Šivaća mašina i spretni prsti Anice Čarapić

Vesele torbe za velike i male

Kao svaka žena, i ona obožava torbe i nakit. Voli imati nešto posebno, unikatno, nešto što odgovara njezinu stilu odijevanja, ali i karakteru. No, ono što ju je oduvijek smetalo je kad vanjsku ljepotu torbe zasjeni nefunkcionalna i nekvalitetna unutrašnjost… Svi, naime, znamo da je ženska torba prava mala Pandorina kutija u koju sve treba stati. – Svaki put kad sam kupila torbu, uvijek su joj džepovi u unutrašnjosti bili premali ili su se brzo pokidali, rasparali zbog nekvalitetne tkanine i svaki put sam bila tužna kad se to dogodilo – kaže Anica Čarapić koja je upravo zbog toga počela izrađivati torbe, nakit i ukrase za kosu. Malo pomalo hobi joj je postao posao u koji se uključila cijela obitelj.

Materijali i motivi ovise o godišnjem dobu. Ljeti je tu džins, a zimi deblji štof

– Suprug i ja otvorili smo tvrtku Omiljen partner. Tada sam odlučila da ću sama izrađivati torbe bez nedostataka koje su imale one koje sam dosad kupovala. Kupila sam dvije osnovne mašine, materijale, a svekrva mi je izišla ususret s mjestom za radionicu gdje sam to sve smjestila i počela sam raditi – priča Anica. Na početku, kaže, nije išlo baš glatko pa je nekoliko puta gotovo odustala od svega. Nije znala mnogo o vođenju tvrtke, jer nije isto imati hobi i voditi sve papire koje zahtijeva tvrtka, i još k tome tekstilnog smjera. – No, sve sam naučila sama, na svojim greškama, ali imala sam podršku supruga i čitave obitelji – pojašnjava.

Kako je sve počelo? Prije osam godina Anica se preselila u Zagreb iz rodnog Trnovca Bartolovečkog nedaleko od Varaždina, gdje je završila srednju tekstilnu školu. – Kako to biva, nismo mogli naći posao pa smo se preselili u metropolu. Tada sam počela izrađivati nakit od perlica, neko vrijeme sam nešto i heklala, a prije dvije godine sam počela šivati. Danas radim svaki dan po osam sati – priča simpatična Anica.

Materijali i motivi koje koristi ovise o godišnjem dobu. Tijekom proljeća i ljeta uglavnom koristi džins kao vanjsku podlogu, a u zimskom deblji štof (mješavina s vunom) i to u tri boje: crna, siva i dvije nijanse smeđe. Sve aplikacije na torbama su od filca, flisa, pamuka. Nešto kupuje u veleprodajama po Zagrebu, a nešto naručuje iz Velike Britanije. – Koristim i ukrasne trakice, organzu, različite perlice… Unutrašnjost torbi je od čistog, kvalitetnog pamuka ili štampanog platna. Što se tiče motiva, počela sam s nekoliko svojih (bubamara, panda, lisica, sova), a onda se to ljudima svidjelo pa su me pitali bih li im mogla napraviti neki lik i tako sam se odvažila raditi i druge kompliciranije likove i sad to ide bez problema – priča.

Torbe su njezin proizvod od početka do kraja. Sama ih kreira, crta, kroji i šiva, a aplikacije većinom radi po slikama koje joj kupci umetnu uz poruku uz pitanje može li napraviti nešto tako. – Lik koji se traži moram prvo uvećati na željenu veličinu, isprintati ga pa napraviti šablonu. Onda krojim materijal koji šivam na torbu. Sve su to mali dijelovi koji na kraju tvore cijelinu. Što se tiče boja, nemam određene, ali često koristim crvenu jer nekako paše uz sve – zaključuje. Radove Anice Čarapić možete pogledati na Facebook stranici www.facebook.com/PartneromiljeniDoo.o

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:03