HDD izložba

"Slava Antoljak - Od zanata do primijenjene umjetnosti, od umjetničkog obrta do dizajna"

 HDD
Sinteza obrta, primjenjene umjetnosti i dizajna – Priča Slave Antoljak u HDD galeriji do 11. veljače.

U HDD galeriji otvorena je izložba "Slava Antoljak - Od zanata do primijenjene umjetnosti, od umjetničkog obrta do dizajna", koja posjetitelje upoznaje s djelovanjem autorice u vibrantnom periodu 1950-ih i 1960-ih godina, ali i prije rata. Na izložbi će biti prikaza namještaj te tkani dekorativni i funkcionalni predmeti iz zbirke zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt i privatnih zbirki.

image
Richter, Rosić, Antoljak: stol, 1957., Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
image
Richter, Rosić, Antoljak: Naslonjač, 1957., Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb
SREĆKO BUDEK

“Mada se djelovanje Slave Antoljak pedesetih godina odvija unutar discipline primijenjene umjetnosti i koncepta unikatnog ili maloserijskog, zanatskog proizvoda, lako je primijetiti da neke od postupaka možemo kvalificirati iskoracima, da je organski pristup ponekad u naravi njezina rada, da prati suvremene tendencije u oblikovanju, da poznaje inozemna iskustva, da organizira studijska putovanja i da sve više surađuje s onim članovima ULUPUH-a koji preferiraju istraživačke pristupe, oblikovanje funkcionalnog predmeta i sintezu različitih disciplina.” – piše: Marijan Špoljar.

image
Rosić, Antoljak: Stalak za novine, 1959., Davor Švarc, Koprivnica

Tekst je objavljen povodom izložbe Slava Antoljak: Od zanata do primijenjene umjetnosti, od umjetničkog obrta do dizajna koja traje u HDD galeriji do 11. veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:31