URADI SAM

Slijedite primjer najsretnijeg naroda na svijetu i samostalno napravite vlastitu saunu

 Unsplash
Ako se sauna u kući ili stanu prosječne veličine čini pretjeranom i skupom, tu smo da vam kažemo da to i nije tako luda ideja

Možda se pitate: Je li moguće samostalno napraviti saunu kod kuće? U nordijskim zemljama poput Finske, više od polovice stanovništva ima saunu u svom domu. U drugim dijelovima svijeta ne toliko, ali to je pogodnost koju bi mnogi poželjeli.

Ako se sauna u kući ili stanu prosječne veličine čini pretjeranom i skupom, tu smo da vam kažemo da to i nije tako luda ideja (samo pitajte bilo kojeg Finca). Osim toga, možete li stvarno staviti cijenu na svoje zdravlje i razum? Seanse od deset do 15 minuta u tradicionalnoj sauni na drva pokreću protok krvi i oslobađaju endorfine, koji poboljšavaju rad srca i mentalno zdravlje. Nećemo vam dosađivati statistikom o ovim wellness sobama, ali ćemo vas naučiti kako sagraditi saunu korak po korak kako biste i sami vidjeli sve prednosti.

image
Unsplash

Suhe saune ključne su za DIY projekt

Postoji šest vrsta sauna, imate saune na drva, saune s električnim grijanjem, proizvedene saune, dimne saune, parne sobe i infracrvene saune.

Najveća razlika između svih ovih opcija je izvor topline. Tradicionalne finske saune koriste peći na drva, iako sada električni grijači oponašaju to. Ove dvije opcije su vrste "suhih sauna", a za razliku od parnih soba ili drugih modernijih varijacija, ne zahtijevaju vodovod. Ako se odlučite za opciju peći na drva, ni ona ne bi zahtijevala izvor energije.

Sve ovo znači da suhe saune mogu ići praktički bilo gdje - u kut kupaonice ili spavaće sobe za goste, garažu, dvorište - i mogu se izgraditi u samo četiri kvadratna metra. Iako je vanjska sauna tradicionalnija (i šik dodatak dvorištu), izgradnja sobe za saunu u vašem domu zaista nije tako nemoguće kao što zvuči.

„ Uradi sam” setovi za saunu ili unaprijed izrezani paketi potpuno su legitimni i izvrsni za početnike, stoga istražite neke od tih opcija ako ne želite izgraditi prilagođenu saunu potpuno od nule. Komplet će uključivati ​​sve unutarnje materijale, ali vi ćete biti odgovorni za uokvirivanje zidova i stropa s klinovima i materijalom. Bez obzira na to odlučite li to učiniti sami ili koristite komplet za kućnu saunu, nakon što ste spremni za izradu, slijedite ove korake.

image
Unsplash

1. Odaberite svoju lokaciju

Ljepota suhe saune, kao što smo ranije spomenuli, je u tome što ne zahtijeva tekuću vodu, tako da je ne morate instalirati u blizini vodovoda. Međutim, trebat će vam izvor napajanja za struju (svjetlo, grijač itd.), pa ako razmišljate o vanjskoj sauni, ona mora biti smještena nešto blizu glavne strukture. Predlažemo angažiranje električara za taj dio postavljanja saune, a imajte na umu da će se koristiti 220V.

Što se tiče prostora, sve što vam je potrebno za malu saunu je otvoreni podni prostor četiri kvadrata (plus malo mjesta za vrata saune i električne instalacije) i strop viši od dva metra. Samo pazite da gdje god ju stavite da je ravno tlo. Kada razmišljate o tome koliko veliku saunu zapravo želite, opće pravilo je da dopustite dva metra prostora na klupi po osobi. Također, ako ćete to učiniti u pravom finskom stilu, trebali biste razmisliti o tome da u blizini imate neku vrstu tuša za ispiranje.

image
Unsplash

2. Prikupite svoj građevinski materijal

Vrsta drveta koju koristite za temelje vaše saune bit će glavni dio. Prilikom odabira drva za okvir svoje saune, poželjno je uzeti u obzir mnoge čimbenike kao što su otpornost na propadanje, toplinska udobnost, izgled i aroma. Zlatni standard je drvo cedra. Dobro podnosi vlagu i dugo će trajati. Također je dobar izolator i može se zagrijati relativno brzo. Međutim, može biti skupo, pa je vrijedno uzeti u obzir to prije donošenja bilo kakve konačne odluke.

