ISPECI PA RECI

Šarm keramike iskorišten u potpunosti zahvaljujući kreativnosti beogradske umjetnice

 Bojana Jokmanović
Bojana Jokmanović oduvijek je slikala i crtala, ali keramika je njezina najveća ljubav

Postoji nešto jako šarmantno u keramici, načinu na koji se izrađuje i oblikuje, a povrh svega kako prekrasno dobro podnosi svaki vid umjetnosti na sebi pa samim time i ona postaje umjetničko djelo. U potrazi za ovakvim primjerima danas smo svratili do Begrada i Bojane Jokmanović koja je s još četiri kolegice i kolegom osnivačica umjetničke galerije @gallery1250.

image
Bojana Jokmanović
image
Bojana Jokmanović

- Oduvijek sam crtala i slikala, a kada sam otkrila keramiku s nekih 19 godina postalo mi je jasno da je to dio umjetnosti s kojim želim baviti, shvaćam da je to savršen medij da se izrazim i pružim od svoje kreativnosti najpribližnije onome što ja jesam. Keramika je posebna i fascinantna na više nivoa, konkretno meni su zanimljivi svi njeni aspekti od tehničko tehnoloških (kako doći do forme, boje, glazure, efekta) preko likovnih i taktilnih, naravno i idejnih i konceptualnih njenih osobina - na samom početku nam govori Bojana.

image
Bojana Jokmanović

U razgovoru dalje saznajemo kako rad s keramikom zatjeva veliko strpljenje i kako to obično predstavlja velki izazov u radu. Cijeli proces izrade od ideje do realizacije obično traje jako dugo. - Svaki dio rada s glinom ima svoje etape i procese, tako da naprimjer konkretno u mom radu svaki predmet - nakit ili šalica - prolazi pored smišljanja samog dizajna i izvedbe u materijalu i tri pečenja, da bi završilo u nečijem interijeru ili na osobi potrebni su sati čekanja i rada - ističe umjetnica i dodaje - Meni je uvijek najuzbudljiviji dio pored smišljanja kako ću uraditi kolekciju bilo kog artikla jest samo oslikavanje glazurama, apstraktni crtež koji je uvijek prisutan u mojim radovima.

image
Bojana Jokmanović

Uvijek isprobavam i eksperimentiram s nečim novim pa bila to i minimalna intervencija u formi, novoj glazuri ili novim materijalima. Mislim da mi nikada neće dosaditi da oslikavam keramičku površinu i da se bavim skladom teksture i linije. Ja sam do sada uradila tisuće i tisuće naušnica i ogrlica i nijedna nije ista, često se i sama iznenadim kako je moguće da smislim toliko različitih dekora i likovnih rješenja, ali u tome je i ta ljepota kretivnosti, to "bure bez dna".

image
Bojana Jokmanović
image
Bojana Jokmanović

Bojana nam prizanje da joj je najuzbudljiviji dio kad otvara peć da vidi kako je ispao konačni rezultat, ti mali eksperimenti za koje nikada ne znaš kako će ispasti i kamo vode su zapravo avanturistička strana keramike. Kaže nam kako inspiraciju za svoje radove nalazi svugdje od arhitekture do prirodne forme, apstraktni crteži, fotografija ili čista geometrija.

image
Bojana Jokmanović
image
Bojana Jokmanović

Kerativcima poput nje nikada nije teško pronaći inspiraciju, i najmanji detalj može se pretvoriti u neočekivani likovni koncept i rezultat. - Najvažnije je ostati otvoren za sve mogućnosti i dozvoliti sebi da spajaš nespojivo i maštaš - kaže Bojana i nastavlja - Ja sam dosta spontana, ne pripremam puno unaprijed što ću raditi, dopuštam trenutku kada sjednem raditi da me s mojim osnovicama i smijernicama odvede u nepoznatom pravcu odakle vodim likovnu igru.

image
Bojana Jokmanović
image
Bojana Jokmanović

Često kažem sama sebi danas ćes raditi to i to, a onda naravno sama igra s bojama ili formama i trenutna inspiracija me odvedu u drugom pravcu.

image
Bojana Jokmanović
image
Bojana Jokmanović

Najbitnije je da mi bude zanimljivo dok radim i to znači onda da sam na pravom putu da nastane nešto zanimljivo, nakit, šalica, zidni pano, doslovno za sve forme isto vrijedi što se mene tiče, a to je da se zabavljam dok radim pa i kad ne ide onako kako sam zamislila - ističe. Bojanini radovi se prodaju u Galeriji 1250, a možete doći do njih i preko njezinog Instagram profila @bokajok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 17:30