Sajam elektronike i bijele tehnike

Kućanstva će biti nezamisliva bez aparata koji misle i štede za nas

Na vodećem godišnjem svjetskom sajmu potrošačke elektronike i bijele tehnike IFA koji se od 4. do 9. rujna održao u Berlinu, svoje inovacije predstavili su brojni proizvođači iz svih krajeva svijeta. Među njima su na svojim štandovima najnoviju tehnologiju i dizajn kućanskih aparata i tehnike prezentirali brendovi Beko i Grundig, koji veliku pozornost posvećuju razvoju energetski učinkovitih, tihih i “pametnih” kućanskih pomagala i aparata.

Minimalna potrošnja

U kuhinji je Beko uveo inovacije poput “Surf Technology” koja omogućuje istovremeno kuhanje i pečenje do tri različita jela u istoj pećnici s ravnomjernom termičkom obradom, ali bez miješanja aroma i mirisa uz veliku uštedu energije. Tu je i funkcija “PizzaPro” namijenjena za brzo pečenje tog omiljenog talijanskog jela na temperaturi od čak 310 stupnjeva Celzija kao i “IndyFlex+” indukcijska ploča za kuhanje koja pruža mogućnost korištenja 8 zona za kuhanje koje se prilagođavaju i pale ovisno o veličini lonca koji na ploču postavite. Beko je također za posebnu liniju ugradbenih kuhinja angažirao poznatu dizajnericu Patriciu Urquiolu koja je osmislila jedinstvenu, elegantnu seriju nazvanu “Cast”. Grundig je pak predstavio “Divide&Cook” pećnicu u kojoj se, zahvaljujući njezinoj zapremnini od 80 litara, istovremeno može pripremati dva različita jela na različitim temperaturama i vremenom potrebnim za pečenje. Novi Beko hladnjaci biti će opremljeni “NeoFrost” tehnologijom s dva odvojena rashladna sustava koji osiguravaju dugotrajnu svježinu namirnica, zatim “EverFresh+” inovacijom u obliku posebne ladice za povrće koja je osvijetljena posebnim plavim svjetlom koje potiče fotosintezu i održava povrće i voće svježim i do 30 dana.

“RapidCool” pretinac u hladnjaku će pak bocu od 1,5 litara tekućine brzinski rashladiti na 10 stupnjeva za samo 15 minuta dok će je zalediti za pola sata, a omiljeni sladoled moguće je pripremiti kod kuće zahvaljujući “HomeCream” pretincu u zamrzivaču koji istovremeno miješa i hladi smjesu. Posebnu pažnju održavanju svježine namirnica u hladnjaku i zamrzivaču posvetio je i Grundig koji je predstavio “FullFresh+” hladnjake koji održavaju željenu temperaturu i razinu vlage, a zahvaljujući malim otvorima na ladicama osiguravaju konstantan protok zraka i sprečavaju nakupljanje vode. Na području perilica posuđa Beko je uveo tehnologiju “AutoDosing” uz pomoć koje stroj samostalno procjenjuje koliko je deterdženta potrebno za pranje određene količine posuđa. Da bi mrlje potpuno nestale s prljavih tava i lonaca ugrađena je “Aquaintense”, dodatna, rotirajuća mlaznica koja osigurava i do 5 puta jači mlaz vode. Tu je i “Total Glass Care” osmišljen za posebno nježno pranje staklenog posuđa i čaša. Brojni noviteti pojavili su se i u Beko perilicama i sušilicama rublja, poput mogućnosti da u 40 minuta operu i osuše manje količine rublja teške do pola kilograma ili da u 115 minuta posuše do 8 kilograma rublja uz minimalnu potrošnju energije.

Povezani aplikacijom

Pametna “MultiSense” perilica rublja iz Grundiga pak sama, uz pomoć ugrađenih senzora, raspoznaje vrstu tkanine koju treba oprati i količinu rulja u bubnju te prema tome automatski bira program. Njihova sušilica sama brine o čistoći filtera koji se konstantno, tijekom ciklusa, ispire pročišćenom vodom iz rublja koje se u njoj suši. Svi novi Grundigovi kućanski aparati mogu se međusobno povezati te se njima putem HomeWhiz aplikacije može daljinski upravljati i programirati ih po potrebi.

250.000 posjetitelja iz cijelog svijeta

Na ovogodišnjem IFA sajmu predstavilo se 1538 izlagača na 149.000 četvornih metara, a broj posjetitelja bio je nešto manji od 250.000. Tako je, primjerice, i Bosch predstavio nove indukcijske ploče za kuhanje serije 8 opremljene s “PerfectFry” senzorom za prženje i senzorom za kuhanje “PerfectCook”, zatim “ActiveOxygen” funkciju perilica rublja za pranje na niskim temperaturama te novu generaciju velikog NoFrost zamrzivača i hladnjaka s naprednim sustavom svježine “VitaFresh pro”. Razvili su i aplikaciju za pametne telefone i tablete “Home Connect” koja omogućava rad aparata na daljinu i mogućnost provjere količine namirnica u hladnjaku dok ste izvan doma. Miele je pak predstavio “TwinDos” sustav za tekući deterdžent perilice rublja koji šalje poruku putem interneta na korisnikov smartphone ili tablet te omogućava narudžbu i zamjenu sa samo nekoliko klikova. Njihov novi CM7 samostojeći aparat za kavu, s automatskim uklanjanjem kamenca i isporukom tople vode na različitim temperaturama ujedno omogućava i kuhanje različitih vrsta čajeva. Između ostalog, mogli su se razgledati najnoviji proizvodi Sonya, Samsunga, Motorole, Lenova, Huaweija, Panasonica, Acera, Electroluxa, Alcatela, Carl Zeissa, Epsona, Gibsona…

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 17:00