IMA SVEGA

Što je novo u svijetu podnih obloga u 2022.? Ovo su najpoželjniji trendovi za ovu godinu

 Unsplash
Donosimo vam vrste podova i završnih obrada koje ove godine dobivaju najviše pozornosti

Kada je riječ o podovima, važno je odabrati materijal koji ne odgovara samo vašem prostoru u smislu funkcije, već i stila. Postoji mnogo opcija, od vinila i laminata do betona i pluta, s bezbroj varijacija unutar svake kategorije. Nepotrebno je reći da odabir pravog materijala za vaš dom može u potpunosti utjecati na izgled vašeg prostora.

Kako bismo suzili područje, donosimo vam vrste podova i završnih obrada koje ove godine dobivaju najviše pozornosti (naravno, uz pomoć nekoliko stručnjaka).

Tamni podovi

“Drveni podovi srednje do tamnosmeđe boje počinju imati svoj trenutak”, kaže Marc Bacher, osnivač skandinavske tvrtke Stuga za podove od tvrdog drva za House Beautiful. Dok su podovi svijetlih boja omiljeni zbog svoje sposobnosti da prostor učine većim i otvorenijim, tamnije smeđe nijanse postale su popularnije još od početka pandemije. "Vidimo stalni trend prema ugodnijim i prostorima koji zrače nostalgijom", otkriva Bacher. „Smeđi podovi ostavljaju dojam utjehe te vizualnu toplinu. Pozivaju vas da usporite. I zauvijek će biti klasik. Možda su sada u trendu, ali nikada neće izaći iz mode", tvrdi on.

Prevelike daske

Ekstra duge i ekstra široke daske sada su u modi, kaže stručnjakinja za podove LL Jen Meska. To je vjerojatno zato što stvaraju manje šavova (što rezultira čistijim i kohezivnijim izgledom).

Motivi nadahnuti prirodom

"Podne pločice nadahnute prirodom sada su stvarno popularne", kaže Luke Crownover, upravitelj digitalnih sredstava u The Tile Shopu. "Uzorci koji sadrže hirovite cvjetne i organske oblike mogu pomoći u omekšavanju i uzemljenju dizajna, dok plava i zelena boja nadahnute obalom odmah unose bit vode i botanike u prostor za svježu atmosferu."

Nauljeni završni slojevi

"Jedan trend koji smo vidjeli ove godine je da vlasnici kuća prihvaćaju nauljene podove", kaže Bacher. Do sada je industrija podnih obloga bila usredotočena na proizvodnju neuništivih komada obloženih višestrukim zaštitnim slojevima zbog kojih se gotov proizvod čini umjetnim. "Nauljeni podovi su antiteza tog lažnog osjećaja", objašnjava on. “Izgledaju i ostavljaju prirodan dojam, a lijepo stare.”

Sve veći broj vlasnika kuća počinje preferirati nesavršene materijale iz prirode u odnosu na sintetičke (koji su iznimno čvrsti, ali više izgledaju lažno). "Mislim da je kretanje prema nauljenim podovima nastavak tog trenda", napominje Bacher.

Bijeli hrast

Uvijek postoji velika potražnja za podovima od tvrdog drva, ali jedna vrsta se pokazala iznimno traženom: bijeli hrast. “Jako lijepo prima boju, ali je divan i u svom prirodnom stanju”, tvrdi Meska, koja kaže da je svestrana mogućnost drva savršeno platno za nanošenje svih vrsta boja i sjajila.

Ultra-mat završni slojevi

Čini se da sve više vlasnika kuća gravitira prema zaštitnim premazima za drvo vrlo slabog sjaja. “Ultra-mat podovi sada postaju sve popularniji, i nije čudo – pod nogama pružaju prirodniji osjećaj i izgledaju nevjerojatno”, kaže Bacher.

Igra uzoraka

Podovi s uzorkom često se koriste za poboljšanje vizualnog izgleda za mjesta s velikim prometom u domu, poput hodnika i predsoblja. Ali u posljednje vrijeme se vidi kako preuzima formalnije prostore, poput dnevnih soba i blagovaonica.

"Prilagođeni podni uzorci veliki su trend koji vidimo, od stvaranja jedinstvenog dizajna s pločicama do izrade jedinstvenog uzorka šahovnice s mješavinom boja ili materijala", dodaje Crownover.

Tekstilne pločice

Također poznate kao modularni tepisi, pločice za tepisone pružaju izvrstan način da dodate malo razigranosti vašem prostoru. Također olakšavaju čišćenje: ako se jedna pločica zaprlja, lako ju možete podići i sam oprati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 18:50