DILJEM SVIJETA

Skrivene i kamuflirane kuće koje jedva možete uočiti

 Dylan Perrenoud/ BUREAU
Skrivena naočigled, ova jedinstvena imanja su prerušena u stijene, brda i špilje

Skriveni i kamuflirani domovi dokazuju istinu koja se rijetko priznaje: kuće ne moraju biti vidljive da bi bile cijenjene. Zapravo, ponekad je njihov nedostatak vizualnog dojma upravo ono što strukturu čini uzbudljivom. Iako su arhitekti ponekad koristili lukave tehnike kako bi izveli ove trikove da zavaraju oči, nije svaki kamuflirani dom napravljen s tom namjerom. U nekim slučajevima, održivost, kao i pristupačni materijali, čine domove sa zelenim krovovima ili travnatim zidovima ne samo arhitektonski zanimljivima, već i neophodnima. Donosimo osam kamufliranih domova diljem svijeta – možete li ih sve uočiti?

Casa do Penedo (Portugal)

Iako se raspravljalo o stvarnom postojanju građevine Casa do Penedo, dom je zapravo stvarno mjesto. Smješten unutar portugalskih planina, imanje je počelo kao kuća za odmor, ali se sada koristi kao mali muzej. Prema Arch Dailyju dom je navodno inspiriran Flintstoneovima.

Koliba Thérèse (Francuska)

Za razliku od Casa do Penedo, koliba Thérèse, koju je dizajnirala tvrtka Bureau, nije izrađena od prave gromade, već oponaša jednu. Smještena u Francuskoj, trokutasta koliba izgrađena je od drva i obložena betonom, što joj daje grub izgled poput stijene. Da nije prozorčića, bilo bi lako zamijeniti trokutastu strukturu za bilo koju drugu kamenu masu u šumi. Projekt je nastavak slične strukture, nazvane Antoine, koju je tvrtka dizajnirala 2014. Obje su kolibe inspirirane romanom Derborence Chalesa-Ferdinanda Ramuza, u kojem je pastir po imenu Antoine zarobljen pod stijenama nedugo nakon vjenčanja sa ženom po imenu Thérèse.

Turf Houses (Island)

Iako prekrasan, islandski teren je izrazito težak za život, zbog čega je i dalje jedna od najmanje naseljenih zemalja u Europi. Zapravo, kuće od travnjaka kao što su prikazane veliki su razlog zašto su izvorni nordijski doseljenici uopće mogli osnovati zajednice na otoku. Dizajnirane kao jednostavne drvene konstrukcije, zidovi i krovovi bili su prepuni blokova trave, što također pomaže prikriti domove ako želite da vas ne vide. Iako ih je moguće pronaći po cijelom otoku i mnoge datiraju više od stotinu godina, najopsežnija skupina kuća od travnjaka nalazi se u Glaumbæru.

Kome Cave Dwellings (Lesotho)

Izgrađene ispod masivne litice u Lesotu, špiljske nastambe Kome sagrađene su u kasnom 19. stoljeću. Smješten oko sat vremena vožnje od Maserua, glavnog grada zemlje, sadašnji stanovnici su potomci plemena Basia, iako je puna povijest jedinstvenih nastambi nepoznata. Kuće su u potpunosti izgrađene od blata.

Dune House (Florida)

Projektirana od strane Williama Morgana 1975. godine, građevina Dune House, ugrađena je u pješčanu dinu. Iako izvana nije vidljivo, imanje su zapravo dvije odvojene kuće, koje su zrcalo jedna druge. Osim prikrivenog izgleda, možda je najunikatniji element doma nedostatak pravih kutova.

Mobile Log Cabin (Nizozemska)

Ako ste samo u prolazu, bilo bi lako zamijeniti ovu drvenu kućicu sa stvarnom hrpom balvana - pogotovo kada su prozori zatvoreni. Proejktirana od strane Pieta Heina Eeka, prostor je zapravo glazbeni studio izrađen za Hansa Liberga, nizozemskog glazbenika. Iznutra je kabina obojena u svijetloplavu boju i opremljena radnim stolom, opremom za snimanje i ugrađenim policama za knjige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 20:55