Štukature na zidu

Savršen efekt u našim domovima: Ukrasne lajsne su raskošan, bogat i pomalo kraljevski element

 VIERUCCI/EUSTACHI/LIVING4MEDIA
U interijerima diljem svijeta primjećuje se zaokret prema dramatičnijim ukrasima na zidovima i stropovima

Ako je suditi prema prognozama vodećih dizajnera i arhitekata, u 2022. će prestati dominacija minimalizma te čistih i ravnih linija koje su dosad prešutno bile apsolutni “must have” u osmišljavanju, opremanju i uređenju interijera diljem svijeta. Potvrdila nam je to i Silvija Kahlina, dizajnerica interijera u tvrtki Sig Sistemi.

- Definitivno boje polako ulazi u naše interijere i jako se veselim tome jer sam i sama veliki ljubitelj prostora koji odišu osobnošću i gdje je veliki naglasak na detaljima - kaže Kahlina i dodaje kako se u domovima diljem svijeta već primjećuje prevlast raskošnih i bogatih elemenata, od kojih se posebno ističu štukature.

image
ANNETTE & CHRISTIAN/LIVING4MEDIA

NOVI MATERIJALI

- Da, istina je, štukature su sve traženije u uređenju interijera i eksterijera te su već postale njihov nezaobilazni dodatak. Naime, sve se više zapaža trend ukrašavanja zaboravljenih površina stanova i kuća geometrijskim oblicima. Tako ćemo od ove godine sigurno sve više dolaziti u susret s fleksibilnim štukaturama na stropovima koje će svakoj prostoriji dati dozu luksuza - priča Silvija Kahlina kojoj je ova interijerska tema bliska jer tvrtka Sig Sistemi u kojoj radi ekskluzivno za našu zemlju zastupa proizvode belgijske tvrtke Orac Decor, svjetski poznatog proizvođača dekorativnih elemenata i štukatura.

image
VIERUCCI/EUSTACHI/LIVING4MEDIA

- Belgijska obiteljska tvrtka Orac, osnovana 1979., nastala je da bi postala trendseter u kvalitetnim dekorativnim proizvodima od sintetičkih materijala. Izbor je opširan i kompletan. Povrh asortimana ukrasnih štukatura i dekorativnih i funkcionalnih ukrasnih profila, također uključuje rozete, pilastere, kolumne, ukrasne lajsne, niše medaljone i indirektnu rasvjetu. Ukratko, sve što trebate kako biste interijeru u tren oka dali novi izgled - ističe Silvija Kahlina koju smo zamolili da nam pobliže približi divan svijet štukatura.

image
HAUSMANN, JOSé-LUIS/LIVING4MEDIA

- Za sve one koji svoj dom žele urediti jedinstveno, ultramoderno, klasično ili stilski, štukature ili ukrasne lajsne su idealno rješenje. Trenutačno se kupci najviše zanimaju za bordure, odnosno lajsne kojima se ukrašavaju zidovi kako bi se dobili okviri koji se potom bojaju u boju zida. Na taj način svaka prostorija postaje glamuroznija i zanimljivija - priča i dodaje kako nema prepreka za to da se štukature postave u bilo koji tip stambenog prostora.

image
SIG SISTEMI/ORAC DECOR

- Puno sam puta čula da su stropne štukature isključivo rezervirane za visoke stare stanove, ali uz dobar izbor lajsne niski stropovi se bez problema mogu optički podići. Za niže interijere odlične su lajsne za indirektnu rasvjetu. Lajsne za indirektnu rasvjetu postavljaju se oko 15 centimetara od stropa i u njih se ugrađuje rasvjeta koja je u 99 posto slučajeva okrenuta prema stropu pa kada svijetli, vizualno izdužuje prostor - ističe Silvija Kahlina.

Dodaje kako cijene takvih zahvata variraju ovisno o prostoru i vrsti odabranih lajsni, no u prosjeku lajsna i njezino postavljanje koštaju oko 100 kuna po metru.

image
DANI ROVIRA /SIG SISTEMI

LAGANE, A ČVRSTE

Najčešće se štukature postavljaju na strop i zid, no sve češće se koriste i podne štukature ili podne lajsne koje se stavljaju na sam pod, bilo da je riječ o parketu, pločicama ili nečemu trećem.

Štukature su, otkriva dizajnerica, napravljene od purotoucha, rade se u kalupima pa su i nešto skuplje od duropolimera koji se rade linijski.

image
SIG SISTEMI/ORAC DECOR

- Purotouch poliuretan su guste, iznimno lagane i čvrste štukature koje se izlijevaju u kalupe. Duropolimer su štukature koje su lagane i čvrste - detaljnije pojašnjava i dodaje kako štukature, prema njezinu mišljenju, nemaju mana jer se jednostavno postavljaju i isto tako jednostavno skidaju.

- Bojanje zidova se preporuča iz higijenskih razloga svake tri do četiri godine, a tada se bojaju i štukature koje nakon toga izgledaju kao tek postavljene - napominje Kahlina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 01:23