AIRBNB DESIGN

Sada možete unajmiti poznatu građevina Muralla Roja arhitekta Ricarda Bofilla

 LLUIS CARBONELL WW/
Ova građevina je među prvima koje je stvorio Bofillov atelier, dovršena je 1973., na vrhuncu rađanja postmodernizma

Poznata platforma za iznajmljivanje smještaja već neko vrijeme ima zanimljivu kategoriju pod nazivom Airbnb Design koja sada ima više od 7000 rezidencija u koje su ubrajaju neki od najljepših arhitektonskim projekta na svijetu. Početkom listopada povodom Svjetskog dana arhitekture, na ovu listu dodan je još jedan izrazito značajn projekt, a to je Muralla Roja - koju je dizajnirao Ricardo Bofill u Calpeu, u pokrajini Alicante, Španjolska – prenosi Domus.

image
AIRBNB
image
Gregori Civera

Ova građevina je među prvima koje je stvorio Bofillov atelier, dovršena je 1973., na vrhuncu rađanja postmodernizma, i iako je stara više od četrdeset godina, još uvijek je svježa, zahvaljujući odvažnoj upotrebi boja i složenoj tipologiji, koja uključuje arapske elemente tradicionalne arhitekture tog područja i ujedno pravila klasične kompozicije. Projekt je također bio pod utjecajem konstruktivizma ranog dvadesetog stoljeća i strukturalizma pedesetih godina.

image
AIRBNB
image
AIRBNB
image
AIRBNB

Kompleks, koji sadrži 50 apartmana, razvijen je počevši od tlocrta grčkog križa koji se proteže naizmjeničnim stambenim i zajedničkim prostorima, razvijajući se okomito u dijalogu s obližnjim liticama; dok ikonski i labirintski sustav stuba, mostova i šetnica – podsjeća na mediteransku vernakularnu arhitekturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:14