ANA-MARIJA KRALJ, FERRUM

Stolići vrijedni divljenja: Ljepota proizašla iz snage metala i krhkosti stakla

Skrivajući se iza umjetničkog imena Merien King, mlada dizajnerica unijela je estetiku i dizajn u obiteljsku tvrtku koja se godinama bavi metalima. Rezultat suradnje: stolići vrijedni divljenja.

PROFIL

IME: Merien King
TVRTKA: Ferrum
ADRESA: www.ferrum-style.com, www.merienking.com
KONTAKT: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 098 915 1527

Svidjela nam se od trenutka kad je ušetala u studio. Plaha i nježna, ali i samouvjerena, Ana-Marija Kralj na prvu nas je oduševila. Mlada dizajnerica krije se pod umjetničkim imenom Merien King, a u našoj smo je rubrici odlučili ugostiti zbog predivnih komada namještaja koji izlaze iz njezine obiteljske tvrtke Ferrum smještene u Svetom Martinu na Muri. Ova svestrana 24-godišnjakinja svoj je umjetnički put započela u modnoj industriji te je već tijekom studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu osnovala brend Kralj & Krajina te izlagala kolekcije na Fashion Weeku Zagreb i Budapest Central European Fashion Weeku. Dobitnica je nagrade Dreft Next Generation, a radila je i u poznatom modnom ateljeu Xenia Design, no 2017. odlučila je unijeti promjene u tvrtku svojih roditelja.

- U Ferrum sam stupila kao dizajnerica s novom vizijom. Tvrtka djeluje od 2003. godine i bavi se proizvodnjom visokokvalitetnih metalnih proizvoda na kojima radi tim vrsnih majstora i stručnjaka pod vodstvom mojeg oca Ljubomira Kralja. Svaki Ferrumov proizvod ručni je rad naših majstora, a vjerujte, njihove vješte ruke mogu ukrotiti i najčvršći materijal - osmjehuje se dizajnerica dodajući kako je ona pridonijela daškom umjetnosti vidljive u svim Ferrumovim komadima. Provodeći često vrijeme u tvrtki svojih roditelja, okružena metalom i tom vrstom proizvodnje, sasvim joj je prirodno, govori nam, sinula ideja o metalnom namještaju.

- Tata je s veseljem prihvatio prijedlog o suradnji i brzo smo počeli raditi na našoj prvoj kolekciji stolića - prepričava dizajnerica dok istovremeno po našem studiju vješto barata konkretnim i teškim, a opet tako elegantnim i profinjenim stolićima. Pod svjetlima naših reflektora zasjale su tako Ferrumove zvijezde iz kolekcije Unrest koju čini šest pomoćnih stolića - od toga četiri s pladnjevima, te jedan klupski.

Kolekcija je to unikatnih komada koji odišu luksuzom, a zbog svoje forme, savršeno se mogu prilagoditi i minimalističkim prostorima. Metal je, pojašnjava Ana-Marija, osnovni materijal koji svojom čvrstoćom nosi cijelu priču, a u kombinaciji sa staklom i drvom dobiva nove dimenzije. Ferrumovi pomoćni stolići Gala, Beta, Dona i Pavel prepoznatljivi su po svojim odvojivim, ručno oslikanim pladnjevima. Kombinacija minimalizma u obliku geometrijskih linija u postolju, luksuznog oslikanog stakla te secesije u vidu ručki od mesinga ono je što stoliće čini posebnim i inspirativnim.

I klub stolić King sasvim je poseban - metalno postolje upotpunjeno monokromatskim oslikanim staklom čini ga prilagodljivim svakom prostoru. Svidjeli su nam se i pomoćni stolići Vigo koji zbog svojeg oblika, ali i dimenzija, mogu poslužiti i kao stolčići. Iako najmanji u dimenzijama, zbog punih metalnih poluga, djeluju monumentalno, a drvo im daje toplinu.

Dizajnerica i umjetnica stolove oslikava slikarskom tehnikom koju je sama osmislila - posebnim bojama površinu stakla boji s unutarnje strane.

Slične, a opet toliko unikatne, dizajnerica sve svoje radove smatra rezultatom dinamičnosti vlastitih pokreta i simbioze s materijalom. No, svemu prethodi i kvalitetan "brainstorming". - Važno mi je prije skiciranja upoznati se s materijalom i tehnikama koje želim upotrijebiti, a u ovoj fazi uključujem i tatu koji detaljno poznaje proizvodni proces i time mi pomaže riješiti probleme same izvedbe - pojašnjava Ana-Marija. Kad govorimo o konkretnom radu, zanimljivo je da dizajnerica staklo na stolovima oslikava jedinstvenom slikarskom tehnikom koju je osmislila - posebnim bojama površinu boji s unutarnje strane. Metalni dijelovi se plastificiraju, što je, pojašnjavaju u Ferrumu, za okolinu i zdravlje najprihvatljivija metoda oplemenjivanja metala. Drvene se površine, pak, tehnički obrađuju japanskom tehnikom shou sugi ban.

Autentičnosti i kvaliteti Ferrumova namještaja pridonosi i činjenica da su u potpunosti hrvatski proizvod - od nabave materijala do njegove obrade - sve se događa unutar naše zemlje.

Uz stoliće, Ana-Marija dizajnira i umjetničke slike na metalu. Ideja joj je, otkriva, proširiti ponudu na rasvjetu i sjedišta te plasirati Ferrumove proizvode na svjetsko tržište, a mi vjerujemo da će njezin "minimalizam začinjen sjajem", kako opisuje svoj rad, biti itekako prepoznat kod ljubitelja ljepote interijera diljem svijeta.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:39