DONOSIMO VODIČ

Što napraviti s kućanskim aparatima prije godišnjeg? Većinu morate isključiti iz struje, ali jedan nikako ne smijete

 GORENJE
Nekoliko je savjeta koje trebate uzeti u obzir kako biste bili sigurni da će vaš odmor proći glatko te da će vaš dom biti u izvrsnom stanju kada se vratite

Natočili ste gorivo, a torbe su vam spakirane. Platili ste sve račune, pokosili travu i iznijeli smeće. Zaustavili ste dostavu novina, a čak ste i zamolili susjeda da pazi na vaš dom, povremeno zalije cvijeće i pokupi poštu.

Još se jedino pitate što biste trebali učiniti s kućanskim uređajima, kao što su pećnica, hladnjak, perilica rublja, bojler, televizor...

Bilo da idete samo na vikend ili na putovanje po cijelom svijetu, nekoliko je savjeta koje trebate uzeti u obzir kako biste bili sigurni da će vaš odmor proći glatko te da će vaš dom biti u izvrsnom stanju kada se vratite.

Primjerice, ako vas neće biti više od tjedan dana, dobro je zatvoriti glavni dovod vode. Zatvaranjem ventila na glavnom dovodnom vodu prekida se dotok vode u kuću, čime sprječavate mogućnost neočekivanih oštećenja izazvanih vodom. Curenje opskrbnih vodova ili grijači vode koji kapaju među glavnim su uzrocima šteta koje nastaju dok ste vi na odmoru.

image
GORENJE

Što nikako ne smijete isključiti

No, osim iznenadnih poplava, ljeti su mogući i požari, najčešće uzrokovani udarom groma ili kratkim spojem zbog neispravnih električnih instalacija. Televizor, laptop, printer, toster, ventilator, mikrovalna pećnica, aparat za kavu i sve druge električne uređaje isključite iz struje. Na taj način možete i uštedjeti jer svi uređaji zapravo troše male količine električne energije, čak i kad nisu aktivno u upotrebi.

Za razliku od klimatizacijskog uređaja, koji svakako treba ugasiti, jedan od sustava koji bi trebao ostati upaljen je ventilacija. Budući da sve prozore i vrata treba zatvoriti jer ne želite olakšati lopovima posao, vaš interijer će doslovno ostati bez zraka, ako ventilacijski sustav ne radi. Prostori koji nemaju protok zraka idealni su za nastanak vlage i plijesni koja ne samo da ima neugodan miris i uništava vam zidove i namještaj, već je i vrlo štetna za vaše zdravlje.

image
Gorenje

Vaš hladnjak i zamrzivač glavni su uređaji koji bi trebali ostati uključeni i raditi tijekom vašeg odmora kako bi vaša hrana bila sigurna, posebice ako se ne radi o putovanju dužem od mjesec dana.

Spriječite nakupljanje leda i mraza

Ako se, pak, spremate na višemjesečno krstarenje Mediteranom ili na put oko svijeta, hladnjak radije potpuno ga ispraznite, isključite i očistite. To će biti posebno jednostavno, ako imate uređaj s NoFrost Plus funkcijom, kao što su primjerice Gorenje Garden Fresh samostojeći hladnjaci. Ova naredna značajka sprječava nakupljanje leda i mraza kako bi potrošnja energije bila niska, čineći odmrzavanje i čišćenje unutrašnjosti prošlošću.

Budući da će vam hladnjak ionako biti uglavnom prazan, to je savršena prilika da ga očistite. Uklonite police i spremnike, zatim njih i unutrašnjost hladnjaka obrišite blagom otopinom vode i sode bikarbone. Provjerite jesu li se unutarnje stijenke i svi odvojivi dijelovi potpuno osušili prije nego što ih vratite u hladnjak. Na kraju, svakako pazite da vrata ostavite otvorenima kako biste spriječili pojavu plijesni ili neugodnih mirisa.

image
Gorenje

Prije svih kraćih odmora, nemojte zaboraviti prebaciti svoj hladnjak na Holiday Mode koji danas imaju gotovo svi suvremeni hladnjaci. Samo imajte na umu da bi vaš hladnjak trebao biti više-manje prazan jer temperatura u Holiday Modeu nije dovoljno niska za sigurno pohranjivanje hrane. Stoga, prije polaska na put konzumirajte svu lako i brzo kvarljivu hranu poput jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda, svježeg voća i povrća te svježih narezaka. Kako biste si olakšali posao, dobra je ideja kupovati manje namirnica tijekom tjedna koji prethodi vašem odmoru jer nitko ne želi vratiti se kući opušten nakon nezaboravnog odmora te pronaći pokvarenu i smrdljivu hranu u hladnjaku.

image
Gorenje

Upravljajte hladnjakom s plaže

Čak i ako slučajno ostavite otvorena vrata hladnjaka ili zamrzivača, ne morate brinuti. Gorenje Garden Fresh samostojeći hladnjaci s Connect Life rješenjem, pametnom WiFi značajkom, poslat će vam obavijest na mobitel ako ste zaboravili zatvoriti vrata ili je temperatura drastično porasla. Dok se vraćate s odmora, čak i ako ste još uvijek na plaži, putem mobitela možete postaviti željenu temperaturu hladnjaka ili uključiti funkciju SuperCool kako biste svoj hladnjak pripremili za novu hranu i pića.

image
Gorenje

Bilo da idete na put ili u veliku kupovinu, Gorenje Garden Fresh samostojeći hladnjaci stvoreni su s ciljem da pojednostave živote i uklone sve nepotrebne stresne trenutke. Sigurno vam se nekada dogodilo da ste kupili previše zamrznutih stvari koje nikako niste mogli strpati u zamrzivač koliko god se trudili strateški posložiti namirnice. No, uz hladnjake nove generacije više se nećete morati susretati s ovom nezgodnom situacijom.

image
Gorenje

Moderna Convert Active funkcija omogućuje da se jednostavnim pritiskom na gumb odjeljak zamrzivača pretvori u odjeljak hladnjaka ili veliku ZeroZone ladicu, pružajući više prostora za pohranu grickalica ili napitaka, a funkcije poput Fast Freeze, Xtreme Freeze i No Frost Plus jamče visoku kvalitetu vaše smrznute hrane. Istovremeno, pametni sustav Adapt Tech neprestano prati i analizira način na koji je hladnjak se koristi i u njemu održava optimalnu temperaturu, bez obzira na to koliko često otvarate vrata.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 17:26