Čarobna regija

Skriveni dragulj središnje Istre. Slap Sopot visok 24,5 m s tirkiznim jezercem i dva vidikovca

 Julien Duval
Slap Sopot se nalazi na Švićkom potoku, a njegovo ime označava izvor, vrelo

Staza sv. Roka počinje u Pićnu i nudi atrakcije povezane sa zanimljivim legendama, a završava na Švićkom potoku, gdje su uz slap visok 24,5 m s tirkiznim jezercem i dva vidikovca

Ako još niste otkrili nebrojene skrivene ljepote središnje Istre, možda je sljedeći vikend sjajan trenutak za to. Destinacije i zanimljivosti koje možete otkriti u ovoj čarobnoj regiji teško je nabrojati, pa ćemo vam danas predstaviti jednu konkretnu: slap Sopot u općini Pićan. Na 300 metara od slapa možete doći autom, parking je u mjestu Florčići, no naš je savjet da idete na pješačenje, i to stazom Sv. Roka.

image
Julien Duval

- Ova staza označena je Istra trails oznakom 702. Riječ je o laganoj stazi koja počinje u gradiću legendi - Pićnu, odmah ispod dječjeg parka kod gradskih vrata. Pokraj crkvice Sv. Roka naići ćete na ploču sa stazom i opisom njezinih glavnih znamenitosti, koju je izradila Zaklada Adris u suradnji s Općinom Pićan. Prvi dio je spuštanje asfaltiranom cestom oko jedan kilometar, a zatim se u zavoju između dva čempresa skreće lijevo na makadamski put. Put dalje vodi kroz šumu i tu se može naći i izvor Sv. Nicefora. Sljedeća atrakcija na stazi je Stijena vila graditeljica za koju legenda kaže da je ispala vili na stazi prilikom žurnog nošenja kamenja za gradnju pulske Arene. Izlaskom sunca zakukurikao je pijetao pa je vila nije uspjela podignuti i nastaviti svoj rad - objašnjavaju djelatnice iz Turističke zajednice središnje Istre.

image
Sendy Osmičević

Slap Sopot se nalazi na Švićkom potoku, a njegovo ime označava izvor, vrelo. U ljetnim vremenima, kada je manje padalina, potok često presuši, no voda u jezercu podno slapa se zadržava. Sopot je jedan od najljepših slapova u Istri, a visok 24,5 metara. Posebno oduševljava tirkiznom bojom jezerca u podnožju.

- Uz slap postoje dva vidikovca: staroslavenskog boga Peruna, koji je kao vladar neba na poziciji odmah iznad slapa, te njegove žene, božice plodnosti i zaštitnice žena Mokoš, koji se nalazi na polovici spusta sa zapadne strane prema jezercu. Njezina pozicija je uvijek bila na razmeđi zemlje, podzemlja (bog Veles) i neba (bog Perun). Zbog svoje neodlučnosti zimi je živjela u podzemlju, a u proljeće na nebu - pričaju.

Predivan krajolik vodopada s višestoljetnim mostom, koji je sagrađen u Napoleonovo doba kao poveznica s okolnim mjestima, česta su tema objava i na društvenim mrežama

Za spuštanje je potreban oprez, na stazi postoje dvije špage koje olakšavaju spuštanje strmim dijelom po stijeni, no svakako se trud višestruko isplati.

Ono što čini ovaj slap doista posebnim je Višestoljetni most, sagrađen u Napoleonovo vrijeme kao glavna poveznica okolnih sela s Pićnom. Voda je više puta oštetila taj most, no mještani su ga uvijek iznova obnavljali. Posljednja obnova bila je 1953. godine. Nedaleko je i stol s klupama za odmor ili piknik, a možete izabrati hoćete li se vratiti u Pićan istom stazom ili nastaviti prema Gračišću pješačkom stazom Sv. Šimuna (oznaka 701). Ako se vraćate u Pićan istom stazom, svakako se odmorite na vidikovcu Svete Jelene, u sjeni stabla lipe, s lijepim panoramskim pogledom na zaštićeni krajobraz Pićna i najveću istarsku planinu Učku.

Više o svemu možete saznati na web stranici Turističke zajednice središnje Istre www.central-istria.com, a postoji i Facebook stranica posvećena slapu pod nazivom Slap Sopot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:31