IZLOŽBA

Šik stolce dizajnerice Nike Zupanc možete pogledati u Zagrebu sljedećih mjesec dana

 Nika Zupanc
Nika Zupanc kroz ikonično dizajnirane predmete interpretira suvremenu kulturu te preispituje granice tehnologije i materijala

Francuska kompanija Samsic, prisutna u Hrvatskoj od 2015. na području facility-menadžmenta, ima čast dovesti u Zagreb izložbu svjetski priznate slovenske dizajnerice Nike Zupanc. Izložba dolazi u Zagreb iz Lubljane gdje je bila postavljena u Muzeju za arhitetkturu i dizajn - MAO. Kurator izložbe je Mika Cimolini.

image
Nika Zupanc

Izložba će biti postavljena u prostoru City Plaze u Zagrebu, zgrada B2, Slavonska avenija 6. Za posjetitelje će biti otvorena radnim danom od 11 do 17h, ulaz je slobodan.

Nika Zupanc je svoju prepoznatljivost izgradila s dizajniranjem za poznate robne marke, kao što je Dior, Natuzzi, Moooi, Qeeboo, Moroso, Sé itd. Za prestižne naručitelje dizajnira zaključene kolekcije, interijere ili prostorske instalacije, kao što je bila na primjer Room of one’s own za Dior. Proizvode u ograničenim serijama razvija također u okviru svoje vlastite robne marke Nika Zupanc. Kroz ikonično dizajnirane predmete interpretira suvremenu kulturu te preispituje granice tehnologije i materijala. Njeni komadi nose izrazito osobnu i pripovjedačku notu, koju su u Elle USA nazvali punk elegance.

image
Nika Zupanc

Njenzin opširni dizajnerski opus obuhvaća skoro sve vrste predmeta za dom i bivanje, od najmeštaja, radnih stolova i sofa do lustera pa čak do dasaka za surfanje. Ovaj nam se put predstavlja izborom stolaca, od najnovijih komada koje je dizajnirala za Natuzzi, te su premijerno predstavljeni ljetos, do prijašnjih komada za Moroso.

image
Nika Zupanc

Nika Zupanc diplomirala je na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Godine 2008. ustanovila je svoj studio i otada djeluje kao samostalna dizajnerica, koja razvija projekte za svjetski priznate proizvođače namještaja. Međunarodnu je prepoznatljivost postigla sa svjetiljkom Lolita, koja je postala dio kolekcije tvrtke Moooi. Moooi ju je na suradnju pozvao odmah nakon njene samostalne izložbe na milanskom tjednu dizajna 2009. godine. Otada se Nika Zupanc u Milanu predstavlja svako ljeto i s tim dodatno utvrđuje svoju međunarodnu prepoznatljivost. Kaže da u svojim projektima izaziva racionalno, trijezno in utilitarno, tako da daje glas intuitivnem, eklektičnem in intimnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 20:51