PRIJE I POSLIJE

Sjajno preuređenje male kupaonice od 6 metara četvornih u stanu u Makarskoj

 Privatna arhiva
Kad se spoje klasičan i moderan stil: zlatni detalji, zelene pločice i zanimljiv umivaonik

Preuređenje kupaonice u domu općenito je prilično izazovan zadatak. No, kad je riječ o kupaonici male površine ili s nezadovoljavajućim i nefunkcionalnim rasporedom i dotrajalim instalacijama, projekt postaje još zahtjevniji. Iako se ponekad čini nemoguće smjestiti svu željenu opremu i namještaj u postojeći prostor, uz malo volje i truda, ali prije svega s dobrim planom i rasporedom zaista se može puno toga postići. Naročito ako je projekt popraćen i stručnim savjetima.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Šest kvadrata

U ovom slučaju stan s kupaonicom površine šest kvadrata, koja je vapila za obnovom, pripada mladom bračnom paru dizajnersko-građevinske struke, stoga nam je njihov projekt dobar primjer kako osmisliti i izvesti preuređenje manje kupaonice. Naime, dizajnerica interijera Anamarija Udovičić Pavlinović i suprug Dario prošle su godine započeli s preuređenjem stana u Makarskoj koji je Dario naslijedio. S obzirom na ograničen budžet, odlučili su malo pomalo renovirati prostoriju po prostoriju, a nakon spavaće sobe na red je došla i kupaonica.

- Ovo je prva adaptacija kupaonice nakon 20 godina, stoga je uključivala apsolutno sve. Zamijenili smo instalacije, cijevi, keramiku, sanitarije i drugu opremu, srušili smo pregradne zidove i proširili prostor - nabraja Anamarija.

Prvotni raspored bio je, opisuje, nedorečen i nefunkcionalan jer su kada i WC školjka pregradnim zidom bili odvojeni od pretprostora s umivaonikom.

image
Privatna arhiva

Rušenjem pregradnog zida dobivena je integrirana cjelina i bolji raspored uz veliku tuš-kabinu umjesto kade

image
Privatna arhiva

- Prostorija u kojoj se nalazio umivaonik bila je vrlo velika, a umivaonik potpuno mali. Prostor se s tim zidom zatvarao te gubio na svojoj funkcionalnosti. Odlučili smo srušiti postojeći pregradni zid, otvoriti prostor te napraviti vizualno lijepu i funkcionalnu kupaonicu u kojoj će sve imati svoju svrhu. S dobrim razmještajem tlocrta izvukli smo maksimum. Neke od prednosti same adaptacije i mijenjanja rasporeda te instalacija su velika tuš kabina koja je u potpunosti zamijenila kadu na funkcionalan način, dok smo proširivanjem prozora dobili puno više prirodne svjetlosti, a samim time i dobru prirodnu ventilaciju - kaže Anamarija.

S obzirom na stan ispod i općenito staru gradnju kuće, nisu se upuštali u štemanje donje ploče jer nisu htjeli riskirati probleme koji su ih mogli zadesiti. Zbog toga su bili primorani ostaviti povišenu kadicu. Ipak, na kraju se to rješenje pokazalo odličnim jer su na vrlo dobar način prozor i njegovu klupčicu iskoristili kao policu.

image
Privatna arhiva

PROMIŠLJENA RJEŠENJA

Promijenjen je položaj WC školjke, koja je sada skrivena te nije direktno na ulazu, dok je perilica rublja izdvojena u nišu koja se nalazi s desne strane na samom ulazu u kupaonicu

- Mijenjali smo i položaj WC školjke, koja je sada skrivena te nije direktno na ulazu, što smatram estetski ljepšim rješenjem. Također, u gips-kartonskom zidu smo napravili police koje nam služe za odlaganje stvari. Umivaonik smo proširili te smo nastojali postići dobru "komunikaciju" između sanitarija, odnosno da svaka stavka i svaki dio zida tvore kompaktnu cjelinu - ističe.

Kako bi se centralni dio prostorije oslobodio od nepotrebnog gomilanja stvari, na samom ulazu u kupaonicu s desne strane su gips-kartonskim zidom pregradili nišu u koju su postavili perilicu rublja, bojler i ormar.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Ušteda

- Cilj nam je bio postići prozračnu, modernu i elegantnu kupaonicu nenametljivog dizajna. Zlatnim detaljima, zelenim keramičkim pločicama, minimalističkim dizajnom, visilicom i zanimljivim umivaonikom nastojali smo razbiti monotoniju i svakodnevicu u uređivanju kupaonica te joj dodati određeni pečat zbog kojega ona neće biti potpuno modernog dizajna, već više neka primjesa klasičnog i modernog stila ispričana kroz suvremenu priču - prepričava.

Cijeli proces adaptacije kupaonice trajao je nekoliko mjeseci, iako su najteže i fizički najzahtjevnije radove obavili u dva tjedna.

- Puno toga smo sami radili uz pomoć prijatelja, a budući da je suprug inženjer građevine, u dosta stvari se sam razumije i zna raditi. Smatram da smo time mnogo i uštedjeli jer smo štemanje, skupljanje šute, mijenjanje prozora i potpunu zamjenu električnih instalacija napravili potpuno samostalno. Suprug je uz vodoinstalatera također obavio velik posao, a keramičari su zapravo bili jedini koji su u potpunosti samostalno radili - kaže Anamarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 10:46