svi pričaju o....

Skeniraju prostor, usisavaju i čiste dom dok vas nema, a pokrećete ih mobitelom. Robotski usisavači apsolutni su trend. Provjerite zašto!

 Xiaomi
Pročitajte što kažu korisnici o glavnim prednostima i manama te proučite naše prijedloge za kupnju najboljeg modela

Kućanski poslovni, pogotovo ako se nakupe, a vi ste umorni od napornog radnog dana i bez energije, mogu biti pravo mučenje. Posebice usisavanje koje, zbog nereda, prašine i sličnog, ponekad morate odraditi i nekoliko puta u jednom danu. Vjerojatno su zbog toga mnogi s veseljem dočekali vijest o robotskim usisavačima. Neki smo dan o robotskim usasavačima razgovarali u redakciji i iskustva su različita. Dok sam ja oduševljena time koliko mi je ovakav usisavač olakšao život, kolegica je ustvrdila da se brzo vratila klasičnom usisavaču jer joj je robotski stalno zapinjao o namještaj i blokirao bi se kad bi ga pustila da radi i za to vrijeme otišla u dućan. Kad bi se vratila, ponovno bi ga namještala i pokretala. Istina je, kao i u svemu drugom, vjerojatno negdje na sredini, ali valja znati da je tržište robotskih usisavača jako napredovalo i moderniji modeli puno su bolji i učinkovitji od prethodnih. Pa, krenimo redom. Evo što biste trebali znati o robotskim usisavačima. Riječ je malom kućanskom uređaju za automatsko usisavanje podova. Na tržištu su dostupni modeli s različitim funkcijama, pa tako postoje usisavači koje je potrebno ručno pokrenuti, a najpopularniji su trenutno koji se mogu povezati s mobitelom, što omogućuje njihovo beskontaktno pokretanje i upravljanje na daljinu. Iako postoje već desetljećima, njihova popularnost u posljednjih je nekoliko godina naglo porasla, pa danas u mnogim kućanstvima viđamo ove male uređaje koji su u svakom trenutku spremni umjesto vas počistiti stan.

image
/SHUTTERSTOCK

- Potreba za pametnijim načinim života koja uključuje praktičnost i promišljeno iskorištavanje slobodnog vremena dovela je do sve češćeg korištenja robotskih usisavača. Na taj način štedimo svoje vrijeme, a uređaj lako pokrećemo putem mobitela, bilo da smo kod kuće ili negdje vani - kaže Mirela Polić iz tvrtke Xiaomi, čija je misija, kaže, pružiti korisnicima mogućnost pametnog načina života, stoga je na valu navedene misije razvila širok portfolio pametnih proizvoda za kućanstvo, uključujući i robotske usisavače. Posebnost u Xiaomiju je povezivost svih uređaja pomoću aplikacije Mi Home, zahvaljujući kojoj korisnici mogu upravljati svojim uređajima kod kuće iako se nalaze u uredu ili su na nekoj drugoj lokaciji.

- Prednosti robotskih usisavača tiču se uštede vremena, lakoće korištenja te naprednih funkcija kao što je precizna navigacija, zahvaljujući kojoj robotski usisavači mogu skenirati prostor za 360 stupnjeva te izraditi mapu prostora, a određeni usisavači imaju i mogućnost 3D prikaza. Nadalje, određeni modeli otišli su toliko daleko da imaju i stanicu za samopražnjenje koje podržava automatsko samočišćenje, samopražnjenje, samosušenje i dopunjavanje vodom. Nadalje, prednost robotskih usisavača je i u boljem čišćenju dlaka kućanskih ljubimaca - objašnjava Mirela Polić i dodaje da suprotno nekim razmišljanjima, robotski usisavači nisu samo za prostrane stanove s minimalnim brojem komada namještaja.

image
Xiaomi

Budući da robotski usisavači imaju LDS sustav navigacije i pojačanu 3D osjetljivost na prepoznavanje prepreka, robotski usisavači pogodni su, govori Mirela Polić, za svaki stan. Ono o čemu svakako treba voditi računa je jačina i trajanje baterije te shodno tome, ovisno o kvadraturi površine, odabrati robotski usisavač koji bi svojom jačinom odgovarao veličini prostora.

