Sjediti na stolcu s dvije noge

Objekt žudnje

Inovativnost dizajnera još jednom nas je potpuno oduševila! Dizajnerica Benoit Malta potpisuje kolekciju namještaja Passive behaviours (Pasivna ponašanja), koja se sastoji od stolca sa samo dvije noge, svjetiljke i polica. Misao vodilja dizajnerice bila je nedostatak fizičke aktivnosti modernog čovjeka dovesti u pitanje i pokušati promijeniti stvari nabolje.

Aktiviranje mišića

Naime, dizajnerica je surađivala s ergonomskim stručnjacima i fizioterapeutima kako bi razvila kolekciju proizvoda koji uvode dinamičnost i aktivnost u svakodnevne pasivne situacije kao što je sjedenje. Stolac od bukve sa samo dvije noge zahtijeva od korisnika da konstantno prilagođava svoj položaj kako bi održao ravnotežu.

Predmeti su osmišljeni tako da potaknu korisnike na aktivnost, čak i pri sjedenju

Iako se čini da je nemoguće sjediti na stolcu sa samo dvije noge, to je itekako moguće jer tijelo postaje komponenta procesa sjedenja. Stolcu se pristupa aktivno: kada sjedimo na njemu, aktiviraju se mišići nogu i leđa te se postiže pravilno držanje pri sjedenju. Kada sa stolca ustanemo, treba ga nasloniti na, primjerice, zid jer ne može samostalno stajati, pa je i to dio aktivnosti. Neobična svjetiljka sastoji se od okruglog dijela koji svijetli, drvene poluge i utega. Polugu treba postaviti u vodoravan položaj i namjestiti uteg tako da poluga, svjetiljka i uteg budu u savršenoj ravnini.

Skokom do police

Tek kada se to postigne, lampa će zasvijetliti i na taj način, umjesto običnog pritiska na gumb, paljenje lampe postaje dinamično. Treći dio kolekcije su drvene police za odlaganje sitnijih stvari, a predviđene su da stoje (pre)visoko na zidu kako bismo se svaki put kada želimo nešto odložiti ili uzeti, morali rastegnuti ili skočiti da predmet dohvatimo. Na taj način svakodnevne situacije – kao što su ulazak u stan, paljenje svjetla i sjedanje – postaju aktivnost koja će nas potaknuti da promislimo o tome koliko se zapravo krećemo i kako pasivnost utječe na naše zdravlje.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 11:01