Brinete li i vi?

Savjesni Zagrepčani: Bračni par iz Trnja stotisućiti korisnik reciklažnih dvorišta u Zagrebu

www.cistoca.hr
 Čistoća
Sudeći po odloženim količinama otpada, građani ipak sve više koriste reciklažna dvorišta

Na reciklažnom dvorištu Trnje u utorak, 20. srpnja u jutarnjim satima, evidentiran je stotisućitog korisnik reciklažnih dvorišta putem sustava evidencije o preuzetom otpadu, uvedenom u zadnjem kvartalu prošle godine. Riječ je o bračnom paru Zdunić, Biserki i Miri, kojima je tim povodom uručen i prigodan poklon zajedno sa simbolom Čistoće - metlom.

U kratkom razgovoru s bračnim parom Zdunić saznali smo da uobičajeno koriste ovo reciklažno dvorište na koje donose otpad koji se ne može odvojeno odložiti u za to predviđene spremnike, a nije mu mjesto niti u kantama za miješani komunalni otpad.

image
Čistoća

Do reciklažnog dvorišta dolaze na biciklima te uz predočenje uplatnice Zagrebačkog holdinga bez poteškoća predaju doneseni otpad na daljnje zbrinjavanje. Nejasno im je ponašanje nekih sugrađana koji, umjesto da koriste reciklažna dvorišta, otpad odlažu u prirodi ili na javnim površinama i tako pokazuju nebrigu za okoliš i urednost našeg grada.

image
Grafički prikaz otpada zbrinutog na reciklažnim dvorištima
Čistoća

Sudeći po odloženim količinama otpada, građani ipak sve više koriste reciklažna dvorišta. Od 2015. godine pa do kraja prošle godine, količine otpada zaprimljenog na reciklažnim dvorištima podružnice Čistoća porasle su za 26,7 tisuća tona ili 4 puta.

Podsjećamo, sukladno Uredbi o gospodarenju otpadom i Pravilniku o načinu rada reciklažnog dvorišta, na reciklažna dvorišta je tijekom prošle godine uvedena Evidencija o preuzetom komunalnom otpadu. Kod ulaska u reciklažno dvorište potrebno je predočiti osobnu iskaznicu te sistemski broj obveznika i objekta (s jedinstvene uplatnice), a dovezeni otpad važe se po frakcijama.

image
Čistoća

Korisnici mogu jednostavnije i ugodnije koristiti reciklažna dvorišta pomoću 1D crtičnih kodova (barkodova) koji se nalaze na računima za usluge Zagrebačkog holdinga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 17:56