Shabby Chic stil

Romantičan stil koji najčešće preferiraju žene

Ormari, komode i stolići od punog drva, pomalo otrcanog i nesavršenog izgleda, pastelne boje, cvjetni uzorci i tekstil s volančićima glavne su odrednice ovog romantičnog stila koji najčešće preferiraju žene, ali i brojni i hobisti koji obnavljaju stari ili ukrašavaju novi namještaj.

Kakvim osobama odgovara? Nježnim dušama i sanjarima

Shabby chic prije svega odgovara romantičarima, nostalgičarima, njež- nim dušama i sanjarima, kao i ležernijim osobama, odnosno onima koji ne teže savršenosti, ali teže originalnosti. Naravno, shabby odgovara i talentiranima za restauriranje namještaja “ulovljenog” na nekom buvljaku. To su prije svega hobisti, ali i oni koji su hobi pretvorili u pravi posao. Ili to tek planiraju. I to bez obzira je li riječ o umirovljenicima, srednjim ili mlađim generacijama. Za sve njih vrijedi moto: nečiji otpad naše je dragocjeno blago; koje će prepraviti, prebrusiti, prebojiti i učiniti ga novim. Doduše, ne posve novim. Dati mu “šik” starinski izgled.

Karakteristična boja: Lavanda-ljubičasta

Iako boja lavande od davnina simbolizira nepovjerenje jer se zmije nerijetko sakriju ispod njenih grmova pa upućuje na oprez, u interijerima ona djeluje opuštajuće na naš živčani sustav te je iznimno popularna jer se lako kombinira s bojama i stilovima. Dobro se uklapa i u minimalističke, mediteranske, ali i shabby chic interijere. Svijetla nijansa ljubičaste hit je za prostorije u kojima trebamo opuštanje, a to su prvenstveno spavaća soba te kupaonica. Ona stvara poticajno ozračje, dobrodošla je i u boravku, promovira kreativnost te je dobra boja i za kutak u kojem se bavite hobijem ili opuštate uz knjigu. U shabby chic interijerima odlično prolazi kao ispucala boja većih i manjih komada namještaja i dekoracija jer daje dozu romantike.

Brzinski trik za postizanje ovog stila: Obnovite stari namještaj

Kako preurediti komodu ili ormar u shabby chic? Brusnim papirom se uklanja sjaj, stavlja se bazna tamnija boja koja će se nazirati nakon nekoliko slojeva (obavezno!) pastelne boje. Zatim se namještaj treba premazati voskom te obojiti omiljenom pastelnom bojom. Za jači efekt može se još jednom pobrusiti namještaj. Dovoljno je i pretapecirati stari stolac u tkaninu cvjetnog motiva. Nadalje, okićenim okvirima i uokvirenim ogledalima može se postići prava mala umjetnost na zidovima, a jednim raskošnim lusterom sa staklenim ukrasima cijela će prostorija dobiti ženstvenu notu. Za neke manje detalje dobra je ideja poslužiti čaj u vintage čajniku i šalicama.

Odličan primjer interijera uređenog u shabby chic stilu pogledajte ovdje

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:40