Stil uređenja: Retro

Saznajte kako urediti dom u ovom uvijek trendi stilu

Znate kako se u određenim periodima vremena uvijek neko razdoblje vraća u modu? Često prvo u trendovima u odijevanju, a onda svakako i u interijerima. Prema definiciji iz francuskog rječnika, retro stil označava modu ili trend koji je zastario prije najmanje dvadeset godina, ali je ponovno ušao u uporabu, dok je prema Merriam Webster, retro “nešto što se dovodi u vezu, oživljava ili predstavlja stil prošlih vremena, a posebno modu, tzv. modna nostalgija”. Ali najjednostavnije rečeno, retro je skraćenica od retrospektiva.

Retro namještaj ne mora nužno biti star, ali mora izgledati kao da potiče iz prošlosti. Retro ujedno može značiti da nešto nije dovoljno staro da bi bilo antikno ili vintage ali pripada prošlosti i nikako ga ne možemo smjestiti u moderno. Iako se vintage i retro “križaju”, neko je uobičajeno mišljenje u kolekcionarskim krugovima da retro stil obuhvaća dekor pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih, a da je sve prije pedesetih vintage ili antikno.

Retro detalji uvijek su u modi u svijetu dizajna interijera. Izazov je stvaranje koherentnih prostora koji evociraju osjećaj sklada između prošlosti i sadašnjosti. Neki prostori imaju vješto ukomponirane vintage predmete, bilo da je riječ o stolicama iz 19. stoljeća ili modernističkim vazama u jarkom i suvremenom okruženju. Drugi su više priklonjeni jedinstvenom učvršćivanju i prilagođavanju elemenata kako bi upotpunile i ojačale kontrast s modernim interijerima. U oba slučaja rezultat je interijer s puno tekstura i uzoraka koji pričaju novu priču.

Što se tiče primjene ovog stila u interijerima, preporučljivo je kombinirati ga s modernim i klasičnim elementima. Dakle, u suvremeno namješten stan uklopiti nekoliko retro detalja. Naravno, stanovi i kuće uređeni potpuno u retro stilu jako su fora, ali rijetki mogu dobro dekorirati u ovom zahtjevnom stilu, ali i živjeti u tako otkačenom životnom prostoru. Dizajneri interijera savjetuju da odaberete jedno razdoblje koje vam se sviđa i oplemenite svoj dom detaljima koji pripadaju tom vremenu. Ako, primjerice jednu sobu dekorirate detaljima iz pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina, sve bi moglo djelovati pretjerano i kaotično. Radije odaberite jedno stilsko razdoblje i držite ga se.

Postoje brojni brzi i jeftini načini za postizanje retro ambijenta. Primjerice, neki stari komad namještaja možete obojiti u žarku boju ili pretapecirati sjedalicu šarenom tkaninom smjelog motiva. Ako imate starih rasparenih tanjura, možete ih pretvoriti u simpatičan zidni ukras. Obojite ih u neku odvažnu boju, a jedan dio tanjura ostavite neobojen. Osim toga, vjerujemo da ne moramo naglašavati da su garaže, podrumi i tavani vaših roditelja, baka i djedova ili starijih susjeda često izvori blaga.
Boje koje prevladavaju su obično one jarke kao što su avokado zelena, senf (oker) žuta i žutosmeđa, crno-bijele kombinacije na podovima, ili crno-bijelo-crvene kombinacije za dekoriranje. Jednako tako i ljubičasta, ružičasta, indigoplava, jarko žuta ili narančasta mogu dati dobar štih. Kako je sve u ovom stilu smjelo, takve su i teksture. Čupavi tepisi, baršunasto tapecirani namještaj, vinil, plastika, visoki sjaj…

Zaista je zabavno dekorirati u ovom stilu jer gotovo sve prolazi. Lava lampe i jastučići smjelih uzoraka, narančasta sofa, plastična bubble ljuljačka i slike živih boja u drugim stilovima bile bi noćna mora svakog dizajnera interijera, ali u retro stilu su pun pogodak. Što se tiče rasvjete i tu se slobodno “raspištoljite”. Šareno, plastično i otkačeno, kao i sve ostalo.

Dobra ideja za detalje su i vintage ambalaže konzervi, limenki, sokova i slično, zatim razni posteri starih filmova ili izložbi, naslovnice ploča i same ploče, a ne treba zaboraviti ni na ultramoderne retro kućanske aparate. Tako su u našim dućanima dostupni izrazito lijepi i popularni retro modeli hladnjaka, radija, telefona, tostera, pećnica… Vaš će prostor biti totalno retro ako kupite i gramofon ili jukebox. Opet napominjemo, važno je naći sklad i ne pretjerati.

U galeriji potražite namještaj i detalje za uređenje interijera u ovom stilu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:49