stop znatiželjnim pogledima

Sakrijte vrt od nepoželjnih pogleda

 

Nije uvijek lako u gradu dobiti malo privatnosti i zaštiti svoje dvorište, terasu ili balkon od neželjenih pogleda znatiželjnih susjeda i slučajnih prolaznika. Ograđivanje prostora pomaže nam da svoj kutak na svježem zraku zaštitimo od znatiželjnika, ali i od vremenskih uvjeta poput vjetra ili jakog sunca pa je i više nego korisno razmotriti različite opcije. Među izdvojenim projektima u nastavku sigurno ćete pronaći i ideju koju možete i sami primijeniti na svoje vanjske prostore. Sretno!

Drvena pregrada s uzorkom riblje kosti malo je zahtjevniji projekt za koji će vam trebati alat i malo volje, no odlično će se uklopiti na terasu, u vrt ili pak u manjoj verziji na vaš balkon. Poželite li ovoj pregradi dodati malo zelenila posadite puzavice u njenom podnožju i kada puste svoje grane pričvrstite ih na željeni dio pregrade. Evo kako izraditi drvenu pregradu!

Želite li stvoriti kutak u koji znatiželjni susjedi ne mogu zaviriti pokušajte s ovom idejom. Izradite drveni okvir na koji ćete pričvrstiti tkaninu po izboru te s dvije stolice i stolićem stvoriti okruženje koje podsjeća na tropske destinacije s baldahinima i prirodnim materijalima. Izradite drveni okvir koji je pomičan i privremen, a izgledat će fantastično u dvorištu, kao i na klasičnoj ili pak krovnoj terasi.

Sklopivi paravan još je jedna dobra metoda odvajanja prostora i stvaranja kutka za odmor od pogleda. Pomičan i prilagodljiv, izvrstan je izbor za dvorišta, a ako ga lijepo izvedete i ukrasite možete ga iskoristiti i u unutarnjem prostoru. Kako izraditi paravan saznajte na poveznici.

Rešetka za biljke penjačice može biti predivan detalj uređenja, a na jednostavan način omogućit će vam privatnost na vašoj terasi, istovremeno zadržavajući dojam prozračnosti prostora. Uz zelene penjačice prizor će biti još ljepši!

Klasičnu ogradu možete nadograditi pomoću trstike ili bambusa koje se može pronaći u većim dućanima za uređenje doma po povoljnim cijenama. Sve što vam treba su plastične vezice kako biste ih pričvrstili na postojeću ogradu te ju tako povisili, uljepšali te stvorili pravi tropski doživljaj u vlastitom dvorištu.

Imate na raspolaganju drvene palete i ne znate što biste s njima? Obojite ih u različite boje koje volite, povežite ih vezicama i prislonite uz svoju postojeću žičanu ogradu!

U slučaju da niste baš spremni graditi novo rješenje, zašto ne biste svoj prostor sakrili pomoću zavjesa? Od otporne tkanine izradite zavjesu u visini ograde vašeg balona ili terase i pričvrstite ju upravo na spomenutu ogradu.

Posljednji prijedlog je sadnja bambusa koji u jednom danu može izrasti čak metar u visinu, što znači da možete imati raskošnu zaštitu od pogleda za tren oka. Kako biste dobili najbolji efekt svoj bambus zasadite u duge i uske nizove ili pak u žardinjere kako biste dobili pomičnu verziju ove biljne pregrade.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:26