Topola i prirodno drvo kukute su druge uobičajene opcije, ali također imaju svoje prednosti i nedostatke. Na primjer, kukuta može biti vrlo jeftina, ali nije toliko otporna na propadanje, a ako je drvo svježe, može imati blago kiselkast miris. Najbolje je suziti na nekoliko izbora, a zatim detaljnije istražiti svaku od njih kako biste odabrali najbolju opciju za svoj projekt.

Svakako odvojite malo vremena i razmislite o podu svoje saune - beton, drvo ili pločice su popularne opcije. Također je važno izolirati strukturu, posebno strop. Preporučuje se korištenje standardnih staklenih vlakana i aluminijske parne barijere. Na kraju, isplanirajte način na koji ćete provjetriti sobu. Uključite ulaz zraka blizu razine poda na zidu grijača i blizu izlaza na suprotnom zidu.

Nakon što ste napravili sve svoje odabire, ulijte beton za temelj, a zatim uokvirite zidove i krov. Nemojte se bojati pozvati graditelja ako vam je potrebna pomoć u ovom koraku.

3. Odaberite svoj izvor topline

Dok planirate svoj osobni projekt saune, jedna od najvažnijih odluka koju ćete morati donijeti je izvor topline. Jeste li osoba koja loži drva ili električna osoba? Ovo je velika rasprava u svijetu sauna.

Električni grijači su jeftiniji i zahtijevaju manje održavanja, ali mnogi tvrde da je to kao da uspoređujete odrezak pečen na roštilju na drveni ugljen s onim kuhanim na plin - to je stvar okusa. Znajte da, ako naginjete loženju drva, zapravo morate nabaviti drva za loženje, biti u stanju održavati vatru i možda odustati od ideje o unutarnjoj sauni. Međutim, drvo je više povijesna opcija, pa ako žudite za tradicionalnim iskustvom saune, ovo bi mogao biti vaš odabir.

image
Unsplash

4. Odaberite svoje unutarnje završne obrade

Nakon što ste isplanirali sve temeljne aspekte svoje saune, sljedeća je velika odluka koju vrstu drveta koristiti za interijer. Kao i drvo koje se koristi za okvir, imate razne mogućnosti za unutarnje obloge, sve s jedinstvenim prednostima i nedostacima.

Cedar daje najbolji miris, dok su nordijska bijelo drvo tradicionalne vrste koje se koriste u Finskoj. Obje su skuplje, pa ako pokušavate smanjiti troškove, upotrijebite dobre stvari na klupama u sauni i unutarnjim zidovima, i nešto malo jeftinije poput kukute ili eukaliptusa za ostalo.

5. Razmotrite estetske završne obrade

Saune su namijenjene za korištenje i uživanje, ali to ne znači da ne mogu i izgledati dobro. Prozori bi mogli biti dobar dodir, pogotovo ako ste odabrali dvorišnu saunu i imate lijep pogled. Samo pazite da koristite dvostruko staklo kako ne biste ugrozili izolaciju i toplinu strukture. Također imate malo slobodnog prostora s vratima - možete odabrati opciju od drveta, staklena vrata ili čak klizna.

Ako idete na odabir elektrike, estetika grijača za saunu također može doći u obzir. Završna obrada i stil grijača mogu lako utjecati na izgled i doživljaj vaše saune, stoga odvojite malo vremena da istražite mogućnosti i pronađete onu koja odgovara vašem ukusu.

image
Unsplash

Kako koristiti saunu

Ako ste se odlučili za saunu i spremni ste stvoriti vlastitu, posljednja stvar koju trebate naučiti je kako je zapravo koristiti. Kako biste dobili potpune zdravstvene prednosti tople sobe, postoji ritual i tehnika kojih se morate pridržavati. Prije svega, svoju saunu želite održavati čistom, što znači da bi se svi kupači trebali istuširati prije ulaska. I premda je uobičajeno sjediti u sauni goli, uvijek biste trebali držati ručnik između kože i drvene klupe. Predloženi tempo je zagrijavanje 10 do 15 minuta, a zatim rashlađivanje vani skočivši pod tuš ili ravno u obližnje ledeno jezero kao pravi Finac.

Dok su u sauni, Finci se također tradicionalno šamaraju hrpom brezovih grančica, što pomaže u cirkulaciji i pridonosi umirujućoj aromi. Još jedna zabavna aktivnost je zagrijavanje prostorije bacanjem vode preko vrućeg ugljena. To zahtijeva još jedan sjajan dodatak: kantu i kutlaču, koje volimo zbog skladnosti s drvom, ali se također mogu naći u modernoj aluminijskoj završnoj obradi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 10:03