Futuro House

Sada možete provesti svoj godišnji i u preuređenom svemirskom brodu iz 60-ih

 Chris Barnes x Matti Suuronen
Umjetnik Craig Barnes obnovio strukturu u obliku „svemirskog tanjura” koju je projektirao finski arhitekt Matti Suuronen krajem 1960-ih

Danas je naš pogled usmjeren na svemir. Na zemlji gledamo filmove poput The Jetsonsa i čudimo se Starlink -u Elona Muska, makar samo zato što izgleda kao pokretno sazviježđe, samo da bismo se osjećali bliže svemiru. Nastavno na to nedavno je umjetnik Craig Barnes obnovio strukturu u obliku „svemirskog tanjura”, koju je projektirao finski arhitekt Matti Suuronen krajem 1960-ih, nazvavši je Futuro House koja je bila njegova oda kozmosu.

image
Chris Barnes x Matti Suuronen

Ova obnovljena struktura sletjela je u somersetski Marston Park i sada je turistička atrakcija koju gosti mogli iznajmiti, prespavati u njoj i pretvarati se da su sletjeli na Mars. Malena kuća Futuro može primiti do četvero ljudi i nudi niz ovozemaljskih sadržaja. Barnes ja naišao na ovu Surronenovu kućicu iz 1968. godine dok je boravio u Južnoj Africi, odlučio ju je kupiti i prevesti u Veliku Britaniju, gdje je započeo i dovršio svoje restauratorske radove.

image
Chris Barnes x Matti Suuronen

Kuća je zapravo jako lako prenosiva. Barnes je i sam opisao kako je uspio dovesti kuću Futuro u Somerset, “Neki su radnici rušili zgradu u blizini mjesta gdje se nalazila ova kućica i mi smo mislili da će možda i nju uništiti. Tada je to bila olupina, nije bilo ulaznih vrata, prozori su bili razbijeni, ali na zamolbu su nas pustili unutra. Izgledala je užasno i neuredno, ali smo uspjeli otkriti tko je bio tadašnji vlasnik. Impulzivno smo se odlučili na kupnju i to smo napravili, nakon toga smo je transportirali u Veliku Britaniju.

image
Chris Barnes x Matti Suuronen
image
Chris Barnes x Matti Suuronen
image
Chris Barnes x Matti Suuronen

Umjetnik je poštedio Suuronenov relikvij iz budućnosti od propasti i zaborava. Barnes je kompletno obnovio kuću Futuro i prenamijenio je u skijašku kolibu. Koliba se sada iznajmljuje za 400 do 1200 funti za jednu noć, ovisno o broju gostiju koji namjeravaju odsjesti u prostoru. Unutar i izvan kućice gosti mogu uživati ​​u brojnim sadržajima, kao što su zanimljivo ambijentalno osvjetljenje i vanjski kamin uz kojeg gosti mogu sjediti i uživati u predivnoj prirodi. Ne skrivajući svoje uzbuđenje vezano za preuređenje kuće i njezinu trenutnu namjenu, Barnes kaže:

image
Chris Barnes x Matti Suuronen
image
Chris Barnes x Matti Suuronen
image
Chris Barnes x Matti Suuronen

“Uvijek mi je bilo važno da gdje god da je smjestim funkcionira kao prostor za život i stvaranje doživljaja - nadahnuto mjesto koje svi mogu vidjeti. Nikad nisam želio da ovo bude nešto što je privatno, što ne možeš dotaknuti i doći do nje. Vjerujem u snagu umjetnosti i arhitekture i kako i oni utječu na nas. Nikad prije kuća nije bila za najam, jer nismo imali pravu lokaciju za to. Međutim, u Marston Parku žele stvoriti jedinstvena iskustva, a postoji područje za umjetnička djela u kojima možete boraviti i ljude to doista zanima. Ovo je ispunjenje dugogodišnjeg sna da se ovoj strukturi ponudi da ugosti ljude i da im pruži iskustvo svemirskog života."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:07