje funkcioniraju u kuhinjama i ne morate postavljati ​​puno bakra da biste imali veliki utjecaj. Na primjer, volim bakreni čajnik na modernom štednjaku.”

Isprobajte u kupaonici

Anna Ambrossi iz Into the Garden Room slaže se da, iako je kuhinja odlično polazište, tako je i kupaonica. "Bakar je materijal koji se često zanemaruje, pa dodavanje bakrenih elemenata u vaš dizajn interijera može biti nevjerojatno upečatljivo. Posebno mi se sviđa kada se koristi na načine koji maksimiziraju neke od njegovih najboljih kvaliteta, kao što su njegova antimikrobna svojstva", objašnjava ona. “To ga čini odličnim izborom za kade, umivaonike ili čak radne ploče, dajući im bezvremenski i topli sjaj.”

Iznesite ga van

Dok su kuhinja i kupaonica dva sjajna prostora, Joyner nam kaže da je bakar izvrstan i za eksterijere: „Bakreni lampioni na vanjskoj strani kuće daju klasičan izgled. To je topliji metal i puno klasičniji od zlata/mjedi."

Skupo za kupnju, jednostavno za održavanje

Jedna stvar koju treba uzeti u obzir, kaže Ambrossi, je trošak. “Nedostatak bi mogao biti cijena, jer bakar nije jeftin”, kaže ona. “Međutim, možete ga iskoristiti isplativije s manjim bakrenim detaljima na stvarima kao što su ručke, svjetiljke i utičnice kako biste dodali lijepe elemente topline vašem domu.”

S druge strane, "postoje neki vrlo prirodni načini čišćenja bakra tako da dobro stari", kaže ona. “To uključuje popularne artikle u našim smočnicama poput kečapa, limunovog soka i sode bikarbone, tako da to definitivno nije zahtjevan materijal za brigu.”

Landau-Royals se slaže da je pravilno održavanje ključno: „Pretjerano poliranje ili korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje može oštetiti površinu, stoga je čišćenje toplom vodom s deterdžentom i ispiranje, zatim sušenje mekom krpom često je sve što je potrebno.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:05