Stil uređenja: Klasični

Jedan od vodećih bezvremenskih stilova

Iako ga mnogo ljudi povezuje s kičem i pretjerivanjem, klasični stil je jedan od vodećih bezvremenskih stilova. Odlikuju ga ljepota, kvaliteta, elegancija i profinjenost koja vuče svoje korijene iz prošlih vremena. On se temelji na redu, simetriji i ravnoteži čemu se ujedno težilo u vrijeme stare Grčke i Rimskog carstva od kuda ovaj stil vuče svoje najdublje korijene, a provlačio se i kroz kasnija razdoblja poput renesanse i baroka te često asocira na raskošne dvorove.

Kod uređenja interijera u klasičnom stilu važno je započeti određivanjem primarne točke oko koje će se dalje uređenje razvijati. Primjerice smještanje kamina na jednu stranu sobe uz čije bočne krajeve će se nalaziti identične fotelje, a iznad kamina bogato ukrašeno ogledalo. Kako bi uređenje imalo odlike klasičnog stila važno je postići simetričnu presliku sobe koja se prelama na centralnoj točki, a u našem primjeru to je kamin.

Materijali koji se pojavljuju u ovom stilu su elegantni, bez napadnih uzoraka ili boja. Pamuk, baršun, platno i koža najčešće su tkanine koje se koriste za primjerice zavjese, tepihe ili presvlake sjedećih garnitura. Namještaj je drven i to najčešće od oraha ili trešnje što prostoru daju toplinu ali i otmjenost.

Podovi su uglavnom drveni, kameni ili mramorni a s njima se najbolje slažu prirodni tonovi boja. Dobrodošle su sve nijanse žute, plave, zelene, smeđe ili bordo, kao i prigušene i tople varijante terakote, sive i roze boje. Pojedini elementi mogu se naglasiti bijelom no, tu treba pažljivo odabrati njezinu nijansu.

Topla bijela pomoći će da vaš klasični interijer djeluje autentično, a ako pak želite suvremeniji dojam koristite hladnije tonove bijele. Često se akcenti izvode i u zlatnoj boji, primjerice na ručkicama namještaja.

Važnu ulogu u ovakvim prostorima igraju i stropovi koji su ukrašeni bordurama i štukaturama. One, naravno, u današnje vrijeme ne moraju biti prave, već postoje jednostavnije varijante njihove izvedbe u umjetnim materijalima koji se lako ugrađuju.

U prostorima uređenim u klasičnom stilu ponekad se nalaze i stupovi, a, u slučaju da nemate mogućnost izrade pravog stupa njih mogu oponašati dvobojne okomite pruge na zidovima ili zavjesama.

Izvorni komadi namještaja iz klasičnih stilskih razdoblja imaju visoku cijenu i nisu lako dostupni, no na tržištu se danas mogu naći razne kvalitetne replike namještaja ili novodizajnirani komadi, koji svoju osnovu vuku iz određenog stila, a prilagođeni su potrebama suvremenog stanovanja, i što je najvažnije, povoljniji i dostupniji.

Ipak, važno je spomenuti i neke od poznatih dizajnerskih komada koji se vezuju uz klasičan stil a to su lampa Tiffany, stolac Thonet i Chesterfield sofa.

Ono što je najvažnije je nabaviti kvalitetne materijale koji će dugo trajati, a to je i jedno od ključnih obilježja klasičnog namještaja i samog stila.

Neizbježni detalji ovog stila su umjetničke slike, svijećnjaci, porculan i slično, a važno je da oni budu birani i postavljeni s ukusom kako prostor ne bi bio pretrpan nepotrebnim stvarima. Često se koriste i zidni ili stolni satovi, masivni lusteri i velika ogledala koja će tamnije prostore oživjeti te stvoriti dojam prostranosti.

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 15:28