Stil uređenja: Boho

Boemski stil, ili popularno prozvan Boho Chic, jedan je od osebujnijih stilova koji definitivno nije za svakoga. Stil je to koji povezujemo s elementima koje bismo mogli nazvati gipsy prema boemsko-nomadskom načinu života. Boemski stil povezuje se s nekonformističkim životom, ljubavlju prema slobodi i raznolikosti, putovanjima i životu.

Glavne odrednice tog stila u interijeru bile bi: odvažnost, osebujnost i toplina. U boho stilu nalazimo i brojne elemente marokanskog i općenito arapskog stila s dozom šarma 1001 noći. Boemski stil tako karakteriziraju brojni uzorci koji se miješaju, ogromna količina jastučića i tepiha, nisko sjedenje, baldahini, viseće biljke i ljuljačke, krevet na podu…

Glavni uzorci su oni etno i tribal motiva i hipijevskog štiha, a materijali i teksture gotovo su neograničeni; tako u ovom stilu možemo naći gotovo sve.

Od svile i satena, preko pliša i baršuna, pamuka i jute do vune te heklanih i čipkanih tkanina. Ključ je u dobrom kombiniranju.

Prednost tog stila je to što nema striktnih pravila za uređenje, ali nije riječ o čistom eklekticizmu koji dopušta miješanje gotovo svega što vam padne na pamet.

Detalji koji krase takve interijere najčešće su brojni suveniri s putovanja, tepisi na zidovima, instrumenti pa čak i odjeća kao što je neobična pelerina ili kimono može biti detalj koji je u službi ukrasa u interijeru.

Preporučljivo je da detalji prate osobne afinitete vlasnika stana i odražavaju njegovu osobnost, hobije, strasti, užitke ili poslovna postignuća. U boemskim interijerima uvijek je prisutna opuštena pozadinska glazba i velika količina mirisnih štapića ili svijeća koje pružaju i dodatni ambijent zbog svoje nježne svjetlosti. Kad smo kod svjetlosti, imperativ su brojne lampe i visilice prepune tekstura kao što su tekstilna sjenila ili rese, papirnati oblici ili staklaste konstrukcije.

Kao i mnogi drugi, i taj stil voli stare i vintage komade s tavana ili raznih buvljaka i sajmova sa svih stana svijeta, bilo da je riječ o manjim dekoracijama ili većem namještaju. Smjele boje i tapete također su dobrodošli. Česti elementi su i ljuljačke, trakaste zavjese i mnoštvo bilja.

Važno je imati na umu da sve u prostoru treba imati svoju priču i pozadinu. Pomodni shopping u kojem u jednom danu kupujemo “pola kuće” stvorit će dojam lažne i nategnute priče.

Drugim riječima, boemski stil u teoriji je lako opisati, ali iznimno je teško učiniti da doista dobro izgleda u prostoru, treba imati dobro oko za interijere, ali prije svega treba biti autentičan. Nemojte urediti svoj interijer kao boem ako ste stroga radoholičarka ili čisti klasičar. Boho šik namjenjan je ljudima koji razmišljaju izvan okvira, koje ne vole pravila i monotoniju. Ako ste se pronašli na prethodnih nekoliko stranica, počnite sumanuto kupovati i skupljati otkačene jastučiće!

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:41