svaka čast

Spretna mlada znanstvenica iz Zagreba iznova nas je oduševila svojim novim "uradi sam" projektom

 Ana Dobrinčić
Radi se o Aninoj inačici popularne police za knjige Isobel Bookshelfs od Urban Outfittersa

- Želim inspirirati ljude da sami nešto naprave za uređenje svoga doma, da ga prilagode nekom svom stilu, da nemaju svi iste copy/paste domove i da nije uopće tako strašno nešto prepiliti, obojati ili zašarafiti – bilo je prvo što nam je Ana Dobrinčić rekla još početkom ove godine kada smo je posjetili u njezinom prekrasnom stanu u zagrebačkoj Dubravi.

image
Berislava Picek/Cropix

Tada oduševljeni njezinim stanom znali smo da ćemo se vratiti i da priča s ovom mladom znanstvenicom nije završena. Evo sada, nekoliko mjeseci nakon, opet smo stupili u kontakt s Anom jer nismo mogli odoljeti njezinom novom „uradi sam" projektu pa smo je zamolili da i s nama i našom vjernom publikom podjeli tajne svoga procesa.

image
Ana Dobrinčić

Sama priznaje, kada je započinjala s ovim projektom mislila je da je to jedan možda od najluđih njezinih projekata koji ima jako velik potencijal da ne uspije, ali zahvaljujući njezinim spretnim rukama to se ipak nije dogodilo. I mi smo jako sretni zbog toga. Naime radi se o Aninoj inačici popularne police za knjige Isobel Bookshelfs koja na poznatoj stranici Urban Outfitters košta 749,00 $.

image
Ana Dobrinčić
image
Ana Dobrinčić

- Početni plan se činio super jednostavan. Složiti blokove Siporexa, nacrtati oblik polica/udubljenja, izdubiti Siporex, sve polijepiti, pogletati, izbrusiti i obojati– objašnjava Ana i nastavlja – Ali stvari su malo drugačije kada krenete sa stvarnim poslom. Izdubiti Siporex u pravilne oblike nije lagano, zahtjeva puno vremena, strpljenja, masnica i žuljeva. Lijepljenje Stiporexa traje jer se mora dobro osušiti. Gletanje i šmirglanje treba ponavljati nekoliko puta da bude glatko, a u međuvremenu čekati. Pogodit pravu boju je teže od očekivanog, a bojanje tijekom radnog dana znači jedan sloj ujutro, drugi navečer. Unatoč svim ovim kompliciranim zahtjevima, Ana je ipak uspjela završiti svoju policu koja zapravo izgleda i puno bolje od originala. U nastavku vam donosimo detaljan opis projekta za sve vas hrabre koji i sami razmišljate o ovakvoj jednoj genijalnoj polici.

image
Ana Dobrinčić
image
Ana Dobrinčić

Potrebni materijali:

  • porobetonski blokovi (Siporeks) (62,5 x 25 x 20 cm) (7 komada)
  • pila
  • turpija
  • tankoslojni mort za zidanje ili cementni mort za keramiku
  • masa za izravnavanje (glet masa)
  • strugalica
  • brus papir
  • boja za zid
  • gašeno vapno
  • kist
image
Ana Dobrinčić
image
Ana Dobrinčić

Posložite blokove Siporeksa u željeni oblik/veličinu (širina x visina) te ukoliko je potrebno skratite ih pilom. Nacrtajte željene oblike i položaj pojedinih otvora (izbjegavajte male otvore koji se u potpunosti nalaze unutar jednog bloka, lakše je ako isti otvor prelazi preko 2 bloka).

Nacrtajte sve ostale linije po kojima ćete izdubiti svaki otvor ostavljajući barem 5 cm za poleđinu.

image
Ana Dobrinčić

Postupak za izdubiti otvore:

Malom pilom postepeno režite i lomite komade Siporeksa. Štemericom nećete imati dobru kontrolu gdje Siporeks puca, a važno je da su rubovi ravni pa je pila dobro rješenje. Drugi način koji možete koristi je da bušilicom s dugim svrdlom izbušite male rupe po svim označenim linijama za otvor, a zatim pilom prođete po izbušenim dijelovima i izvadite taj komad Siporeksa.

image
Ana Dobrinčić

Turpijom i brusnim papirom zagladite sve površine.

Pomiješajte mort za zidanje ili cementni mort za keramiku s vodom u smjesu guste konzistencije i krenite lijepiti blokove. Na sve rubove jednog bloka nanesite veći sloj morta i pritisnite sljedeći blok te strugalicom uklonite višak koji će se istisnuti sa strane. Mortom zagladite sve spojeve između blokova s unutarnje i vanjske strane.

image
Ana Dobrinčić

Kada ste polijepili sve blokove ostavite da se dobro osuši.

Nanesite glet masu, ali može i mort po svim površinama police. Možete pokriti sve nepravilnosti, rupe na blokovima ili neka oštećenja koja ste možda napravili. Nakon sušenja, brusnim papirom izbrusite policu (po potrebi nanesite još glet mase ako nečim niste zadovoljni).

image
Ana Dobrinčić
image
Ana Dobrinčić
image
Ana Dobrinčić
image
Ana Dobrinčić

Nanesite 2 sloja (bijele) boje za zidove. Ako želite mat izgled i teksturu nanesite još i 2 sloja gašenog vapna.

I to bi bilo to, vaša nova polica je završena. Osim što se radi o velikoj financijskoj uštedi, svakako je neprocjenjiv taj osjećaj da ste sami to izradili. Za druge genijalne projekte posjetite Anin IG profil @adobrincic

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 16:38