TRENDOVI

Savršen ukras u domu: Zlatna pravila za odabir zidnih obloga i dekoracija

 VIDIME
Zidne obloge pridonose osvježenju prostora i unikatnom uređenju, ali prvenstveno moraju biti u skladu s cijelim prostorom

Kada smo prije tjedan dana za naš časopis D&D istraživali koji će trendovi dominirati svijetom interijera u 2022., brojni svjetski dizajneri, arhitekti i blogeri upućeni u ovu tematiku izdvojili su, uz ostalo, zidne obloge i dekoracije.

- Zidovi više nisu zidovi. Ne onako kako ih mi poznajemo. Oni postaju ugrađene umjetničke galerije, putovnice koje će nas podsjećati na daleke zemlje pune uzbuđenja, pružajući finu dozu nostalgije i vizualnog umirenja nakon burne prošle godine - istaknuli su.

Njihova najava zapravo nije potpuno neočekivana jer tapete, fototapete, zidne naljepnice, posteri i ostali zidni dekori već nekoliko godina dobivaju na popularnost. No, budući da svaka godina sa sobom nosi i određene novitete, odlučili smo doznati što se najviše traži te postoje li pravila prilikom njihova odabira.

image
VIDIME

Zahtjevi tržišta

Ivana Leko iz tvrtke Vidime, specijalizirane za tiskanu vizualnu promociju, kaže da zidne obloge neupitno pridonose osvježenju prostora i unikatnom uređenju, ali prvenstveno moraju biti u skladu s namjenom i izgledom cijelog prostora kako bi se postigao željeli efekt.

- Najčešće ih traže tvrtke koje žele brendirati površine svojih poslovnih prostora, zatim dizajneri koji ih unose u prostore pri uređenju stambenih interijera, ali i pojedinci koji sami žele kreirati životni prostor - kaže Ivana Leko iz shopa Vidime, koji u ponudi ima fototapete, zidne naljepnice, naljepnice za staklo i namještaj, ali i postere, slike na platnu i kaširane postere s okvirima. Dodaje da odabir zidnog elementa, materijala od kojega je izrađen te motiva ovisi o prostoru koji se uređuje, ali i karakteru osobe koja ga koristi.

image
VIDIME

Kako bi se postigao željeni efekt, moraju biti u skladu s namjenom tog prostora, a moraju odgovarati i karakteru osobe koja ga najčešće koristi

image
VIDIME

- U stambenim prostorima prednost se daje fototapetama, slikama na platnu te konturno rezanim zidnim naljepnicama koje omogućuju djelomično prekrivanje zida, a one se najviše koriste u dječjim sobama. Samoljepljivim canvas fototapetama prilagodili smo se zahtjevima tržišta te pojednostavnili njihovo postavljanje, što znači da svako može sam, uredno i jednostavno, postaviti tapete. Samoljepljive tapete nakon skidanja ne ostavljaju tragove ljepila pa zid ostaje uredan - kaže.

Ako se govori o prekrivanju cijelog zida odabranim motivom, ne preporučuje zidne naljepnice, nego isključivo fototapetu jer, kako kaže, svaka naljepnica ima PVC strukturu koja je vidljiva, a blago strukturirani mat canvas izgledom se idealno uklapa u svaki interijer.

image
VIDIME

Za površinom manje prostore preporuka bi bila koristiti motive sitnijeg uzorka i svjetlije nijanse, kaže Ivana Leko

image
VIDIME

- U uređenju interijera, trenutačno su u trendu murali i apstraktni motivi, ali i oni koji imitiraju materijale poput betona, cigle, drveta... Takvi motivi zahtijevaju postavljanje tapete preko cijelog zida. Najzanimljiviji su motivi iz prirode, tropski uzorci koji unose vanjski svijet u interijer te egzotične ilustracije koje se većinom pojavljuju u obliku slike na platnu - kaže. Ipak, pri odabiru najveću pažnju treba posvetiti veličini prostorije čiji će zid krasiti.

U UREDIMA

Opuštajući motivi iz prirode za zaposlenike

Pri uređenju uredskih prostora većinom se koriste fototapete, naljepnice za staklo i kaširane slike s aluminijskim okvirima. - Motivi koje poslovni korisnici odabiru odnose se na fotografije njihovih projekata, motivirajuće poruke, slogane, logotipove... Oni se postavljaju u zonama koje su namijenjene posjetima poslovnih partnera, a dijelovi ureda koje koriste isključivo zaposlenici najčešće se uređuju motivima prirode koje imaju opuštajući efekt - kaže Ivana Leko

Jedna ili više slika?

- U malim prostorima motivi trebaju imati sitniji uzorak, dok se za velike prostorije može odabrati i veliki print. Tapeta s velikim uzorcima svakako će dominirati prostorom pa treba pripaziti je li želja da tapeta ima ključnu ulogu u izgledu interijera ili ne. Također, manji prostori traže svjetlije nijanse motiva, u većim prostorima možete si dati oduška i unijeti tamne i intenzivne ilustracije. U malim prostorima može se prekriti samo dio zida, ali tu svakako treba paziti na koju poziciju se postavlja tapeta da se ne dobije nezavršeni izgled zida - kaže.

image
VIDIME

Ako je želja na zidnu tapetu staviti uokvirene slike, preporučuje jednobojne geometrijske uzorke tapete koji ne ograničavaju odabir vizuala za postere. Jedna od opcija su i slike na platnu ili kaširani poster s okvirom, pri čemu je bitno boju okvira prilagoditi motivu ili boji zida.

- Ako se postavlja samo jednu sliku na zid, neka ona bude što veća s obzirom na površinu zida, a ako se planira postaviti više manjih slika, jednu do druge, tada istu temu treba provući kroz sve slike - kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:04