DIZAJN KOŠNICE

Spoj bronce i pčelinjeg vosaka u savršeno elegantnoj kolekciji svijećnjaka

 Clement Chevelt
Iako Made In Situ nastoji staviti u središte pozornosti tehnike i zanate, ovo je bila savršena prilika da se pozabave globalnom temom

Francuski dizajner Noé Duchaufour-Lawrance i njegov tim iz Made in Situ predstavili su set organskih i minimalističkih brončanih svijećnjaka i svijeća od pčelinjeg voska. Kolekcija je razvijena nakon što je tim opsežno putovao Portugalom, učeći više o regijama, tehnikama i ljudima. Radeći zajedno s nizom majstora u obradi bronce, pčelarstvu i izradi svijeća, stvorena je zbirka koja se sastoji od ukupno petnaest svijećnjaka, podijeljenih u dvije različite obitelji: Lux i Flux.

image
Clement Chevelt
image
Clement Chevelt
image
Clement Chevelt

"U svim projektima Made In Situ nastojimo održati blisku vezu s proizvođačima. Želim razumjeti odakle stvari dolaze i kako su napravljene," kaže Noé. "Toliko toga možemo naučiti od ljudi koje susrećemo, o njihovom poslu i stvarnosti. Dobivamo drugačiju perspektivu."

Iako Made In Situ nastoji staviti u središte pozornosti tehnike i zanate, ovo je bila savršena prilika da se pozabave globalnom temom. Prijetnje s kojima se suočavaju pčele, a time i cijeli globalni ekosustav, vizualno su izražene u kolekciji pomoću dizajna koji naglašava nedostatak pčelinjeg voska. Ističući vrijednost pčelinjeg voska, tim ga je odlučio staviti na istu razinu važnosti kao i broncu, što se tiče dizajna, i nazvati kolekciju po oba materijala.

image
Clement Chevelt
image
Clement Chevelt
image
Clement Chevelt

Dizajn je oblikovan kao posveta prirodnoj arhitekturi košnice, a broj dijelova je rastao kako ih je Noé sve više zamišljao kao jedinice u mreži, elemente veće sheme, s velikim, okomitim dijelovima koji djeluju kao totemi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:08