KERAMIČARKE

Srodne duše zaljubljene u prirodu i umjetnost

 MARTA SOČEC
Prijateljice iz Bjelovara pokrenule su brend keramike Soul Mates Art, a cilj im je pokazati kako tradicionalne tehnike ručne izrade uporabnih predmeta mogu biti suvremene i umjetničke

Iza brenda keramike Soul Mates Art stoje dvije kreativne prijateljice zaljubljene u glinu, kist i boje - Maja Sočec i Sonja Belamarić iz Bjelovara. Uz šalice, zdjele, tanjure i vaze, nedavno su počele izrađivati nakit i dekorativne predmete za dom. U radu koriste različite vrste gline koju oblikuju tradicionalnim tehnikama. Nakon godina učenja, stjecanja iskustva i samozatajnog rada u ateljeu odlučile su hobi pretvoriti u posao.

image

Keramički komplet u pastelnim nijansama

MARTA SOČEC

- Krajem 2018. godine pronašle smo jednu stariju gospođu koja je keramičarka i koja je bila voljna poučavati nas osnovama. Kada je sljedeće godine u bjelovarskom Centru za kulturu i cjeloživotno učenje otvoren tečaj keramike, bile smo među prvim polaznicima. To je trenutak kada nam je glina ne samo pod noktima, već i duboko“ pod kožom“ - priča Sonja.

image

Sonja Belamarić i Maja Sočec

MARTA SOčEC/

Njih dvije nastavile su polaziti svaku dostupnu radionicu, te 2021. godine završile program za oblikovatelja predmeta od gline u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

- Od samog početka postojala je želja da nam to jednog dana postane posao i kada sam ja u doba pandemije ostala bez zaposlenja, iskoristila sam poticaje za samozapošljavanje i otvorila obrt - kaže Maja.

image

Zdjela i šalica s apstraktinim motivom

MARTA SOČEC

Svidjelo im se što je lončarstvo totalna suprotnost današnjem užurbanom, hektičnom tempu života punom elektorničkih "gadgeta", pregledavanja e-pošte, odgovaranja na pozive...

- Glinu ne možete požurivati. I nikako ne možete napraviti šalicu dok gledate u mobitel. Morate biti prisutni, morate biti fokusirani na materijal koji držite u rukama, morate se povezati s glinom i „odjaviti se“ iz svakodnevnog multitaskinga. Oblikovanje gline vrlo je meditativan i opuštajući proces, a vrijeme provedeno u ateljeu proleti bez razmišljanja i brige o bilo čemu drugome, gotovo u transu - kaže Sonja, s Maja se nadovezuje:

image

Prstenje je novi hit brenda Soul Mates Art

MARTA SOČEC

- Da bi od komada zemlje dobili šalicu ili zdjelu, potrebno je desetak dana. Svaki oblikovani komad treba se par dana sušiti, da bi ga potom „šmirglali“, pa zatim obojili i tek onda „zapalili“. Samo pečenje predmeta u keramičarskim pećima traje osam sati, a potom još proces hlađenja traje 24 sata. No to nije kraj, tada predmet treba glazirati i još jednom ponoviti čitav proces pečenja. Kako se ne peče svaki komad posebno, tako je potrebno izraditi dovoljno predmeta da biste uopće napunili peć od 70 litara -

image

Ribice od keramike ljeti su omiljeni motiv

Inspiraciju za radove nalaze u svemu, a najviše u prirodi, bilo da je riječ o cvijeću ili morskom svijetu. Cijene im se kreću već od 10 eura za šalice, pa do 50 eura za zahtjevnije i veće ukrasne predmete.

- Naša vizija je pokazati kako tradicionalne tehnike ručne izrade uporabnih predmeta mogu biti suvremene i umjetničke. Voljele bismo oko sebe okupiti zajednicu obrtnika/umjetnika entuzijasta i svima približiti rukotvorine, te osvijestiti vrijednost i ljepotu ručne izrade, pobuditi osjećaje, stvoriti uspomene, povezati, razveseliti i nadahnuti - slažu se Sonja i Maja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 22:16