Top deset

Sitne, modularne, otporne na sve i financijski isplative: Ovo je izbor najboljih malih domova

 Norske Mikrohus
Maleni domovi su u potpunosti zavladali svijetom arhitekture i učvrstili svoje mjesto kao održive i ekonomične mikro - nastambe

Sada je ono vrijeme u godini kada se osvrćemo unatrag i sagledavamo što smo dobroga učinili. Ove godine ste bili jako zainteresirani za male kućice, modularne domove i sićušne lokacije koje nude bijeg pa smo stoga sastavili listu deset malih domova s kojima smo se susreli ove godine. Održivost je svima sada na pameti. Otkako je pandemija potresla naš svijet, pokušavamo ugraditi održivost u svaki aspekt našeg života, uključujući naše domove, stoga su maleni domovi u potpunosti zavladali svijetom arhitekture i učvrstili svoje mjesto kao održive, minimalne i ekonomične mikro - nastambe. Ono što je počelo kao slatki mali trend sada se pretvara u ozbiljnu opciju za kućne prostore. Oni su rješenje za život koji štedi prostor i ekološki prihvatljivo i smanjuje opterećenje. One su jednostavne i minimalne alternative impozantnim i materijalističkim domovima.

image
Vox Creative

Bilo je samo pitanje vremena kada će se Ikea pridružiti globalnom trendu Tiny Home. Švedski se gigant udružio s tvrtkama Vox Media i dizajnirao vlastitu mini kuću površine 17 četvornih metara. Opremljena je, naravno, Ikeinim proizvodima, kojoj pametan dizajn za male domove nije stran. Vođena vlastitom strategijom održivosti People & Planet Positive, Ikea daje prednost dizajnu s malim utjecajem na okoliš.

image
Land Ark

The Draper, novi mali dom tvrtke za kampere sa sjedištem u Coloradu, Land Ark pronalazi minimalistički, ali avanturistički duh kroz ravnotežu skandinavski elemenata dizajna interijera i promišljenih modernih vanjskih značajki. Izvana, Draper odiše misterijom s oblogom od crnog valovitog čelika sa svih strana. Oblikovana gotovo poput obrnutog trapeza, Draper otvara svoju potpuno crnu vanjštinu kako bi otkrio sklopivu palubu Cumaru izrađenu od obnovljivog brazilskog tvrdog drva. Kada se rasklopi, Cumaru paluba pruža Draperu udobniji izgled koji odmah potvrđuje da je kamper kućna oaza dizajnirana da pobjegne od užurbanosti svakodnevnog života.

image
Plano Livre

Estúdio Lapinha u Belo Horizonteu, Brazil, malena je kuća izgrađena od dva spojena brodska kontejnera, koju je dizajnirao arhitektonski studio Plano Livre. Kutije od valovitog čelika pripremljene za svako godišnje doba i sve elemente koji dolaze s njima. Hidraulika za ovaj mali dom smještena je u prvom modulu, dok se sav namještaj i stambeni prostori kuće nalaze u drugom. Stvaranjem dinamičnog malog doma od modularnih kontejnera, Plano Livre je konstruirao Estúdio Lapinha da bude fleksibilan i neodređenog oblika i veličine – maleni dom koji se s vremenom može proširiti.

image
Clinton Weaver

Minima je montažni modul od 20 četvornih metara dizajniran da bude fleksibilna struktura koja služi kao samostalni mali dom ili kao dodatna jedinica u dvorištu koja se može koristiti kao kućni ured ili prostrana gostinjska kuća. Izrađen je od drva - CLT (cross-laminated timber) koje je održiv materijal i ima manju emisiju ugljika od betona. Ovaj moderni mikro - dom daje malo i japanskih vibracija kojima je teško odoljeti

image
Dwellbox x Bethany Hershberger

Ela, maleni dom koji je trenutno dostupan za rezervacije na Airbnb-u, jedan je od dva brodska kontejnera pretvorena u kabine koje je dizajnirala Bethany Hershberger. Kućica se nalazi na šumovitoj čistini Walnut Creeka u Ohiju. Da bi se došlo do malenog doma, gosti se spuštaju dugim drvenim stepenicama koje ih vode do šumskog dijela gdje se nalazi Ela. Smještena na blagom nagibu, Ela izranja iz drveća na izloženom drvenom temelju koji nosi brodski kontejner i vanjski prostor za slobodno vrijeme. Ela pronalazi toplinu u prirodnim drvenim akcentima i teksturiranim staklenim elementima za stvaranje privatnog, ali intimnog prostora za slobodno vrijeme.