Najveća kritika korisnika odnosi se upravo na "pripremu prostora" prije usisavanja tj. dizanje namještaja i sitnica s poda kako bi robotski usisavač uspio očistiti sve i pritom ne zapinjati ni za što.

GLAVNE PREDNOSTI ROBOTSKIH USISAVAČA:

- čišćenje ako niste fizički prisutni u domu

- prilagođavanje površinama

- usisavanje na teško dostupnim mjestima.

Robotski usisavači prilagođavaju se različitim površinama, pa će tako prepoznati nalaze li se na čvrstoj površini poput parketa ili pločica ili su na tepihu. Prema tome će automatski odabrati najbolji način rada. Uglavnom visine od 8 do 10 centimetara, što im omogućava kretanje i ispod brojnih komada pokućstva.

GLAVNE MANE ROBOTSKIH USISAVAČA:

- potreba za dodatnim usisavanjem

- priprema prostora za njihov rad.

Nažalost, ovakav usisavač neće moći dosegnuti baš svaki centimetar podnih površina, primjerice kutove zidova i namještaja. Kako biste očistili ovakve dijelove prostorija, povremeno ćete morati koristiti i klasični usisavač. Za neometan rad robotskog usisavača s poda morate ukloniti cipele, igračke, čarape i slične predmete jer bi mogli zapeti u uređaju ili omesti njegov rad.

- Naši robotski usisavači imaju napredni LDS sustav navigacije i 3D osjetljivost na prepoznavanje prepreka, što osigurava inteligentno čišćenje, odnosno prepoznavanje i izbjegavanje prepreka - ističe Mirela Polić iz Xiaomija.

Neki modeli robotskih usisavača, osim što usisavaju, i peru prostor. Cijene im se kreću od 139 eura do 799 eura.

Pogledajte neke od modela robotskih usisavača koje možete kupiti u domaćim trgovinama!

1. Xiaomi Robot Vacuum X10+ pametni robotski usisavač

Cijena: 719 € (5417,31 kn)

Gdje kupiti? mi.hr/xiaomi-robot-vacuum-x10-eu

Karakteristike: Xiaomi Robot Vacuum X10+ dolazi sa stanicom za samopražnjenje koja podržava automatsko samočišćenje, samopražnjenje, samosušenje i dopunjavanje vodom. Podržava i automatsko pražnjenje prašine, dvostruku cirkulaciju zraka, vrećice za prašinu od 2,5 l i brzo sušenje toplim zrakom u trajanju od 2 sata. Ima mogućnost 3D izbjegavanja prepreka i prepoznavanja objekata i "scene".

image
Xiaomi

2. Rowenta X-plorer Serie 95 Animal Robotski usisavač RR7975WH

Cijena: 539 € (4061,10 kn)

Gdje kupiti? elipso.hr

Karakteristike: Snažno dubinsko usisavanje, čišćenje 4-u-1, precizna navigacija. Kompatibilan s pametnim telefonima i virtualnim asistentima.

image
Rowenta

3. Mi Robot Vacuum MOP Pro robotski usisavač Xiaomi

Cijena: 332,00 € (2.501,45 kn)

Gdje kupiti? mi.hr/mi-robot-vacuum-mop-pro

Karakteristike: S povećanom snagom usisavanja, većim kapacitetom i poboljšanim funkcijama, ovo je jedan jako dobar vakum usisavač.

image
Xiaomi

4. IROBOT Roomba i8+

Cijena:

719,90 €, 5.424,09 kn

Gdje kupiti? Elipso

Karakteristike: Udvostručite čišćenje uz samo jedan aparat. Samo usisajte ili pridodajte i spremnik Roomba Combo Robotski uređaj Roomba Combo i8+ uči vaše navike čišćenja i nudi prilagođene prijedloge poput automatskog rasporeda ili dodatnog čišćenja tijekom sezone alergija ili linjanjakako biste i usisavali i prali glatke podove.

image
Elipso
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 19:04