URADI SAM

Sat koji na zanimljiv način pokazuje vrijeme uz pomoć prizmatičnih svjetala

 David Tweeto
Sat gotovo u potpunosti uklanja kazaljke, umjesto toga koristi različite nijanse svjetla

Satovi, posebno oni koje postavljamo na zidove, više nisu jednonamjenski proizvodi iz prošlih vremena. Mnogi od njih služe i kao ukrasi, ponekad do te mjere da je određivanje vremena postalo sekundarno i gotovo izborno. To je slučaj s nekim satovima koji izgledaju zapanjujuće u smislu estetike, ali ponekad na uštrb lake čitljivosti vremena. Međutim, s obzirom na to da se zidni satovi rijetko koriste za točno očitavanje vremena do minute, to u većini slučajeva ionako ne bi trebao biti problem. To zauzvrat dopušta puno više slobode u predstavljanju vremena. Ovaj prekrasni "uradi sam" projekt, na primjer, gotovo u potpunosti uklanja konvenciju različitih kazaljki na satu, umjesto toga koristi različite nijanse svjetla kako biste do određene mjere mogli vidjeti vrijeme.

image
David Tweeto
image
David Tweeto

Kao i mnogi "uradi sam" projekti zidnih satova, ovaj ukrasni analogni sat uključuje dosta male elektronike, ožičenja i malo 3D ispisa. Međutim, kao što ime sugerira, ovaj sat se suprotstavlja trendu digitalne prezentacije i drži se analognog načina određivanja vremena, barem u teoriji. U stvarnosti ga u potpunosti pokreće softver, a svaka od tri različite svijetle boje pokazuje različiti aspekt vremena.

image
David Tweeto

Umjesto otkucavanja zupčanika, IoT sat s ukrasnom analognom LED trakom koristi mali mikročip koji se sinkronizira s NTP (Network Time Protocol) poslužiteljem kako bi znao vrijeme. Ovo također kontrolira traku od 120 LED dioda koje su presavijene u obliku 60 pari LED dioda jedna uz drugu, provlačeći traku unutar širokog drvenog prstena koji služi kao "lice" sata. Iako bi bilo lakše 3D ispisati plastični poklopac prstena, drvo je imalo prednost ne samo što je izgledalo elegantnije, već je i sprječavalo prodiranje svjetlosti.

image
David Tweeto

Svjetlo koristi tri osnovne boje za označavanje vremena. Crvena se koristi za označavanje sekundi i svijetli samo prema van od ruba. Zeleno je za minute, a njezino kratko svjetlo također je na vanjskoj periferiji kruga. Konačno, plavo označava sat, i jedino ono svijetli unutar otvora prstena.

image
David Tweeto

U praksi, ovaj svjetlosni analogni sat nije baš dobar u davanju točnog vremena budući da svjetla mogu zauzeti više od samo jedne "kvačice" na satu. Ipak, može vam dati opću ideju, za što se ionako često koriste analogni zidni satovi. Kao što je spomenuto, stvarna značajka sata postaje sekundarna s ovim ukrasnim satovima, a ovaj projekt definitivno ispunjava primarnu svrhu s puno uspjeha, pogotovo kada su svjetla prigušena. Stvara prekrasnu mrlju boja na vašem zidu, služeći kao svjetlosna umjetnost koju neki možda čak i ne bi povezali sa satom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 04:43