image
Nestron

Cube Two XD je montažna jedinica dostupna u dva modela – konfiguraciji s jednom ili dvije spavaće sobe, a obložena je čelikom i plastikom ojačanom vlaknima. Arhitektonski studio sa sjedištem u Singapuru dizajnirao je ovaj moderni dom crpeći inspiraciju iz znanstveno - fantastičnih svemirskih letjelica. Još od lansiranja svoje serije Cube, studio je zaprimio nekoliko zahtjeva za veću jedinicu s mogućnošću dvije spavaće sobe kako bi se udobno smjestila četveročlanu obitelj i zato su napravili Cube Two X. Najnovija jedinica tvrtke temelji se na estetici i funkcionalnost njihovog modela Cube 2. Kompaktna kubična kuća izgleda kao da su Apple i Pinterest surađivali kako bi stvorili moderan stan.

image
Grandio

Razvijena od danske riječi Hyggee, Hüga je osmišljena, dizajnirana i izgrađena u rasponu od 24 mjeseca, tijekom kojih je Grandiov tim dizajnera uspio proizvesti rezidenciju od 45 četvornih metara s prostorom za spavaću sobu, dnevni boravak, kupaonicu, kuhinju i blagovaonica. Konačni rezultati su ove hüga jedinice koje su izgrađene od armiranog betona i dizajnirane za minimalno održavanje, kao i smanjenje troškova energije. Ove kompaktne kuće mogu izdržati sve klime i nepovoljne uvjete, uključujući potrese, šumske požare i uragane. Hüga kuće su također mobilne i modularne toliko da svoju kuću možete proširiti u samo jednom danu.

image
Béres Architects

Kada su gradili kolibu Moss, Beres Architects vratili su se staroj poslovici: “Dvaput mjeri, jednom kopaj”. Dizajnirana od strane Attile Béresa i Attile Hidega, koliba Moss kao da lebdi na vrhu područja netaknute šume, što je jedan od mnogih izbora napravljenih za očuvanje i poštovanje svijeta prirode koji okružuje kabinu. Postavljajući temelj kuće na štulama, arhitekti iz Béresa napominju: „Tanke su stube pažljivo smještene kako bismo mogli zadržati i zaštititi korijenje okolnih stabala. Nema potrebe za bilo kakvim iskopom ili punjenjem strojevima koji uništavaju prirodni kontekst. Strukturni sustav kuće stvoren je tako da nudi određenu fleksibilnost za ovaj napor u realizaciji.”

image
Madeiguincho

Mala kuća Ursa trenutno se nalazi u Cascaisu u Portugalu i može funkcionirati potpuno izvan mreže kao koliba ili udaljeni ured. Krov ima nagib od 5% koji omogućuje da se kišnica lako odvodi u nekoliko spremnika ukupnog kapaciteta 650 litara. Ova voda se zatim preusmjerava u kuhinjski sudoper, umivaonik u kupaonici i tuš gdje se filtrira i ponovno koristi. Zatim ponovno korištena voda odlazi u drugi spremnik koji je preusmjerava na zalijevanje biljaka. Na vrhu krova, Ursa ima solarne panele okrenute prema jugu. Nagib panela može se podesiti do 30% kako bi se maksimizirala energija koja se može iskoristiti tijekom cijele godine, što ga čini izuzetno energetski učinkovitom mobilnom malom kućom.

image
Norske Mikrohus

Dizajniran od strane Davida i Jeanette Reiss - Andersen iz Norske Mikrohusa iz Osla, Rast je moderan mali dom odjeven u tamno obojenu norvešku smreku. Konstruiran je imajući na umu nordijske vremenske uvjete – krov može izdržati jake snježne padaline, a zidovi sadrže debelu izolaciju od vune, stakla i aluminija – svi održivi materijali. U sunčanim zimskim danima, stanari mogu ostati u u udobnosti i toplini unutrašnjeg dijela, a da se i dalje osjećaju povezani s vanjskim dijelom. “Veliki prozor u kupaonici zaista vas dovodi u dodir s prirodnim okruženjem”, kaže David. Rast je odjeven u lokalno drvo jer je smreka lagana i otporna na vremenske uvjete. Također je super lagan što timu olakšava postavljanje doma u gustim ili udaljenim područjima, a budući da ima kotače znači da ne ostavlja nikakav trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2024 22:24