TOP ŠEST PRIMJERA

Sjajni primjerci pomičnog namještaja izrađenog po mjeri

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Kod uređenja stanova, da li kretali od nule ili se prilagodili zahtjevima adaptacije, uvijek nastojimo na naše klijente prenijeti prednosti namještaja po mjeri te nam je jako drago kada u nečiji životni prostor možemo unijeti što više pomno dizajniranih, jedinstvenih i zanimljivih elemenata.

Ovaj tjedan vam donosimo baš takve, šarolike primjere pomičnog namještaja rađenog po mjeri. Neke od njih smo osmislili zbog manjka prostora dok smo druge dizajnirali radi zadovoljavanja specifičnih navika i potreba naših klijenata.

Ovo je naših top šest primjera pomičnog, sklopivog i izuzetno prilagodljivog namještaja. Multifunkcionalnog i nadasve veoma zanimljivog.

1. KUHINJSKA ODAJA TAJNI

Vječna boljka otvorenog tipa kuhinje je sakrivanje eventualnog nereda u tren oka. To može potvrditi svatko tko kuha. Ako ne želite cijeli dan gledati u kuhinju ili pak sakriti te dvije, tri neoprane čaše te preoblikovati prostor s nekoliko pomičnih fronti, ovo je odlična ideja. Za mladi smo par, u sklopu projekta adaptacije i detaljnog dizajna interijera, osmislili linijsku kuhinju s mnoštvo spremišnog prostora, ali i s izuzetnom sposobnosti transformacije. U tren oka se pretvara iz ukrasnog ormara u potpuno funkcionalnu kuhinju. Bijele fronte od oplemenjene iverice putuju po ugrađenim šinama i otvaraju, odnosno zatvaraju dio kuhinje u kojem su smješteni sudoper , radna te ploča za kuhanje, dok je hladnjak sakriven u jednoj fronti ukrasnog ormara.

2. U ŠANKU JE SPAS

Prilikom projektiranja apartman za dnevni najam u samom centru Zagreba, naišli smo na klasičan zahtjev kod iznajmljivanja – što bolje iskoristiti svaki kutak, a da se pritom gosti u prostoru osjećaju ugodno. Prostor je morao biti upečatljiv, pa se u to jako dobro uklopio „sakriveni“ blagovaonski šank. Ploha, koja većinu vremena predstavlja sastavni dio kuhinje, po potrebi se spušta i pretvara u šank visine 90 cm. Drugim riječima, kuhinja povremeno posuđuje prostor blagovaonici.

3. RADNA PLOČA ILI RADNI STOL – PITANJE JE SAD

Što kada netko poželi imati radni stol u sklopu kuhinje? Mi kažemo – nema problema. Sve je moguće, uz malo dobre volje, inspiracije i dobrog majstora. Na prvi pogled se radi o klasičnoj kuhinji. Već na drugi pogled iz nje se izvlači radni stol. Na treći pak pogled, unutar samog kuhinjskog ormarića je postavljen mali printer. Odlično za multitasking!

4. TRI, DVA, JEDAN RADNI STOL

Mlada obitelj je u ovom radnom kutku poželjela spojiti ugodno s korisnim. Posao i zadovoljstvo. Oni su zaposleni, oni uče i napreduju, ali se vole i opuštati. Često su okruženi knjigama, pa im radnih stolova nikada nije dosta. S druge strane, opuštaju se slažući puzzle. Za njih smo osmislili izvlačni stol, tj. tri stola koja se mogu „pospremiti „ u jedan, kako bi se puzzle mogle u etapama slagati, nesmetano i neovisno o njihovim radnim potrebama.

5. MALA VELIKA KUTNA GARNITURA

Kod adaptacije ovog stana od 40 kvadrata sve je moralo biti maksimalno iskorišteno. Svaki kutak pretvoren u ormar, policu, ladicu. Svaki komad namještaja izrađen po mjeri.

Velika kutna garnitura je san njegovih vlasnika, no prostor dnevnog boravka im to nije dopustio. Kako bi se tročlana obitelj mogla što kvalitetnije opustiti i izbjeći eventualne prepirke oko toga tko sjedi na čijem mjestu, osmislili smo tabure na kotačićima . On je tabure, spremišna kutija i dio stolića za kavu, - 3 u 1 – koji se, također po potrebi, spaja na kutnu garnituru – za što ugodnije izležavanje!

6. SPAVAM U DNEVNOM BORAVKU SA STILOM

Manjak prostora – nema se što drugo reći. U ovom su stanu kuhinja, blagovaonica, dnevni boravak i spavaća soba u istom prostoru. Sve četiri funkcije nisu mogle istovremeno postojati pa smo ih podijelili u dvije etape – dnevnu i noćnu – sa samo jednim komadom namještaja.

U debeli zid koji dijeli kuhinju od dnevnog boravka je sakriven krevet po mjeri što navečer jedva čeka izaći iz ormara. Kada se odlučite na izradu namještaja po mjeri, o nekoliko stvari morate voditi računa. Prvenstveno, iako se radi o namještaju po mjeri, to ne znači da je dobro koristiti bilo kakve mjere. Baš suprotno. Po mjeri znači da će se savršeno uklopiti u vaš prostor, no funkcionalnost ne smije izostati.

Zadržati se što bliže standardnim mjerama je izuzetno bitno. Ormar svojom dubinom mora odgovarati vlastitoj namjerni – da li su u njemu kaputi, kućanski aparati ili cipele. Kuhinjska radna ploha, stol ili sjedeća garnitura gube svaku funkciju i zadaju nam dodatne probleme ako su van svih dimenzijskih standarda. Šank na kojem ne možemo komotno objedovati je u principu samo pregrada.

Trebate voditi računa i o materijalima, odnosno vrstama i kvaliteti obloga ovisno o njihovoj namjeni. Hoće li materijal biti u vlažnom ili suhom prostoru, kupaonici ili dnevnom boravku, hoće li se na toj ploči rezati i kuhati ili će se od nje izraditi neka klizna fronta ormara?

Upravo se iz tog razloga svaki projekt detaljno iscrtava, kontrolira, mjeri, korigira i prilagođava situaciji i potrebama klijenata te savjetima majstora koji taj namještaj izvode.

Kod fleksibilnog, pomičnog, sklopivog namještaja po mjeri je, uz same dimenzije, materijale i izvođenje potrebno dodatno naglasiti još jedan element.

Kada se radi o podiznom krevetu ili šanku, kuhinji s pokretnim frontama, „putujućem“ ili izvlačnom stolu – ne treba štedjeti. Vodilice, pokretni mehanizmi, stoperi – što su kvalitetniji, više će trajati svaki namještaj. Kod „pokretljivog“ namještaja njihova je kvaliteta, rekli bi, dvostruko bitnija. Jer podizni krevet koji jednog dana više ne možete podizati je samo krevet. Uzalud cijela zamisao i sav uložen novac.

Do sljedećeg čitanja, mi se bacamo na osmišljenje novog namještaja, pomičnog i statičnog, sa i bez nogu, a vama šaljemo jedan veliki pozdrav baš po vašoj mjeri,

Tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 05:38