VRTOGLAVI IZNOS

Sotheby‘s London: Banksyjeva verzija Monetovih ‘lopoča‘ završila na aukciji

Show Me the Monet prikazuje Monetov idilični Giverny ribnjak s ljiljanima i par ‘uljeza‘

Još jedna Banksyjeva slika završila je na aukciji i očekuju se zarada od vrtoglavih 3 do 5 milijuna funti (3,9 do 6,5 milijuna USD). Sotheby's London objavio je da će slika neuhvatljivog uličnog umjetnika Show Me the Monet iz 2005. biti dio njihove Večernje aukcije suvremene umjetnosti, 21. listopada 2020. Slika je omaž Ribnjaku lopoča Claudea Moneta iz 1899. godine.

Umjetničko djelo izvorno je nastalo u sklopu Banksyjeve serije sirove nafte za njegovu "galeriju izmiješanih remek-djela, vandalizma i gamadi" koja je trajala nešto više od tjedan dana u maloj londonskoj prodavaonici 2005. Na izložbi su reinterpretirane 22 slike velikih majstora. Tako su na jednoj Van Goghovi suncokreti uvenuli, ili muškarac u gaćicama Union Jacka razbija prozor u restoranu Nighthawks Edwarda Hoppera.

Show Me the Monet prikazuje Monetov idilični Giverny ribnjak s ljiljanima i par 'uljeza'. Kolica za kupovinu namirnica i narančasti konus koji skače u vodi ističu Banksyjev distopijski pogled na društvo. "Na jednoj od najvažnijih slika Claudea Moneta Banksy je poznati impresionistički vrt Giverny pretvorio u moderno mjesto za muharenje", kaže Alex Branczik, šef europskog ureda za suvremenu umjetnost Sothebyja. "Kao glas socijalnog nezadovoljstva i protesta, ovdje Banksy osvjetljava društveno zanemarivanje okoliša u korist rasipnog i neumjerenog konzumerizma."

Aukcija nije jedini razlog zbog kojeg je Banksy u posljednje vrijeme u vijestima. Njegovi napori da zaštiti svoje ikonske slike točnije Bacača cvijeća bili su onemogućeni, jer je ured Europske unije za intelektualno vlasništvo proglasio njegov zahtjev nevažećim. Godine 2019. Banksy je otvorio svoju trgovinu BDP (Bruto domaćih proizvoda), izjavivši tada da je to „jedini način da ispuni uvjete i zaštiti svoj znak prema zakonu EU."

Ured je citirao u svojoj odluci izjavu i rekao da je njegov zahtjev podnesen u lošoj vjeri. Također, Banksy bi morao otkriti svoj identitet, prema zakonu o autorskim pravima. Sada, britanska tvrtka koja je tražila da mu se aplikacija poništi prodaje čestitke temeljene na Flower Thrower-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2022 17:36