ZVIJEZDE U VAŠOJ SOBI

Splitski fizičar osmislio najautentičniji prikaz noćnog neba na svijetu koji možete staviti u svoj dom

 Privatna arhiva
Za klijenta računa položaj zvijezda na nebu na datum, sat i mjesto promatranja koje on odabere

Duje Giljanović je od malih nogu zaljubljenik u astronomiju, a priča o njegovom zanimljivom projektu krenula je 2018. godina. Nakon završene prirodoslovne gimnazije diplomirao je fiziku, a nakon obranjenog diplomskog rada upisao je dvojni doktorski studij fizike elementarnih čestica na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i pariškom École polytechnique, a započeo je i s radom na mjestu asistenta na splitskom FESB-u. Doktorsku disertaciju obranio je u prosincu 2022. godine, a istraživački rad je bazirao na podacima prikupljenima na velikom hadronskom sudarivaču (LHC) pri CERN-u.

image

Jaslice, Crkva svetog Frane, Split

Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Ručno ucrtao

Za božićne jaslice 2020. godine u obiteljskoj kući odlučio je napraviti vrlo jednostavan prikaz noćnog neba koristeći LED diode. Kako bi postigao izgled noćnog neba iznad Splita 25. prosinca 2020. točno u ponoć, Duje je s pomoću dostupnog astronomskog softvera ručno ucrtao položaje zvijezda na stiropor te oblikovao svoje prvo zvjezdano nebo.

Nedugo nakon što je svoj rad objavio na društvenim mrežama, počele su se nizati pozitivne reakcije. Ubrzo je dobio i upit za izradu još većeg prikaza neba koji bi se postavio iza velikih jaslica u klaustru sv. Frane na splitskoj rivi 2021. godine.

Uvidjevši da ovaj osobni projekt ima priliku postati nešto mnogo veće, odlučio se na znanstveno rigorozan pristup kako bi postigao najautentičniji prikaz noćnog neba na svijetu koristeći LED tehnologiju. Kako bi postigao svoj cilj, Duje je precizno izračunao položaj svih zvijezda na noćnom nebu iznad Splita 25. prosinca 2021. godine u 3 sata nakon ponoći. Kako bi poboljšao preciznost u pozicioniranju zvijezda, izradio je softver koji radi pripremu za CNC stroj koji laserom u pleksiglasu buši rupice kroz koje će se svjetlost LED dioda probiti do promatrača. Kako bi izgled konačnog proizvoda bio što elegantniji, odabrao je crni mat pleksiglas.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Osim preciznosti u pozicioniranju LED dioda, posebnu brigu je posvetio sjaju svake pojedine zvijezde te njenoj boji. Mnoštvo parametara je moralo biti pažljivo podešeno da bi konačan rezultat uistinu bio izuzetan. Kako bi rekreirao opuštajući efekt treperenja zvijezda, dizajnirao je posebnu kontrolnu pločicu koja je zadužena za treperenje zvijezda i podešavanje njihovog sjaja. Za upravljanje preko 1100 zvijezda na nebu širine 4 metra i visine gotovo 2 metra postavljenog u klaustru sv. Frane, bilo je potrebno desetak takvih kontrolnih pločica, pri čemu se na svakoj kontrolnoj pločici nalazi snažan mikroprocesor. Nakon višemjesečnog rada, najvjerniji prikaz noćnog neba na svijetu konačno je dovršen i predstavljen javnosti nekoliko dana prije Božića. Pozitivni rezultati naveli su Duju da 2022. godine otvori tvrtku i time je Ton Ciel formalno-pravno počeo postojati. Od tog trenutka, jedini cilj osnivača Ton Ciela je bio dodatno poboljšati svoj rad kako bi uistinu postigao hiper-realističnost. Da je u ovome uspio najbolje govori činjenica da profesionalni softver koji se koristi u svrhe baždarenja velikih znanstvenih teleskopa nije vidio razliku između njegovog rada i stvarnog neba.

Osim što je radio na usavršavanju tehnika koje mu omogućuju postići ovoliku razinu autentičnosti, na posljednji rad je dodao i efekt meteora koji sve podižu na potpuno novu razinu.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

A cijena?

Ton Ciel jedina je tvrtka na svijetu koja svakom klijentu pristupa pojedinačno, za njega računa položaj svih zvijezda na nebu točno na datum, sat i mjesto promatranja koji on odabere. Korištenjem pojedinačnih LED dioda, Ton Ciel može vrlo fino podesiti sjaj i boju svake pojedine zvijezde. LED tehnologija omogućava Duji da na kvadratni metar postavi preko 450 zvijezda.

Unatoč tome, potrošnja energije njegovih hiperrealističnih prikaza noćnog neba je nekoliko puta manja: cijelo nebo s približno 1000 zvijezda moguće je napajati punjačem za mobitel!

Na upit o cijeni i ciljanom tržištu, Duje objašnjava kako se zbog količine potrebnog rada, znanja, preciznosti, autentičnosti i prilagodljivosti svakom klijentu radi o proizvodu čija cijena vrlo lako prelazi iznos od 2500 - 3000 eura po četvornom metru. U konačnici, navodi, njegovi klijenti ne kupuju samo proizvod, već funkcionalan spoj znanosti i umjetnosti koji u svaki prostor udiše osjećaj luksuza, mira i povezanosti s prirodom. q

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:32