Stil uređenja: Mediteranski

Doznajte kako urediti interijer ili apartman na moru u mediteranskom stilu

Iako u teoriji dizajna interijera postoje mnogi različiti pravci mediteranskog stila, odlučili smo predstaviti vam stil koji je primjereniji nama, tj. uređenju kuća na Jadranu. Mediteranski stil proteže se kroz zemlje koje su na obalama Sredozemnog mora i različit je u nekim dijelovima, primjerice u Španjolskoj je razigran i pun kolorita, živahnih boja. Prisutan je i utjecaj Afrike pa Španjolska sa zemljama sjeverne Afrike čini jedinstveni mediteranski stil, dok je u Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj pa sve do Grčke taj stil uglavnom miran, jednostavan, decentan, boje su mirnije i on je na svoj način jedinstven i prepoznatljiv.

Osim boja, dominantne odrednice stila su detalji u sličnom duhu. Tako su prepoznatljivi brojni brodići, svjetionici, školjke, kormila, morske zvijezde, pijesak, kapetani, slike mora i obale… Naravno, najčešće se biraju sve kombinacije bijele i tamnoplave boje i prugastog uzorka. Svakako treba paziti da se ne pretjeruje. Ako u nekoj prostoriji, primjerice, imate prugaste jastučiće, taj uzorak bi se smio pojaviti na još eventualno jednome mjestu, ne više.

Mediteran znači more, kamen, sunce, maslinu, lavandu, bor, i to su elementi koji trebaju biti glavna misao vodilja u uređenju interijera. Priroda koja nas okružuje u tom podneblju daje nam obilje mogućnosti i ideja. Samim promatranjem nameću se boje, materijali i mirisi i slijedeći njih, ne možemo pogriješiti.

Ako želite urediti interijer u ovom stilu, možete koristiti boje mora, sunca, lavande, masline, kamena, pijeska, i to od njihovih najtamnijih nijansi pa do najsvjetlijih (ipak, izbjegavajte intenzivne, fluorescentne boje) pojedinačno ili u kombinacijama s bijelom te međusobnim kombinacijama. Materijali kojima se možemo koristiti su oko nas – kamen za podove i zidove, drvo za namještaj, živo bilje kao što su maslina, lavanda i bor za ugođaj oko kuće i unutrašnjost kuće.

Što se tiče namještaja, za taj prostor on može ići u dva smjera: noviji ili naslijeđeni (masivni). Ako kupujete novi namještaj, vodite računa da on mora biti praktičan, jednostavnih linija, ne prevelik, ne glomazan. Ako kupujete masivni namještaj ili imate stari namještaj, tada obratite pažnju da bude originalan ili dobra replika namještaja kakav se koristio na Mediteranu. Stari namještaj se može obnoviti bojanjem u plave, ljubičaste, maslinaste i žute nijanse i na taj način pomladiti i dati mu novi sjaj. Jedan od karakterističnih detalja su stare škrinje u kojima se nekada držala posteljina, a vi ih možete prenamijeniti u klupu za sjedenje, spremnik za jastučiće s terase ili pribor za plažu.

Interijer možemo dodatno ukrasiti dekorativnim elementima iz područja u kojem se nalazi (kamene vaze, teglice autohtonog cvijeća, stare bakine zavjese, dekori s ornamentima iz prirode…). Opet napominjemo, ne treba pretjerivati s bojama i uzorcima. Česte pogreške u uređenju su upotreba novijih materijala poput plastike, jarkih i neadekvatnih boja, premodernog namještaja, previše detalja i nakićenost.Mediteranski stil se može lijepo uklopiti i na kontinentu uvođenjem nekih detalja Mediterana u naš kontinentalni dom, primjerice boja, dekoracija, autohtonog namještaja (škrinja, stara komoda, možda krevet, stolić…). Umjesto klasičnih pločica, pod ili zid obložite kamenom, španjolskim keramičkim pločicama sa specifičnim ornamentima ili podom od borova drva.

Nekad sa samo nekoliko detalja i ne prevelikog ulaganja možemo u naš prostor unijeti dašak Mediterana. Primjerice, obojimo zid bojom lavande, dodamo našim starim zavjesama novi dekor s ornamentima, kupimo nove teglice s lavandom i ružmarinom, prebojimo našu staru komodu u bijelo, na stare stolice i fotelju stavimo jastučiće s novim cvjetnim presvlakama…
Svakako pokušajte iskoristiti već postojeće prednosti kuće ili stana. Primjerice, ako uređujete staru kamenu kuću, zadržite teksture ogoljenog kamena u interijeru. Jednako tako, ako imate potkrovlje sa starim gredama, neka ostanu vidljive jer takvi detalji daju dozu šarma svakom prostoru, a osobito naglašavaju interijere koji naginju mediteranskom uređenju.

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 19:57