MORSKI UŽICI

Savršeno mjesto za bijeg! Mediteranska oaza u kojoj se sljubljuju priroda i hrana

Odmor uz vrhunske delicije

 John Pavlish
Ošljak, najmanji naseljeni otok na Jadranu, krije gastronomski biser - restoran Lazaret, koji su otvorila četiri prijatelja, odlučna u namjeri da ovo mjesto pretvore u hedonističku oazu koja će ugađati svim osjetilima.

Posjetiti restoran Lazaret nije samo odlična prilika za uživanje u gastronomskim delicijama sljubljenim s vrhunskim vinima, već i prilika da se upozna najmanji naseljeni otok na Jadranu - Ošljak.

Mnogima nepoznat, otočić nadomak Zadru krije bogatu povijest koja seže u 6. stoljeće, od kada datira impresivna, lijepo očuvana crkva sv. Marije. Ime Lazaret dobio je u 17. stoljeću, kada je služio kao karantena za zadarsko područje, a to je ime i danas zadržano. Ime kojim svoj otok naziva lokalno stanovništvo poslužilo je kao inspiracija za ime savršenog mjesta za uživanje i punjenje baterija, restorana Lazaret.

image
John Pavlish

Priča o nastanku ovog restorana također je inspirativna. Naime iza cijelog projekta stoje četiri prijatelja, odlučna u namjeri da ovo mjesto pretvore u hedonističku oazu koja će ugađati svim osjetilima i razmaziti sve one koji ga posjete. Mislili su pritom i na sumještane, kao i na goste Ošljaka, otoka za koji kažu da ga nakon samo jednog posjeta nikada ne zaboravljate.

Okužena borovom šumom koja svojim hladom štiti od ljetnih vrućina, čempresima, hrastom crnikom, maslinama i mediteranskom makijom, sama lokacija restorana pravi je rajski kutak, a projekt je osmišljen i dizajniran s ciljem jednostavnog i iskonskog života otočana sa svojim gostima.

image

Zidovi su ukrašeni ribarskim konopima

John Pavlish
image

Viseće svjetiljke od konopa daju poseban ugođaj

John Pavlish

Arhitektura koja se prelijeva iz rustikalne u suvremenu savršeno je uklopljena u postojeći krajolik, a nadahnuta je Mediteranom, što se očituje u izboru materijala, ali i boja. Zanimljivo je napomenuti da iza cijele ideje o uređenju stoje upravo vlasnici Lazareta, Hrvoje Peša, Mladen Matak, Kristijan Rimanić i Frano Sladović, a dizajnom su htjeli postići ideal ekološki osviještenog luksuza koji prihvaća tradiciju Mediterana i prekrasnu prirodu koja ga okružuje. Upute za uređenje kuhinje dala je osoba koja će u njoj najviše i boraviti, chef Vladimir Baždarić.

image

Detalji poput drvenog brodića doprinose ugođaju

John Pavlish
image

Otočić Ošljak nalazi se u blizini Zadra

Lovre Peraić

Elegantnim interijerom dominira šank, obložen pločicama u mediteranskom stilu koje se nastavljaju duž cijelog prostora, a udoban namještaj kao da poziva na dugotrajno i opušteno uživanje u gastronomskim specijalitetima i vrhunskoj kapljici. Zemljane boje, osvježene prozračnom bjelinom, tipične su za mediteranski stil u uređenju interijera, a izbor rasvjetnih tijela na mornarskoj užadi nimalo ne čudi s obzirom na to da su od četiri partnera i vlasnika Lazareta trojica kapetani duge plovidbe.

Ipak, fokus je na terasi, koja je gotovo pa sinonim za uživanje. Uronjena u mediteransko zelenilo, terasa restorana Lazaret svojom jednostavnošću ne skreće pažnju ni s dojmljive gastro ponude, ni s umirujuće prirode koja je okružuje, a ni s pogleda na more koji oduzima dah, pogotovo u suton.

image
John Pavlish

Lijepa priča o prijateljstvu i istinskim vrijednostima utjelovljena je na ovom magičnom mjestu. Udaljen samo kratku vožnju brodom od urbane sredine, restoran Lazaret na otoku Ošljaku predstavlja upravo ono što nam je danas svima prijeko potrebno, uživanje u malim stvarima, ukusnoj hrani, dobrom vinu i ugodnom društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2024 12:29