Džepni Francek

STARE PUMPE, NOVI SUVENIRI Unikatna uspomena iz Zagreba kolektiva Pimp My Pump

Originalna uspomena iz Zagreba.

Jeste li primijetili starinske pumpe za vodu razbacane po zagrebačkim kvartovima koje u posljednjih par godina svako malo postaju centar pažnje zbog svog novog izgleda? Razlog tomu je kreativni kolektiv pod nazivom Pimp My Pump. Već je stara vijest da su si članovi ove udruge zadali zadatak raditi na očuvanju povijesnih pumpi za vodu, popularno zvanih "Železnih Franceka" ili "Železnih Martina" koji su služili kao mjesto okupljanja cijelog susjedstva u doba kada još nije bilo klasičnog vodovoda u gradu. S modernizacijom gradske infrastrukture ti su simboli okrijepe i osvježenja izgubili na važnosti i počeli postepeno nestajati.

Zahvaljujući nostalgičnim uličnim umjetnicima objedinjenima u Pimp My Pump kolektiv ovi ostaci prošlog vremena počeli su dobivati prijeko potrebni face-lift, a građani su Zagreba s dobrodošlicom prihvatili ovaj umjetnički projekt. Tako u Zagrebu možete pronaći pumpu profesora Baltazara, gospodina Fulira ili pak pumpe posvećene umjetnicima poput Picassa i Mondriana. PMP ekipa započela je i s organizacijom društveno angažiranih aktivnosti u svrhu uređenja zagrebačkih kvartova poput takozvanih block partyja u kojima ravnopravno sudjeluju i Zagrepčani.

Iako njihov projekt traje već godinama, Pimp My Pumpovci neumorno rade pa je tako posljednji dodatak njihovom radu još jedan preobražaj "Franceka". Boris Bare, jedan od idejnih začetnika projekta PmP, u razgovoru nam je otkrio par detalja o njihovom novom pothvatu. U moru često nekvalitetnih zagrebačkih suvenira teško ćete pronaći ukras koji vjerno predstavlja Zagreb. U tom je nedostatku Pimp My Pump ekipa vidjela priliku za daljnji razvoj svoje kreativne ideje o oslikanim pumpama za vodu kao autentičnom simbolu grada Zagreba. Odlučili su se boriti s gomilom suvenira strane proizvodnje s idejom s kojom su i započeli svoj umjetnički projekt. Sada možete ponijeti kući svog vlastitog malog Franceka!

Svaki Francek jedinstven je i ručno oslikan te predstavlja oštar kontrast masovno proizvedenim predmetima koje turisti trenutno mogu naći u zagrebačkim dućanima. Male oslikane pumpe za vodu pozivaju vas da krenete u potragu za njihovim velikim inačicama koje i dalje svakodnevno uveseljavaju građane Zagreba.

Ove simpatične figurice Franceka trenutno možete kupiti u Street Art Studiju Lapo Lapo u Ilici 50 te do početka listopada u kafiću Art Cafe koji se nalazi u Art Parku smještenom između Strossmayerovog šetališta i Ilice u centru Zagreba. S obzirom na to da se radi o ručnom radu i umjetničkom djelu u malom, cijena ovog suvenira simboličnih je 40kn. Rado bismo imali na polici jednog Franceka, a vi?


Izvor: Pimp My Pump

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:14