omiljeni kutak

Snježana Turalija, savjetnica o održivom razvoju: Moj omiljeni kutak... privremeni radni prostor

 MARKO MIŠČEVIĆ/ CROPIX
Veliki dnevni boravak, površine veće od 55 četvornih metara, pruža joj sasvim dovoljno prostora za rad

Snježana Turalija dugi niz godina zaokupljena je idejom održivog razvoja, posebice u području urbanizma, arhitekture i graditeljstva. Direktorica je obrta Greenika za savjetovanje o održivom razvoju. Često radi i od kuće.

- Odabrani najdraži kutak stana u biti je dio dnevnog boravka koji trenutno koristim kao radni prostor. Naime, nakon potresa u Zagrebu u ožujku postalo je nemoguće raditi u uredu u centru grada i jedina opcija postala je korištenje životnog prostora kao radnog. Ova pozicija mi je izvrsna zbog puno dnevnog svjetla koje dolazi s istočne strane stana, a s druge strane povezuje me s ostatkom dnevnog boravka u kojem je TV te, sa strane, i kuhinja... Dakle, imam pogled i kontrolu nad svim važnim detaljima - smije se Snježana Turalija.

Veliki dnevni boravak, površine veće od 55 četvornih metara, pruža joj sasvim dovoljno prostora za rad iako je to u biti prostor koji koriste za kuhanje, blagovanje, odmor...

- Cijela ova situacija u meni je stvorila potrebu da često govorim o nužnosti promjene načina projektiranja naših stanova. Obavezno je danas misliti na radni prostor unutar životnog - savjetuje ona.

Namještaj u ovom stanu je klasičniji. Snježana kaže da su u duši suprug i ona tradicionalisti. Budući da je on podrijetlom iz Srijema, diktirao je stil uređenja i sve je moralo biti masivno, od hrastovine.

- Poveći stol zamišljen je kao centralni dio dnevnog boravka za kojim će se okupljati naše veselo društvo i guštati pri tome u srijemskim ili karlovačkim delicijama, vinu... Većina slika pokloni su dobiveni od kumova i prijatelja za naše vjenčanje, a gitara je moj dar suprugu za početak zajedničkog života. Često je uzme u ruke, zasvira, obavezno nešto klasično, uz što se oboje odmaramo, čak i zapjevamo - opisuje Snježana Turalija i dodaje da joj je jedan od dražih detalja u stanu statua "Solinjanka", koju joj je darovala nećakinja.

Biljke su neizostavan dio njezina života, pa ih ima i u svojem najdražem kutku stana.

- Osjećam divnu povezanost sa zemljom i biljkama i uzgajam ih u stanu i na dva dobro pozicionirana balkona. Ima ovdje svega. Primjerice, tu su fikusi, madagaskarske palme, noline, sablje, paprati, aloe vera, dracena, krasula, razni kaktusi, zumbuli, mini ruže. Upravo sada je divno vrijeme za nove sadnice, nove aranžmane, očekivanje novih pupova... svaki dan pregledavam što se zbiva u teglama i to me opušta - kaže.

U ovom kutku stana odnedavno i slika, što joj je novi hobi. Prijateljice iz grupe Volim zeleno i prijateljica Anđelka probudile su u njoj, kako kaže, novu motivaciju za slikarstvom te je u planu nabava štafelaja, platna i boja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:08