Slike i crteži

Samostalna izložba "Izgubljeno/a u vremenu" koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić

Ivan Gundić
Izložba se održava povodom Europskog dana židovske kulture i obuhvaća seriju crteža djevojčica "Izgubljeno/a u vremenu"

U koprivničkoj sinagogi (Kulturni centar "prim. dr. Krešimir Švarc") možete pogledati samostalnu izložbu koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić "Okrhak memorije II". Izložba se održava povodom Europskog dana židovske kulture i obuhvaća seriju crteža djevojčica "Izgubljeno/a u vremenu".

image
Kustosica izložbe Tanja Špoljar i autorica Gordana Špoljar Andrašić
image
Ivan Gundić

Slike i crteži proširuju se u ambijent uz pomoć in situ instalacija i zvučnog zapisa koji su također dio iste teme, istog narativa. Izložba predstavlja autoričino istraživanje vlastitog identiteta i smisla postojanja te varljivosti sjećanja, kako osobnog, tako i kolektivnog. Ovom se izložbom osobito posvetila temi djetinjstva i djevojaštva u kojima vidi početke naših potraga za vlastitim identitetom, ali se istovremeno bavi i univerzalnom temom traume i kolektivnog sjećanja.

image
IVAN GUNDIĆ
image
IVAN GUNDIĆ

"Autorica suosjeća s tim nježnim izgubljenim bićima i nudi fragmente narativa o razdoblju koje je često sve samo ne bezbrižno. U toj prvoj zaista prekretnoj fazi gdje počinjemo propitivati vlastiti identitet i smisao, gdje se pokušavamo pozicionirati u odnosu na svijet i druge, autorica traži nagovještaje suočavanja sa smislom i pitanjima života i smrti. Njihova lica protkana nelagodom i pogurena ramena kao da su sišla sa svima bliskih starih razrednih fotografija. Ili možda samo iz autoričinih sjećanja koje je izmjestila u crtež. Nisu to samopouzdane nasmiješene djevojčice koje se lagodno kreću i savršeno snalaze u ovom svijetu, već utjelovljenja nesigurnosti i straha od odrastanja, od onog ženskog u sebi. Ponavljanjem tog motiva autorica apostrofira i činjenicu da je osobna mitologija uvijek djelomično i kolektivna, a prenošenjem fotografija u crtež, još krhkiji i prolazniji medij, ponovno ukazuje na nemogućnost fiksiranja značenja, sjećanja i identiteta." (iz teksta Tanje Špoljar)

image
Ivan Gundić
image
Ivan Gundić

Inače, izložba se u sinagogi može pogledati do kraja ovog mjeseca, a 9. studenoga "seli se" u Zadar, u izložbeni prostor Gradske lože u Narodnom muzeju Zadar.

image
Ivan Gundić
image
Ivan Gundić

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Draženka Jalšić Ernečić autorica je knjige "Stabla" iz 2003. godine. U zadnjih je nekoliko godine napravila morfološku, stilsku i motivsku transformaciju u svojem umjetničkom opusu, koja je kritički, problemski i tipološki valorizirana u umjetničkoj knjizi "Memorabilijar" autorice Ive Körbler (2017.). Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi (Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac; Varaždin, Galerija Zlati ajngel; Poreč, Mala galerija; Rijeka, Galerija Filodrammatica; Koprivnica, Galerija Koprivnica, Sinagoga, Sveučilište Sjever; Sombor, Galerija Kulturnog centra "Laza Kostić"; Čakovec, Centar za kulturu; Dubrovnik, Galerija Sebastian; Palo Alto, Gallery Europa; Turckheim, Salle de la Decapole; Nikšić, Galerija Ilija Šobajić; San Francisco, Himmelberger Gallery; Graz, Ganggalerie; St.Georgen am Langsee, Stiftsgalerie des Bildungshausses St. Georgen; Klagenfurt, Landhaus Galerie; Kaysersberg, Abbaye Romane d'Alspach...), a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Zagreb, HDLU, Tehnički muzej "Nikola Tesla"; Rovinj, Multimedijski centar; Rijeka, Galerija Juraj Klović; Labin, Gradska galerija; Čakovec, Muzej Međimurja; Koprivnica, Galerija Koprivnica, AK; Svjetski biennale hrvatske umjetnosti u Torontu, Vancouveru i Calgaryju; Palo Alto, Gallery Europa; Bugarska, Gallery Ruse, Sixth International Biennial The Art of Miniature...).

Realizacija izložbe ostvarena je u suradnji sa Židovskom općinom Koprivnica, Gradom Koprivnica i Umjetničkom školom "Fortunat Pintarić".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 06:25